1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜSTEL: “TURİZME GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR…”
ÜSTEL: “TURİZME GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR…”

ÜSTEL: “TURİZME GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR…”

CTP/BG milletvekili Doğuş Derya, kadın temsiliyetinin yüzde 8 olduğu KKTC’nin, kadın temsiliyeti konusunda 147 ülke arasında 125. sırada bulunduğunu belirtti.

A+A-

ULUÇAY, MEHMETÇİ BELEDİYESİ’NDE HERKESİN ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRECEK ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞTIKLARINI AÇIKLADI

CTP/BG milletvekili Doğuş Derya, kadın temsiliyetinin yüzde 8 olduğu KKTC’nin, kadın temsiliyeti konusunda 147 ülke arasında 125. sırada bulunduğunu belirtti.

Derya "Siyasi Partiler Değişiklik Yasası ve Cinsiyet kotası" konulu gündem dışı konuşmasına, konuşma süreleriyle ilgili Meclis İç Tüzüğü’ndeki düzenlemelere uyulmasını isteyerek başladı.

Siyasal partiler değişiklik yasa önerisinin, önemli değişiklikler öngördüğünü belirten Derya, özellikle kota uygulamasıyla ilgili düzenleme hakkında bilgi verdi.

Teoride varmış gibi duran eşitliğin aslında olmadığını ifade eden Derya, kotanın da tam bu noktada geçici bir süre için devreye girmesi gerektiğini söyledi. Derya, eşitlik düşünülürken, fırsatlar ve koşulları göz önünde bulundurmak gerektiğini kaydetti.

Derya, üst düzey kamu görevlileri arasında kadın sayısının oldukça düşük olduğuna işaret ederek, bunun nedenlerinin sorgulanması gerektiğini belirtti. Derya, eşit siyaset yapma hakkına sahip olsalar da kadın ve erkeklerin, siyasal temsil şartları, içinde yaşanan koşullardan dolayı eşit olmadığını söyledi.

Doğuş Derya, kadınların siyasal partiler tarafından oy toplama aracı olarak görüldüğünü belirterek, yarışa eşit koşullarda başlanamıyorsa, eşit bitirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kotanın burada, geçici olarak devreye gireceğini ve seçilme usulünü belirleyeceğini kaydeden Derya, cinsiyet kotasının çok yaygın olduğuna işaret ederek, cinsiyet kotasının, erkekleri dışlamadığını, tam tersine işbirliğini teşvik ettiğini belirtti.

Doğuş Derya’nın konuşması sırasında, Meclis önünde eylem yapan KTOEÖS üyesi öğretmenler de Genel Kurul çalışmalarını izledi.

DÜRÜST

UBP milletvekili Kemal Dürüst tarım politikaları ve ekonomiye ilişkin konuşmasına başlamadan önce, Meclis önünde eylem yapan öğretmenlerin sorunlarına değindi.

Narenciyede ihracat teşvik primlerinin biran önce belirlenmesi gerektiğini kaydeden Dürüst, ekonomik sıkıntılara rağmen, Hükümet’in narenciye sektörüne vereceğini vermesinin zamanının geldiğini belirtti.

Güzelyurt halkının artık Kıbrıs konusunda taviz noktası olmaktan bıktığını kaydeden Dürüst, “KKTC devleti bir gerçektir ve devlet bugünlere kolay gelmedi. Bu uğurda ödenen bedeller göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu konuşmasında, narenciye sektörüyle ilgili tüm ödemeleri önümüzdeki hafta yapmaya odaklandıklarını söyledi.

Sennaroğlu, narenciyedeki sıkıntıların aşılması konusunda ortak akıl çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inandıklarını ve bu konuda çalışmaları olduğunu belirtti.

SUCUOĞLU

UBP milletvekili Faiz Sucuoğlu özel eğitim ve Vakıflar İdaresi atamalarıyla ilgili konuşmasına başlamadan önce turizm ve sağlık sektöründe tespit ettiği sorunları dile getirdi.

KKTC’de özel eğitim ihtiyacı duyan kişi sayısının 2 bin kadar olduğunu ifade eden Sucuoğlu, özel eğitim gerektiren çocuklarla ilgili bir yasa ve birim bulunmadığından, eğitim konusunda koordinasyon eksikliği yaşandığını söyledi.

Sucuoğlu, ailelerin, çocuklarının geleceğiyle ilgili ciddi kaygıları olduğuna işaret ederek, devletin bu konuda güven verici bir organizasyonu olmamasının kaygıları daha da derinleştirdiğini belirtti.

ARABACIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, özel eğitimin, özürlü çocuklara verilen bir eğitim olduğundan, tam gün ve daha yaygın olması gerektiğini söyledi.

