1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ÜSTEL: “MÜZELERİ ÇOĞALTMAK VE ZENGİNLEŞTİREREK KALİTEYİ ARTIRMAK ÖNEMLİ BİR GÖREV”
ÜSTEL: “MÜZELERİ ÇOĞALTMAK VE ZENGİNLEŞTİREREK KALİTEYİ ARTIRMAK ÖNEMLİ BİR GÖREV”

ÜSTEL: “MÜZELERİ ÇOĞALTMAK VE ZENGİNLEŞTİREREK KALİTEYİ ARTIRMAK ÖNEMLİ BİR GÖREV”

18-24 MAYIS MÜZELER HAFTASI…

A+A-

“BAKANLIĞIMIZ HER ALANDA OLDUĞU GİBİ BU ALANDA DA ÖNEMLİ HİZMETLER YAPIYOR”

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, insanlık için birer tarihi bellek değeri taşıyan müzeleri çoğaltmak ve zenginleştirerek kaliteyi artırmanın  önemli bir görev olduğunu vurguladı ve bakanlığının her alanda olduğu gibi bu alanda da önemli hizmetler yaptığını kaydetti.

Üstel, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, son yıllarda özellikle Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı bünyesindeki ve hatta özel müzelerin gelişim sürecini hızlandırmak üzere önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Üstel, bu kapsamda müzeciliği çağdaş müzecilik anlayışına taşımak, ziyaretçi sayısını artırmak ve müzelerin sosyal ve kültürel etkinlik seçeneği haline getirmek için müzeleri de içeren tanıtım videolarıyla yurtdışında bir çok fuarda yer aldıklarını belirtti.

Tanıtıcı broşürleri zenginleştirdiklerini, kültürel mirası kayıt altına almak için seminerler düzenleyerek, yazılı ve görsel bir bellek oluşturduklarını kaydeden Üstel, dijitalleştirme projeleri her anlamda tamamlandığında Kültürel Mirası gelecek nesillere gönül rahatlığıyla teslim edeceklerini belirtti.

Ülkenin her yerinde müzelere büyük bir önem verdiklerini ifade eden Üstel; “Müzelerimizin bulundukları yerlerin kültür ve sanat merkezi haline gelmesi yönündeki çalışmalarımız sürmektedir. Müzelerimizden daha fazla yararlanılması için ileriye doğru çeşitli projelerimiz oluşturulma aşamasındadır. Bunlardan en önemlisi Lefkoşa’da çalışmaları devam eden Fotoğraf Müzesi’dir. Ayrıca güzel sanatlar müzesi ve resim müzesi açmak için yer arayışlarımız yoğun şekilde devam etmekte, bu projeyi yakın zamanda hayata geçirmek en büyük arzumuzdur” dedi.

Müzelerin kültür varlıklarının yok olmasını önleyerek tarihi araştırmalara destek sağlayan ve toplumun kültür düzeyini yükseltmeyi amaçlayan önemli kurumlar olduğu için bu anlamda her bir vatandaşa, sivil toplum örgütlerine, devlet kurumlarına ayrı ayrı görevler düştüğünü belirten Üstel, tarihi ve tarihi değerlerini  yaşatmak için müzelerin ve müzeciliğin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Üstel, coğrafi konumu ve doğal güzellikleri itibariyle tarihin en eski medeniyetlerinden binlerce parçayı bağrında barındıran Kuzey Kıbrıs’ın  tarihi eser zenginliği açısından da oldukça zengin olduğunu, kültürel değerlerin sergilendiği müzelerin ise geçmişle gelecek arasında köprü kuran birer medeniyet aynası olduğunu vurguladı.

Üstel,  “Ülkemiz, binlerce yıldır çok çeşitli toplulukların yaşayış, dil, din, yemek, doğum, düğün, ölüm, eğitim, savaş, barış ve benzeri gelenek ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı için bizim bunları anlamamız, tanımamız, birçoğunu yaşatmamız konusunda müzeler ve müzecilik ülkemizde  çok önemlidir”ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.