1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜRKÜTÜCÜ TIRMANIŞ!
ÜRKÜTÜCÜ TIRMANIŞ!

ÜRKÜTÜCÜ TIRMANIŞ!

Uzman Psikolog Dr. Deniz Ergün; “Günümüzde gençler risk altında”

A+A-

Uzman Psikolog Dr. Deniz Ergün, sorunlarla baş edemeyen gençliğin madde kullanmaya yöneldiğine dikkat çekerek, ebeveyn tutumlarının ve sosyal çevrenin gençlerin madde kullanımını tetiklediğini söyledi.

“Günümüzde gençler risk altında” diyen Ergün, özellikle uyuşturucu satıcılarının sorunlardan uzaklaşmak isteyen gençleri tespit ettiğini, onların zayıf noktalarını bildiğini ve maddeyi sunduğunu belirtti.

Deniz ABİDİN

Uzman Psikolog Dr. Deniz Ergün, gençliğin son dönemde fazla alkol, sigara kullanımını artırdığını, uyuşturucuyu deneyen gençlerin de sayısının gün geçtikçe çoğaldığını belirtti.

Madde kullanımını sorunlarla baş etme şekli olarak gördüğünü ifade eden Ergün, bunu tetikleyen birçok faktörün olduğuna dikkat çekti. Ergün, ebeveyn tutumlarının, sosyal çevre, stres gibi birçok faktörün madde kullanımında etkili olduğunu belirterek, günümüzde var olan bir sorunun, toplumun sorunu haline geldiğini kaydetti.

Ergün, yapılan çalışmaların yasadışı madde deneme oranının %5.2, alkol deneme oranının %70.7, sigara deneme oranının ise %33 olduğunu söyledi. Ergün, özellikle alkol deneme oranının birçok ülkenin deneme oranlarından yüksek olduğunu kaydetti.

“Sorunlarla başa çıkabilmek önemli”

Sorunlarla sağlıklı baş etmeyi öğrenemeyen, fırsat verilmeyen gençliğin rahatlamak veya eğlenmek, sıkıntılardan uzaklaşmak için madde kullanmaya yöneldiğine dikkat çeken Ergün,

bir şekilde bunun kendilerine sunulduğunu, özellikle uyuşturucu satıcılarının bu gençleri tespit ettiğini, onların zayıf noktalarını bildiğini ve maddeyi sunduğunu belirtti.

Ergün, şunları söyledi, “Ebeveynlere önerim, “benim çocuğum hayır” der düşüncesinden uzaklaşarak iyi bir gözlemci olmalarıdır. Çünkü hepimizin çocuğu günümüzde risk altındadır.

Maddi olanaksızlar aile içinde gerginliğe yol açan bir faktördür. Ancak sağlam bir ilişkiyi çökertmek için tek neden değildir. Temelleri sağlam atılmış bir binayı çökertmek kolay değildir. Maddi konular gibi birçok sorun yaşamımızın bir parçası. Önemli olan onlarla nasıl başa çıktığımız ve çözdüğümüzdür”

“Boşanmaya daha hızlı karar veriliyor”

Ergün, son yıllarda artan boşanmalara da değinerek, bireysel yaşamın getirdiği tüm güçlükle insanların boşanmaya daha hızlı karar verebildiğini söyledi. Ergün, ülkenin küçük bir toplum olması nedeniyle aile bağlarının çok sıkı olmasından kaynaklı olarak gençlerin kendine güvenemediğini ve ebeveynlerinden ayrışamadığını kaydetti. Ergün, “40 yaşına gelmiş çoluğu çocuğu olanlar ailelerinden maddi destek alıyor. Kendi ebeveyninden sağlıklı bir şekilde ayrılamayan kişi nasıl bir aile kurabilir? Hayatları ile ilgili seçim yaparken kendi özelliklerini göz önünde tutsunlar. Elbette ki ebeveynlerimizin deneyimleri çok önemlidir. Onların deneyimlerinin farkında olarak, bu yüzyıla uygun bir sentez yapıp, kendi özelliklerinin de farkında olarak seçim yapmalarını öneririm” diye konuştu.

“Hayat düz bir çizgi değil, inişler ve çıkışlar var”

Ergün, mesleki seçim ve eş seçimi gibi birçok seçimin gençleri beklediğine vurgu yaparak, bu seçimlerde yüzde yüz başarı elde etmenin çok mümkün olmadığını kaydetti.

“Olabildiğince iyi olmak bir yaşam prensibidir” diyen Uzman Psikolog Dr. Deniz Ergün, “hayat düz bir çizgi değil inişler ve çıkışlar var. Her inişin mutlaka bir çıkışı olacaktır. Gençler bir adım atarken her şeyden önce kendilerine güvenmelidirler, aileye ya da arkadaşa değil” dedi.

Yeni Bakış

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.