1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. UTANGAÇ KRAL TAHTA OTURDU
UTANGAÇ KRAL TAHTA OTURDU

UTANGAÇ KRAL TAHTA OTURDU

Belçika’da heyecanla beklenen kraliyet devir töreni dün gerçekleşti. Yıllarca ‘arabulucu’ misyonuyla görev yapan II. Albert tahtını çekingen olmakla eleştirilen oğlu Philippe’e bıraktı

A+A-

Belçika’nın 6’ncı kralı II. Albert’in (79) tahtı devrettiği oğlu Philippe (53) ülkenin 7’nci kralı oldu. Dün öğle saatlerinde parlamentoda krallık yemini eden Philippe kral ilan edildi. Kral Albert sarayda Başbakan Elio Di Rupo’nun katılımıyla düzenlenen imza töreninde haklarını oğluna devretti.  Kral ve eski kraliçe eşi Paola gözyaşlarını tutamadı. Nüfusun 6 milyonunu Flamanların, 4.5 milyonunun Frankafonların oluşturduğu Belçika’da, ayrılıkçı Flaman partisi töreni boykot etti. Muhalif parti Yeni Flaman İttifakı da, parlamentoya heyet gönderdi. Parti lideri törene katılmadı.
İlk sınavı ‘dil’den
20 yıldır tahtın sahibi olan Albert’in tacı devrettiği gün aynı zamanda Belçika Ulusal Günü’ne denk geldi. Philippe görev süresi boyunca ülkede Flamanca ve Fransızca konuşan topluluklarının daha fazla özerklik taleplerine karşılık vermeye çalışacak. Ülkedeki anayasal krizleri çözmek için uğraşacak. Yeni kralı 2014 yılının mayıs ayında yapılacak seçimler de zorlu bir görev olarak bekliyor. Kral Albert 2010’daki seçimlerden sonra 541 gün hükümetsiz kalan Belçika’da siyasi liderlerin hükümeti kurması için  arabuluculuk yapmıştı. Çekingen ve utangaç yapısıyla dikkat çeken Philippe doğal davranmadığı ve diplomatik yeteneklerden yoksun olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

kra.jpeg

Mükemmeliyetçi Kraliçe
Belçika Kralı’nın Philippe olmasıyla kraliçe unvanına kavuşan eşi Mathilde ‘mükemmeliyetçi’ olarak tanımlanıyor. Ülkede popüler bir figür olan kraliçe, yaptığı hayır işleri ve şıklığıyla beğeni topluyor. Mathilde ülkede çoğunlukla eşinden daha fazla ilgi çekiyor. Vanity Fair dergisi de 2008’de yeni kraliçeyi, “stil sahibi ve olağanüstü” diye tanımlamıştı. Bir aristokrat olan Kraliçe, Louvain Katolik Üniversitesi’nde psikoloji okumuştu.

Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.