1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜRETİCİLERİN HALİ KALMADI
ÜRETİCİLERİN HALİ KALMADI

ÜRETİCİLERİN HALİ KALMADI

BAHÇEDEN MANAVA FİYATLAR UÇUYOR

A+A-

Üreticinin pahalıya mal edip ucuza verdiği ürünler marketlerde 5 katına satılırken piyasada fiyat dengesini sağlayacak, mağduriyetleri öneyecek yasa yıllardır çıkarılmıyor

Suna ERDEN

KKTC’de üretilen sebze ve meyvelerin bir yerde toplanmasını, fiyat politikası belirlenmesini, ürünlerin sağlık kontrolünden geçirilmesini ve ülkenin her yerinde aynı fiyat politikasının uygulanmasını öngören “Hal Yasası” bir türlü hayata geçirilemedi. Yasanın olmamasından dolayı, ülke içinde sebze satışları ile ilgili hareketler de kontrol altına alınamıyor. Kontrol edilemediği için fiyatlarda farklılıklar, kaçak alım satım ve büyük oranda vergi kaybı yaşanıyor. Tüm bu sorunları önleyecek yasa yıllardır mecliste bekletilirken hem üretici hem de tüccarlar yasanın en kısa zamanda çıkmasını bekliyor. Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, Hal Yasası’nın bir türlü hayata geçirilemediğini, üreticinin mağduriyet yaşadığını ve ifade etti. Meyve ve Sebze Toptancıları Birliği eski Başkanı Ahmet Maşera ise tüccar kanadı olarak hal yasasının çıkmasını en çok kendilerinin istediklerini dile getirdi.

BAHÇEDEN MANAVA FİYATLAR UÇUYOR

Üreticinin 30 kuruştan tüccara sattığı bir ürün market veya manavlarda 5 katına kadar satılabiliyor.Bahçe ile market arasındaki uçurumun iç piyasada gelişigüzel bir fiyat politikası belirlenmesi olduğu belirtiliyor.Bu durumda üretici yüksek maliyele elde ettiği ürünü ucuza satarken, market veya manavlar kazanıyor.Üreticiler, mağduriyetlerini önleyecek, piyasada fiyat dengesini sağlayacak Hal Yasası’nın çıkarılmasını istiyor. Hal Yasası’nın dikkate alınmadığını, üreticinin sırtından haksız kazanç sağlayanların yasanın boşluğundan yararlandığını söyleyen Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, yasanın olmamasından dolayı Rum kesiminden getirilen kaçak sebze ve meyvenin yanı sıra ülke içinde kaçak alım satım yapıldığını ve üreticinin belini büken haksız kazanç sağlandığına dikkati çekti. Doğan, sebze alım satımı piyasasının kontrolsüz olduğunu ifade ederek, bunu önleyecek hal yasasına önem verilmediğini söyledi. Mevcut hükümetin ve bundan önceki hükümetin bu konuya duyarsız kaldığını kaydeden Mahmut Doğan, önemsiz ve hayat boyu kullanılmayacak yasaların çıktığını ancak Hal Yasası’nın bir türlü hayata geçirilemediğini kaydetti. Doğan, yasanın ürünlerin bir yerde toplanmasını, tek bir fiyat belirlenmesini, toplandığı yerde sağlık sertifikası verildikten sonra piyasaya sürülmesini öngördüğünü vurguladı.Üreticinin malını bir liraya sattığını, bu ürünü alan komisyoncuların marketlere 3 liraya verdiğini, böylelikle üreticini malını ucuza sattığını, halkın ise pahalıya aldığını kaydeden Doğan, arada kazanan kesimin ise komisyoncular olduğunu dile getirdi. Doğan, Hal Yasası olması durumunda ürünlerin bir yerde toplanacağını, orada değerlendirileceğini, üreticinin malının ne kadara satılacağını bileceğini, vergilendirmenin kolay olacağını, böylelikle vergi kaçakçılığının önüne geçileceğini vurguladı.

BAKAN DA DAHİ BİLMİYOR

Doğan, “Elimizden geldiği kadar bu memleketin üretimine katkı yapmaya çalışıyoruz. Zor şartlar altında, çoğu zaman zararına iş yapıyoruz. Hayatımızı kolaylaştıracak yasanın akıbeti belli değil.Geçen hafta Tarım Bakanı bölgemizdeydi. Bakanda yasanın neden çıkmadığını anlamadığını söyledi.Yani kimse yasanın neden çıkarılmadığını bilmiyor”dedi.

MAŞERA, “ADİL DÜZEN YOK”

Meyve ve Sebze Toptancıları Birliği eski Başkanı Ahmet Maşera ise tüccar kanadı olarak hal yasasının çıkmasını en çok kendilerinin istediklerini, bu isteklerini yetkililere de bildirdiklerini ifade etti.Maşera,“Tüm dünyada hal vardır ve ürünler orada toplanıp, fiyat belirlendikten sonra pazara sunulur.Ancak yıllardır üretici ve tüccarın beklediği yasa bir türlü çıkarılamadı”dedi.Maşera, yasanın olmamasından dolayı Güney ile Kuzey arasında sebze, meyve kaçakçılığı olduğunu, iş alanında kayıt dışılık oluştuğunu, devletin de vergi kaybına uğradığını ifade etti.KKTC’de kayıtlı 20 tüccar,kayıt dışı ise 120 tüccar olduğunu dile getiren Maşera, “Adil bir düzen yok.Biz malı üreticiden alıp market veya manavlara verdikten sonra herkes kendisine göre bir fiyat belirliyor.Bu yüzden piyasada farklı fiyatlar ortaya çıkıyor.Ayrıca bahçeci de üretici de tüccarlık yapabiliyor ve vergi vermiyor”şeklinde konuştu.Hal Yasası’nın şuanda mecliste bekletildiğini kaydeden Maşera, umarım en kısa zamanda ele alınır ve hayata geçirilir”dedi.Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.