1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UTANÇ YOLU!
UTANÇ YOLU!

UTANÇ YOLU!

Utanç yolu!

A+A-

Her gün yüzlerce aracın ve turist taşıyan otobüslerin geçtiği Lefkoşa-Girne yolu, pislikten ve ottan geçilmiyor. Ülkemizin hemen her yanı, duyarsız kişilerin çevreye attığı çöplerle kirletiliyor; yetkililer tedbir almıyor. Çevresine ve insana saygısı olan herkesi ciddi şekilde rahatsız eden bu kirlilikten Lefkoşa-Girne anayolu da nasibini aldı.
 
Ali CANSU

Ülkemizin hemen her yanı, duyarsız kişilerin çevreye attığı çöplerle kirletilirken, yetkililer de tedbir almamaya devam ediyor. Bir zamanlar “yeşil ada” olarak anılan ülkemizin kuzeyi, çevre bilinci eksikliğinden dolayı “çöp ülkeye” dönüştü.

Turizm kenti Girne’ye gidenlerin kullandığı anayolun etrafına atılan çöpler, içki ve su şişeleri, naylon poşetler, daha da kötüsü araba lastikleri, kirliliği felaket boyutuna taşıdı.

Bu yolu her gün kullanan yüzlerce kişi, Lefkoşa-Girne anayolunu “utanç yolu” olarak değerlendiriyor. Pislikleri ve insan boyuna ulaşıp görüş mesafesini daraltan otları temizlemek için ise hiçbir yetkili makam kendini sorumlu hissetmiyor. Çevreye duyarlı vatandaşlar, “Bu yoldan kim sorumlu?” diye soruyor.

Birçok bakan ve milletvekilinin de güzergahı olan Lefkoşa-Girne anayolu, pislikten geçilmiyor. Yol kenarına ve orta refüje atılan çöpler, ülkemizdeki çevre bilincinin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor.

Her gün yüzlerce arabanın geçtiği anayola atılan çöpler içerisinde ne ararsanız var. Yol kenarında ve refüjde pet su şişeleri, naylon poşetler, araba lastikleri, plastik kovalar, kola- bira şişeleri, sigara izmaritleri ve akla gelebilen birçok pisliğe rastlamak mümkün.

Bazı çevreye duyarsızlar kişiler, yedikleri yiyeceklerin artıklarını bir naylon poşete doldurup çevreye atıyor.  Hatta ölen güvercini naylon poşete sarıp yol kenarına atanlar bile var.

Her gün Ercan Havalimanı’ndan otobüsler ile onlarca turistin taşındığı Girne yolunun sağı, solu ve orta refuju ottan geçilmiyor. Kuruyan otlar çirkin bir görüntü oluştururken, turistler de ülkelerinde pek rastlamadığı bu görüntülere şahit oluyor.

Doğa kirletiliyor, sağlık hiçe sayılıyor

Doğanın korunması adına yapılan tüm ikazlara rağmen ülkemizdeki bazı çevre düşmanları, yalnız doğayı değil, insan sağlığını da hiçe sayıyor.

Bazı duyarsız kişiler nedeniyle yurdumuzun dört bir yanı süratle kirleniyor. Sadece Lefkoşa- Girne anayolu değil, bütün yollarımızda bu görüntülere rastlamak mümkün.

Arabalardan yol kenarına atılan çöpler, piknik yaptıktan sona çöp bidonları yerine doğaya bırakılan atıklar, anayolda araçlar tarafından ezilen hayvan leşleri, çevreye olan duyarsızlığı gözler önüne seriyor.

Çevre uzmanları  şu açıklamayı yaptı:

“Önlem alınmaması durumunda daha da kirlenecek olan çevremizde, ileride yeşil ve temiz alanları arar duruma geleceğiz. Egzoz gazlarıyla, santrallerle, taş ocaklarıyla, çöplüklerin yakılmasından yayılan dumanla, aslında insanın kendi kendini zehirlediğini göz ardı ederek, bu umursamazlıkla gelecekte çocuklarımıza zarar vereceğimizi düşünmeden doğayı katletmeye devam ediyoruz.

Yetkililerin bir an önce toplum sağlığını da yakından ilgilendiren bu önemli konulara neşter vurması gerekiyor. Çevreyi bir bütün olarak düşünerek çevreye zarar verenlere karşı yasalar uygulanarak, bir an önce etkin cezalar verilmesi gerekiyor ki başkaları için de caydırıcı olabilsin.

Sağlıklı bir yaşam istiyorsak, bireyler ve toplum olarak bize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekiyor. Hepimizin içinde yaşadığı canlı, cansız bir ortam ve ekolojik denge olan çevreyi korumak hepimizin görevidir. Var olmamızın sağlıklı bir çevreye bağlı olduğunu unutmayalım.”

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.