1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UYARI EYLEMİ YAPTILAR!
UYARI EYLEMİ YAPTILAR!

UYARI EYLEMİ YAPTILAR!

Sağlıkta Örgütülü 4 sendika uyarı eylemi yaptı

A+A-

BRT'de yer alan hbaere göre; Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası ve Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, örgütlü bulundukları hastanelerde uyarı eylemi yaptı.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Girne Akçiçek Devlet Hastanesi, Mağusa Devlet Hastanesi, Cengiz Topel Devlet Hastanesi, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Lefkoşa Kentsel Sağlık Merkezi’nde 09.00-12.00 saatleri arasında gerçekleştirilen eylemde acil servisler, yatan hastalar, hemodiyaliz ve onkoloji hastaları hariç tutuldu.

Eylemle ilgili basın açıklaması Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapıldı. Açıklama öncesinde dün hayatını kaybeden doktor Fazilet Öztürk’ün anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Basın toplantısında konuşan KTAMS Genel Başkanı Güven Bengihan, döviz karşısında TL’nin değer kaybı ile halkın her geçen gün fakirleştiğini, özellikle özel sektörde çalışanların açlığa terk edildiğini savundu.

Ekonomik sıkıntılar devam ederken sağlığa olan ihtiyaçın arttığına vurgu yapan Bengihan, ülkedeki nüfus artışına karşın sağlık çalışanlarının sayısının yetersiz kaldığına, ilaç ve altyapı eksikliği ile sıkıntıların her geçen gün büyüdüğüne işaret etti.

Sağlıktaki sorunların sorumlusu sağlık çalışanlarıymış gibi muamele edildiğini kaydeden Bengihan, sağlıkta hizmet veren dört Sendikanın halkın hak ettiği hizmeti alabilmesi için uyarı eylemi yaptığını, taleplerinin maddi veya özlük hakları ile ilgili olmadığını vurguladı.

Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan da Sağlık Bakanı ve ekibini anti-demokratik bir şekilde hareket etmekle suçladı, sendikaların görmezden gelindiğini savundu.

Bakanlığın 6 aylık bir rapor yayınlandığını ve yapılan çalışmalar hakkında bilig verildiğini hatırlatan Atan, 6 aydır klimalar çalışmadığı için hastalara vantilatörle hizmet verildiği söyledi.

Atan, Sağlık bakanlığına sendikalar ile diyalog içinde olma çağrısında bulundu.

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, mücadelenin halk için olduğunu, halkın hak ettiği sağlık hizmetini alabilmesi için olduğunu söyledi.

Hemşire, doktor ve personel eksikliğinin giderilmesi, yasaların güncellenmesi gerektiğini belirten Özgöçmen, hastanenin artan nufüs ve gelişen sağlık sistemine cevap veremez duruma geldiğini kaydetti.

Devletin üzerine düşeni yapmasını talep eden Özgöçmen, “40 yıl öncesinden daha kötü durumda mıyız?” diye sordu.

Dört sendikanın hazırladığı ortak basın açıklamasını Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Dr Ahmet Varış okudu.

Sağlığın ayrım yapılmaksızın herkesin anayasal hakkı olduğu kaydedilen açıklamada tüm hükümetlerin sağlıktaki sorunları gidermek yerine ötelemek için çalıştığı iddiasında bulunuldu.

Ülke nüfusunun hızla artığı buna karşın sağlık personeli ve altyapının güncellenmediği kaydedilen açıklamada, kamu hastaneleri ve sağlık merkezlerinin altyapı ve personel yetersizlikleri ile hastaların olması gereken koşullarda sağlık hizmeti alamamasının sorumluluğunun sağlık çalışanlarına mal edilmeye çalışıldığı, hasta ve hasta yakınlarının ise tepkilerini sağlık personeline gösterdiği kaydedildi.

“Kurumların eksikliklerinden idare sorumludur” denilen açıklamada, Sağlıktaki eksikliklerin giderilmesini istedikleri için eylem yaptıkları vurgulandı.

Sağlık kurumlarındaki şiddette artış gözlemlendiği, sağlık çalışanlarının ve hastaların kendilerini güvende hissetmediği kaydedilen açıklamda güvenliğin sağlanmasının önemine işaret edildi.

Açıklamada “Kamu hastanelerinde 24 saat polis bulundurulmamasının yanı sıra yeterli sayıda Güvenlik personeli de yoktur. Bu eksikliklerden dolayı görevli olmayan kişiler ameliyathaneye kadar girebilmektedir. Biz bugün burdayız çünkü sağlık kurumlarında güvenlik istiyoruz” denildi.

Kamu sağlık merkezlerinde yerinden yönetim anlayışının benimsenmesini talep eden sendikalar, ortak açıklamada çalışanların karar alma mekanizmalarına aktif katılımının hizmet kalitesini doğrudan artıracağı görüşüne yer verdi.

Açıklamada “ülkedeki sağlık demokratik katılım ile değil ben yaparım olur mantığı ile yönetilmeye çalışılmaktadır” denildi, Bakan Filiz Besim daha demokratik ve adil davranmaya davet edildi.

Kamu sağlık merkezlerinde hem hastalar hem de çalışanlar için insanca koşullar istediklerini belirten sendikalar, yıllardır güncellenmeyen Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Yasası nedeniyle Sağlıkta kalite ve verimliliğin olumsuz etkilendiğini vurguladı.

112 Hızır ağının halen yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Yasasına bağlı olduğu, personel eksikliği bulunduğu belirtilen açıklamada “ambulanslarda tek sağlık personeli ile hizmet verilemez. Sağlıkta tasarruf insan yaşamından tasarruftur” ifadelerine yer verildi.

Tüm sağlık yasalarının nüfus ve çağa uygun olarak güncellenmesini talep eden dört sendika, ortak açıklamalarında kötü fiziki koşullara ve ilaç eksikliklerine son verilmesini istedi.

Sağlığın bir devlet politikası haline getirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “sağlıkta kalite getirecek gerçekçi politikalar istiyoruz” denildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.