1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜRETİCİ İNANCINI YİTİRDİ!
ÜRETİCİ İNANCINI YİTİRDİ!

ÜRETİCİ İNANCINI YİTİRDİ!

Yardım eli bekliyorlar...

A+A-

Yeni Bakış Gazetesinden Özlem Çimendal'ın haberine göre;

Hükümetin döviz ve olumsuz yansıyışlarını önleme adına alacağını açıkladığı tedbirler çerçevesinde yardım eli bekleyen sektörler arasında olan hayvancı ve çiftçi yine öksüz muamelesi gördü. Hayvancı ve çiftçi, hükümetin alacağı önlemler çerçevesinde kendilerinden hiçbir görüş alınmadığı gibi, bugüne kadar da herhangi bir destek sağlanmamasını da eleştirdi. 

 

KKTC Seracılar Birliği Doğan: Alınan üründe bir günde 15 TL fark oluyor

Çiftçilerin her zaman üvey evlat olduğuna işaret eden Doğan, son günlerde hükümetin önlem amaçlı çalıştığı taslaklar içerisinde kendilerini göremedikleri kaydetti. Kendilerinden herhangi bir görüş alınmadığı gibi söz hakkı verilmediğinin de altını çizen Doğan, çiftçinin artık dayanacak gücü kalmadığını vurguladı.  

 

“Girdi artıyor, ödeme yapılmıyor” 

Doğan, “Bizden herhangi bir görüş alınmadığı gibi, üreticiye ne yapılacağı, nasıl bir önlem alınacağı konusunda da hiçbir fikrimiz yok. Üretici oldukça zor durumda. Hem girdi maliyetlerinin sürekli artışı hem de üreticiye yapılması gereken desteklerin yapılmaması, belimizi iyice büktü” dedi. 

 

“Kuraklık had safhada”

Oldukça kurak ve sıcak günlerin yaşandığına da dikkate çeken Doğan, “Sulama için olan temiz sular da tuzlandı. Artık denizden su çekmeye başladık. Mevcut kaynaklar da kurumuş vaziyette” şeklinde konuştu. 

 

“Döviz arttıkça, ürünler de artıyor” 

Çiftçinin iş yapmaz hale geldiği gibi, iş yaptıkları diğer çevrelerle de her gün boğaz boğaza geldiğini vurgulayan Doğan, her döviz arttığında alınan ürünlerin de arttığını dile getirerek, dövizin yükselişinin çiftçiyi doğrudan etkilediğini ifade etti. 

 

“Girdi döviz, satış TL”

Doğan çiftçinin girdisinin dövize endeksli olması ancak satışının TL olup dövizle bağlantılı olmaması sebebi ile arada büyük bir adaletsizlik olduğuna dikkat çekerek, “TL ile satıyoruz, döviz ile alıyoruz. Ülkenin ekonomik sistemi böyle devam ederse insanlar iş yapamaz hale gelecek. Bir gün alınan ürünün ertesi günü 15 TL gibi fark yaratır vaziyete geldi. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Bu kadar fark nasıl oluyor anlayamadık. Döviz üzerinden borçlananlar için gelinen nokta bir felaket oldu” şeklinde konuştu.

 

Gözler hükümetin atacağı adımlarda 

Çiftçinin en büyük probleminin girdileri döviz ile alması, satışı ise TL ile yapmak zorunda olması olduğuna vurgu yapan Doğan, hükümetin çiftçinin bu sorununa nasıl bir tedbir alacağı konusunda gözlerinin kulaklarının atılacak adımlarda olduğunu ifade etti. 

 

“Pahalı üretip, ucuz satmaya çalışıyoruz”

Çiftçinin durumunun vahim olduğuna vurgu yapan Doğan, “Mazot pahalı elektrik pahalı, tohumlar, fideler her şeyimiz dövize endeksli. Çiftçi her zaman şikayet edilen taraf oluyor, ürünlerin pahalı olması nedeni ile eleştiriliyor. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. Üretici pahalıya üretip ucuza satmaya çalışıyor aksine” dedi. 

 

“İşsiz kalan çiftçiler ne olacak?”

KKTC’deki üretimin tamamen durması ile birlikte hükümetin bu alanı nasıl istihdam edeceğinin de çözümü olmadığına da işaret eden Doğan,  “Hem bu insanlar işlerini kendileri yapıyor hem de yanlarında istihdam yaparak devlete katkısını da ödüyor. Bu çarkın durdurulmaması lazım” şeklinde konuştu. 

 

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları: Hala ödenmeyen destekler, döviz karşısında eridi 

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da hükümetin atacağını söylediği önlem adımlarına yönelik hayvancıya herhangi bir bilgi verilmediğini dile getirdi. 

 

“Ödemeler günüde yapılmazsa tepkiler büyüyecek”

 Gününde yapılmayan ödemeler nedeni ile zaten zorda olan hayvancının bir de mazot, yem, kaba ot ve daha birçok konuda zora girdiğinin altını çizen Naimoğulları, “Ödemeler gününde yapılmazsa tepkiler daha da büyüyecek” dedi. 

 

“Dövizin karşısında eridik”

Dövizin ciddi şekilde vurduğu hayvancıya geç yapılan ödemelerin hiçbir yararı olmadığının da altını çizen Naimoğulları, “Zaten geç yapılıyor, bir de hızla artan döviz karşısında dayanamıyor. Döviz arttıkça hayvancıya yapılan ödeme de eriyor” şeklinde konuştu. 

 

“Hayvancıya yılda %36’lık faiz uygulanıyor”

Hayvancıya aylık yüzde %3, yıllık %36 olmak üzere devlet tarafından bir de faiz uygulandığını söyleyen Naimoğulları, “Buradaki en büyük mağduriyet üretici kesimlerinindir, üreticinindir. Hükümet buna nasıl çare bulacak bekleyip göreceğiz” dedi. 

 

“Hükümet bizim için de adım atacak mı? Tarım Bakanı bütçe yok diyor”

“Hükümet adım atacağını söylüyor, neye göre atılacak bu adımlar. Tarım Bakanı bütçe sıkıntısı olduğunu bütçenin belli olduğunu söylüyor, neye göre önlem alınıp adım atılacak merak ediyoruz” diyen Naimoğulları, “Türkiye’den gelen parada mı sıkıntı var diye sorduğumuzda bir cevap verilmiyor, açılım da yapılmıyor” ifadelerini kullandı.  2017 alacaklarının hala durduğu ve ne zaman ödeneceğinin de belli olmadığını anlatan Naimoğulları, hala alınamamış olan ödemelerin ve iyileştirmelerin artan döviz karşısında önemi kalmadığını ifade etti. 

 

“Kaba ot, elektrik, mazota önlem alınmıyor” 

 Hayvancının belini büken kaba ot, elektrik ve mazot fiyatları hızla artarken, önlem anlamında herhangi bir adım atılmadığını söyleyen Naimoğulları, “Bizim bütün girdilerimiz döviz üzerinden. Kazanç da elimizde eriyor bu şekilde. Önümüzdeki günlerde yine bakanlıkla görüşmelerimiz olacak. Üretici mahvolmuş durumda, piyasaların rahatlatılarak önlemlerin hayata geçmesi elzemdir” diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.