1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. URUGUAY'DA SOL 3. KEZ SEÇİMLERİ KAZANDI
URUGUAY'DA SOL 3. KEZ SEÇİMLERİ KAZANDI

URUGUAY'DA SOL 3. KEZ SEÇİMLERİ KAZANDI

Uruguay'da sol 3. kez seçimleri kazandı

A+A-

 

Güney Amerika ülkesi Uruguay’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, sol ittifakın adayı Tabaré Vazquez kazandı. Uruguay’ın 2005-2010 yılları arasındaki ilk solcu devlet başkanı olan Vazquez’in seçilmesiyle birlikte sol adaylar üst üste üçüncü seçimi de kazanmış oldular.

Uruguay’da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turundaki ilk sandık sonuçlarına göre, sol, sosyalist ve demokrat Hıristiyan partilerin ittifakı Frente Amplio’nun desteklediği Tabaré Vazquez galip geldi. Sandık çıkışı anketlere göre Vayquez oyların yüzde 53 ile 54’ünü alırken, muhalefetteki merkez sağ partilerin adayı Luis Lacalle Pou ise yüzde 40,6 ile 42 arasında kaldı.

2,6 milyon seçmenin kayıtlı olduğu Uruguay’da oy kullanma zorunluluğu nedeniyle seçimlere katılım yüzde 80’in üzerinde oldu. Seçimlerin ilk turunda Vazquez oyların yüzde 48’ini, rakibi Luis Lacalle Pou ise yüzde 30’unu almıştı.

Mart 2015’te José Mujica’dan görevi devralacak olan Tabaré Vazquez, 2004 yılındaki seçimleri kazanarak, 2005-2010 yılları arasında Uruguay’ın ilk solcu devlet başkanı olmuştu. İlk görev döneminde asgari ücreti bin 400 Peso (70 Dolar) civarından 4 bin 500 Peso’ya (200 Dolar) kadar yükselten Vazquez döneminde Uruguay’daki yoksulluk oranı yüzde 31’den yüzde 22’ye kadar gerilemişti.

Vazquez, Frente Amplio’dan seçilen mevcut devlet başkanı José Mujica’ya oranla daha muhafazakar tutumuyla bilinirken, Mujica’nın eşcinsel evlilik, haşhaşın serbest bırakılması ve kürtajın yasallaştırılması gibi kanunlara karşı çıkıyordu. Vazquez’in yeni dönemde eğitim, altyapı ve güvenlik konularına ağırlık vereceğini vaat etmişti.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.