Özel eğitim veren vakıfla istişare ettiklerini ve çalışmaları hakkında bilgi aldıklarını kaydeden Arabacıoğlu, konuya duyarsız kalmadıklarını ve gerekeni yaptıklarını belirtti. Arabacıoğlu, Karpaz’da bir özel eğitim okulu açma üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

TÖRE

DP/UG milletvekili Zorlu Töre de Kıbrıs sorunuyla ilgili konuşmasında, Futbol Federasyonu ile KOP’un imzaladığı anlaşmayı eleştirerek, futboldaki sorunun esas sorumlusunun, ambargo uygulayan FİFA ve UEFA olduğunu söyledi.

2004’de halkı “ambargolar kalkacak” diye kandırıp “evet” dedirtenlerin de sorumlu olduğunu kaydeden Töre, devletin, meclisin ve hükümetin üstünden geçerek imzalanan anlaşmanın kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Töre, Futbol Federasyonu başkanının duruşunu da eleştirerek, uzun bir ulusal mücadele verilerek gelinen noktada, KOP’un altında dünyaya açılmanın suç olduğunu savundu.

Töre, yapılan anlaşmayı eleştirenlerin “eskiler” ya da “kafatasçılar” diyerek hakaret edildiğini iddia ederek, Hükümet’in yapılan bu anlaşmayla ilgili duruşunun ne olacağının açıklanmasını ve gereken adımların atılmasını istedi.

ÜSTEL

UBP milletvekili, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel de turizmle ilgili konuşmasında, turizme gereken önemin verilmediğini savundu. Kendisinin uyguladığı programa bağlı olarak turizmde gözle görülür bir büyüme olduğunu kaydeden Üstel, 2014’ün pazarlandığı bugünlerde turizmcilerin çok tedirgin olduğunu çünkü gelecekle ilgili belirsizlikler bulunduğunu iddia etti.

Üstel, teşviklerde bazı değişikler olacağı yönündeki açıklamaların tedirginliği daha da artırdığını ileri sürerek, Hükümet’in biran önce oturup, yeni plan ve programını hazırlayarak gerekli açıklamaya yapmasını istedi.

OĞUZ

UBP milletvekili Dursun Oğuz “askerlik” ile ilgili konuşmasında, askerliğin gençlik önünde engel olmasını istemediklerini ve bu yönde yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söyledi.

Profesyonel ordudan söz ediliyorsa, en iyi nasıl olacağını konuşmak gerektiğini belirten Oğuz, mevcut uygulamaları değerlendirdi.

Oğuz, uzmanlığa başvurunun düşük olduğuna işaret ederek, gençlerin askerliği meslek olarak görmek istememesinin araştırılması gerektiğini kaydetti. Maaşların bunda etkili olduğunu savunan Oğuz, bütçesi sınırlı olan Güvenlik Kuvvetleri’ne devletin de destek sağlaması gerektiğini belirtti.

ÖZCENK

UBP milletvekili Erdal Özcenk, “hastane başhekimlerinin görev, yetki, sorumluluk ve sorunları” konulu konuşmasında, başhekimin, bazı kişilerin sandığı gibi siyasi bir atama olmadığını ve yapılan sınavla belirlendiğine işaret etti.

Başhekimliğin çok ağır bir görev olduğunu belirten Özcenk, başhekimliğin en büyük sorununun, sorumluluklarının çok ancak yetkisinin az olması olduğunu söyledi.

Özcenk, çağdaş bir sağlık hizmeti sunulacaksa, hizmeti sunanın da alanın da aynı ölçüde memnun olacağı bir sistemin yaratılması gerektiğini belirtti.

ULUÇAY

Konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorular ele alındı. İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, TDP milletvekili Hüseyin Angolemli’nin Mehmetçik Belediyesi ile ilgili sözlü sorusunu yanıtında, konunun gündemlerinde olduğunu ve herkesin üstüne düşen sorumluluğu yerine getireceği bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Sorunun artık ortadan kalkması mantığıyla çalışmalarda bulunduklarını kaydeden Uluçay, halkın hizmet alabileceği, çalışanların da maaşlarını alabileceği bir formül üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Uluçay, belediye başkanı ile belediye meclis üyelerini ortak bir noktada bir araya getirebilmek için bir dizi girişim ve görüşmelerde bulunduklarına işaret ederek, kendisinin, sorunu uzlaşarak çözmeden yana olduğunu ve kesinlikle bir müdahalenin söz konusu olmadığını belirtti.

Genel kurul daha sonra bugünkü çalışmalarını tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 11 Kasım’da saat 10.00’da yeniden toplanacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum