1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜRETİCİLER TEDİRGİN, BAKANLIK ALARMDA!
ÜRETİCİLER TEDİRGİN, BAKANLIK ALARMDA!

ÜRETİCİLER TEDİRGİN, BAKANLIK ALARMDA!

Nedeni Bilinmiyor:

A+A-

17 KOYUN CAN ÇEKİŞİYOR

Gaziköy’de Cemal Çürük’e ait ağıldaki 100 küçükbaş hayvandan 13’ü dün öldü. Ağıldaki 17 küçükbaş hayvan ise can çekişiyor. Nedeni henüz bilinmeyen hayvan ölümleri nedeniyle üreticiler tedirgin, bakanlık alarmda

NEDENİ BİLİNMİYOR:

Gaziköy Ağıllar Bölgesi’nde Cemal Çürük’e ait ağılda 13 koyun dün öldü, 17 koyunun da sağlık durumu ciddi. Hayvanların ölüm nedeni henüz bilinmiyor. Veteriner Dairesi’ne ait ekipler ani küçükbaş ölümleri nedeniyle alarma geçti. Bölgedeki diğer küçükbaş hayvan üreticileri, ani hayvan ölümlerinden tedirgin.

Gaziköy’de hayvan üreticiliği yapan Cemal Çürük, kendine ait ağılda bulunan 100 adet küçükbaş hayvandan 13 koyunu dün sabah ağılda ölü olarak buldu.

Aynı ağılda bulunan bir koç 19 koyunun ise can çekiştiğini gören Cemal Çürük, koç ve 2 koyunu kesti. Ağıldaki keçilerin genel durumunda bir sorun fark edilmezken 17 koyunun sağlık durumu ise ciddi.

Veteriner Dairesi harekete geçti

Veteriner Dairesi, dün Cemal Çürük’e ait ağılda dün tıbbı incelemede bulunup bir ölü koyuna otopsi yaptı. Bölgedeki diğer ağıllar da gözlem altına alındı.

Patoloji uzmanı Neslihan Öznur, otopsinin ardından Havadis’e açıklamada bulundu.

Öznur, “Hayvanların ani ölüm nedeni ölü koyunlardan birinden alınan organlarda yapılacak patolojik inceleme sonucu ortaya çıkacak” dedi.

Gaziköy’de üreticiler tedirgin
Cemal Çürük’e ait ağılda dün yaşanan ani koyun ölümleri, bölgedeki diğer küçükbaş hayvan üreticilerini tedirgin etti.

Söz konusu küçükbaş hayvanların yedikleri yemden zehirlenmiş olabileceğini ihtimallerin arasında sıralayan bazı hayvan üreticileri, kesin ölüm nedeninin açıklanacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

Çürük: Başka ölümler olmasından korkuyorum

Hayvan üreticisi Cemal Çürük, koyunların yemden, merada yediği bir ottan veya biri tarafından bilinçli olarak zehirlenmiş olabileceğini söyledi.

Ağıldaki daha 17 koyunun can çekiştiğini ifade eden Çürük, “Ölüm sebebi her şey olabilir. Başka ölümler olmasından endişeliyim. Devletin bir an önce gereken tedbiri almasını istiyorum” dedi.

“20 kuzu anasız kaldı”

Cemal Çürük, ölen 13 koyunun da yeni doğum yaptıklarını ve yaşanan bu ölümler sonucu 20 kuzunun annesiz kaldığını söyledi.

Kuzuların birçoğunun henüz 1 aylık bile olmadığını söyleyen Cemal Çürük, “Hayvanlarımın ölmesi maddi manevi zarar oldu. Ölen 13 koyunun da kuzuları var ve hepsi de emiyordu. Şimdi o kuzuları biberon ile beslemek zorundayım. Benim koyunların ölümünden maddi zararım ise 20 bin TL’nin üzerinde” dedi.

Naimoğluları: Çürük’ün koyunları fakirlikten öldü

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği başkanı Mustafa Naimoğluları, söz konusu küçükbaş hayvanların ölüm nedenlerinin “zehirlenme” olduğuna inanç belirtti.

“Cemal Çürük’ün hayvanları fakirlikten öldü” diyen Mustafa Naimoğluları, “Cemal Çürük, çok fakir, kıt kanaat geçinen bir arkadaşımızdır dolayısıyla yeterince yem alamamakta, hayvanlarını merada otlatmak zorunda olan biridir.

Söz konusu küçükbaş hayvanların ölüm nedeni ise büyük ihtimal ile merada ‘ekşimece’ diye bilinen otu yemiş ve zehirlenmişlerdir. Yani aslında bu hayvanlar fakirlikten ölmüştür. Şuanda can çekiştiği için 3 hayvan kesilmiş, 13 küçükbaş hayvan telef olmuş, 17 hayvan ise can çekişmektedir. Bu bir doğal afettir ve bence Tarım Sigortası Fonu, Cemal Çürük’ü tazmin etmelidir” şeklinde konuştu.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.