1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. UTANDIRAN HASTALIĞA ÇÖZÜM
UTANDIRAN HASTALIĞA ÇÖZÜM

UTANDIRAN HASTALIĞA ÇÖZÜM

Utandıran hastalığa botokslu çözüm

A+A-


Genellikle kabızlık şikayetlerinin artmasıyla ortaya çıkan ve halk arasında "utandıran hastalık" olarak bilinen makat çatlağı, cerrahiye gerek kalmadan "botoks" ile tedavi edilebiliyor. Botoks ile her 100 hastadan 70'i bu sorundan kurtulabiliyor.

"Nasıl anlatsam, sanki bedenime cam parçaları batıyor, acı geçmek bilmiyor. Tuvalete çıkmak adeta işkenceye dönüştü. Tuvaletim gelir diye yemek yemekten korkar oldum?" gibi cümleler, makat çatlağı ya da tıbbi ifadesiyle "anal fissür" sorunu yaşayan pek çok hastanın ortak serzenişi.

MAKAT BÖLGESİNDE EN SIK GÖRÜLEN SORUN

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Menteş, makat çatlağının, genellikle kabızlık başta olmak üzere ishal, Crohn hastalığı, hamilelik dönemindeki hormonal değişimler, lösemi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi birçok etkene bağlı gelişebildiğini ve tuvaleti yapamama, ağrı, şişme, kaşıntı ve kanama gibi birçok soruna yol açtığını söyledi.

Bu sorunla, insanın bebeklik döneminde tanışabildiğini belirten Menteş, bunun makat bölgesinde en sık görülen ağrılı sorunların başında geldiğini ifade etti. Menteş, çatlağın, el ve yüz gibi bölgelerde ağrıya yol açmazken, makat bölgesinin fizyolojisinden dolayı şiddetli acıya neden olduğunu anlatarak, "Zira, makat derisi çok sayıda sinir ucu içerdiği için son derece hassas bir yapıya sahip. Herhangi bir değişiklik, sinir uçları aracılığıyla hemen hissediliyor. Dolayısıyla, bu bölgede herhangi bir nedenle meydana gelen kesik, yaralanma ya da çatlak gibi sorunlar, kişinin çok yoğun acı hissetmesine yol açıyor" diye konuştu.

Acının bu kadar yoğun olmasındaki nedenlerden birinin de makatın fizyolojik yapısında doğal olarak görülen iki farklı ve iç içe geçen yerleşik kas tabakasıyla sarılı olmasından kaynaklandığını dile getiren Menteş, "Dışkılama sırasında zorlanma, bu kas yapısında refleks bir kasılmaya neden oluyor. Kasılma, oluşan çatlağın daha fazla yırtılmasına ve derinleşmesine yol açılıyor. Daha fazla yırtılma da kasın refleks olarak daha çok kasılması anlamına geliyor" dedi.

"KABIZLIK SORUNU AĞIRLAŞTIRIYOR"

Menteş, sorunun genellikle kabızlık, düzensiz dışkılama, nadiren de olsa ishal sırasında makat derisinin tahrişi ve altta yatabilen başka nedenlere bağlı olarak gelişebildiğini ve oluşan yüzeysel çatlakların basit tedavi yöntemleri ile iyileşebildiğini söyledi.

Bazı hastalarda çatlağın, uzayarak ve derinleşerek kronik hal alabildiğine dikkati çeken Menteş, "Ağrı, dakikalar hatta saatlerce sürebiliyor ve buna küçük kanamalar da eşlik edebiliyor. Sorun çözülemediğinde ağrı ve çatlak giderek derinleşiyor ve kronikleşiyor" dedi.

Menteş, makat çatlağından korunmak için fazla ıkınmadan kaçınılması, baklagiller ve sebze gibi lifli yiyeceklerin tüketilmesi, günde 2 litreden fazla su içilmesi, bebeklerin alt bezinin sık değiştirilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Bazı hastalarda, bu durumun altında yatan başka sorunların da olabileceğini dile getiren Menteş, iltihabi bağırsak hastalıkları, kalın bağırsakta sorun ya da kadınlarda fıtık gibi durumların da söz konusu olabildiğini söyledi.

Menteş, sorunun nitratlı kremler ve cerrahi gibi tedavi metotları ile çözümlenmeye çalışıldığını anlatarak, ılık su banyonu, diyet düzenlemeleri, spazm giderici ve lokal anestezik kremlerin kullanılmasının da uygulandığını ifade etti.

"BOTOKS SONRASINDA AĞRI AZALIYOR"

Makat çatlağının, genelikle cerrahi gerektirmese de bazı durumlarda bu seçeneğin kaçınılma olduğunun altını çizen Menteş, makat çatlağı tedavisinde en etkin kullanılan ve başarı şansı çok yüksek bir diğer yöntemin ise "botoks" uygulamaları olduğunu vurguladı.

Menteş, botoksun makat çatlağında "rahatlıkla uygulanılabilir ve etkili bir tedavi seçeneği" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İçeriğinde 'botulin' zehri bulunan botoks enjekte edilerek, makat kaslarında kısmi felç oluşturuluyor. Böylece dışkılama sırasında kasılma oranı azaltılıyor, dolayısıyla daha az ağrı duyuluyor ve bu süreçte çatlağın iyileşmesi bekleniyor. Botoksun başarı oranı, oldukça yüksek. Her 100 hastadan 70'i botoks enjeksiyon uygulamasıyla bu sorundan kurtuluyor."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.