1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UYARILARI CİDDİYE ALIN!
UYARILARI CİDDİYE ALIN!

UYARILARI CİDDİYE ALIN!

“Ultraviyole radyasyonu”, deride yanık, erken yaşlanma, kırışıklık, gözlerde katarakt, alerji, bağışıklık sisteminde bozulma hatta deri kanserine neden olabiliyor

A+A-

Ülkemizde özellikle yaz aylarında sıkça işittiğimiz “Ultraviyole radyasyonunun yüksek olduğu ve belli saatlerde dışarıya çıkılmaması” uyarılarının ciddiye alınması istendi.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzman Dr. Fatma Deniz, Ultraviyole radyasyonuna (UV) maruz kalındığında deride yanık, erken yaşlanma, kırışıklar, deri kanseri, katarakt, alerji ve bağışıklık sisteminde bozulmalar oluşabileceğine dikkat çekti.

Uzman Dr. Fatma Deniz, güneş ışınlarının yaşamın temel kaynaklarından birisi olduğunu ancak çok fazlasının da zararlı olduğunu anlattı.

Uzman Dr. Fatma Deniz, UV İndeksi’nin (UVİ) güneş ışınlarının beklenen riskini belirten günlük bir tahmin olduğunu belirterek, indeks değerinin, 0 ile 10+ arasında bir ölçek ile UV yoğunluğunu gösterdiğini açıkladı.

Deniz, “İndeksteki değerler ne kadar yüksekse, deri ve göze daha zararlı hale gelir ve daha kısa sürede zarar verir. UV'ye maruz kalındığında deride yanık, erken yaşlanma, kırışıklar, deri kanseri, katarakt, alerji ve bağışıklık sisteminde bozulmalar oluşabilir” dedi.

“Güneş maruziyeti sınırlandırılmalı”

Fatma Deniz, ultraviyole radyasyonunun yüksek olduğu günlerde 10:00 ile 16:00 saatleri arasında güneş maruziyetinin sınırlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Deniz, Ultraviyole radyasyonunun yüksek olduğu günlerde mutlaka koruyucu giysi giyilmesi gerektiğine işaret ederek, geniş çerçeveli ve UV korumalı camları olan güneş gözlükleri, geniş kenarlıklı şapkaların tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

“Güneş koruyucu krem kullanmak önemli”

Fatma Deniz, en az 15 ve üzeri geniş spektrumlu güneşten koruyucu kremlerin vücudun açıkta kalan tüm bölgelerine uygulanması ve gün içinde üç ile dört saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirtti. 

Deniz, güneş kreminin ideal uygulama kalınlığının 2 mg/cm2 olduğunu söyleyerek, ortalama 1.73 m2  vücut alanına sahip bir yetişkinin yaklaşık 35 ml ürüne ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Uzman Dr. Fatma Deniz, güneş banyolarından kaçınılması gerektiğine vurgu yaparak, “Unutulmamalıdır ki bronzlaşma derinin güneş hasarı sonucu oluşmaktadır” dedi.

“6 aydan küçük bebekleri güneş altında bırakmayın”

Uzman Dr. Fatma Deniz, 6 aydan daha küçük bebeklerin güneş altında bırakılmaması gerektiğini belirterek, “6 ay ve üstü yaştaki çocukları güneşin en etkili olduğu saatlerde dışarı bırakmayınız. Eğer zorunlu nedenlerle dışarıda tutulacaksa mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır” açıklamasında bulundu.

UV İndeks Değeri  Etkilenme Düzeyi
0 – 2                         Çok düşük
3 – 4                          Düşük
5 – 6                          Orta
7 – 9                          Yüksek
10+                       Çok yüksek 

UV İndeks Değeri
0 - 2
3 - 4
5 - 6
7 - 9

10+ Etkilenme Düzeyi
Çok Düşük
Düşük
Orta
Yüksek
Çok Yüksek

UVİ 1-2 iken özel bir korunma gerekmemektedir.

UVİ  3-7 arasında, gün boyunca şapka ve gözlük takılması, koyu renkli kıyafetlerin tercih edilmesi önerilip, 11-15 saatleri arasında gölgelikler altında durulması ve güneş gören her yere koruyucu krem uygulanması gerekmektedir.

UVİ  8-11 ve 11 üzerinde ise gün ortası saat 11-15 arasında kesinlikle dışarıda durulmaması, diğer saatlerde ise mutlaka gölge altında durulması, giysi, şapka, gözlük ve güneş koruyucu kremlerin mutlak kullanılması tavsiye edilmektedir.

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.