1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UYDURUK PROJEYE PARA YOK!
UYDURUK PROJEYE PARA YOK!

UYDURUK PROJEYE PARA YOK!

“Biz piyon değiliz”

A+A-

Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu, “Asil Nadir’e özel düzenlenen tüzük” nedeniyle ikiye bölündü. DP ve Türkiye kanadı adına yönetim kurulunda bulunan üyeler yeni tüzükle toplanmayı reddetti.

 

Kalkınma Bankası’nda Asil Nadir’in talep ettiği “15 milyon TL’yi teminatsız vermek” için düzenlenen yeni tüzük Yönetim Kurulu’nu üçe böldü.

Kalkınma Bankası Müdürü Ercan İbrahimoğlu ,”siyasi karar” diyerek, ilgili paranın yeni tüzüğe göre serbest bırakılmasını isterken, yönetim kurulunda farklı görüşler var.

Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun ise, Nadir’in ilgili kaynağa, “teminatsız ve projesiz” ulaşması için yoğun çaba harcıyor.

Tamamen “proje” ve “hak edişi” mantığı üzerinden çalışan Kalkınma Bankası, Asil Nadir’in isteğini yerine getirmek için tüzük değişikliğine gitti.

Kalkınma Bankası Müdürü Ercan İbrahimoğlu’nun bulduğu “avans” formülü ile değişen tüzük sonrası, altında Nadir’e kaynak aktarma girişimi bu kez Yönetim Kurulu engeline takıldı

Bahanesi “Geçitkale”

Asil Nadir’e, yıllar önce, “2010 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, Kıbrıs Gazetesi’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Derviş Eroğlu’nu desteklemesi” karşılığı ihalesiz verilen Geçitkale Havaalanı, yıllardır atıl duruyor.

Uzun süre, Geçitkale Havaalanı’na “yolcu indirme- bindirme izni almaya çalışan Nadir, Ercan Devlet Havaalanındaki “yap işlet devret” modeli sonrası bu şansını kaybetti.

Nadir’in “Geçitkale Havaalanı Ercan’dan önce ihale edildi, yolcu indirme- bindirme hakkını verin” baskısı ise, KKTC Başsavcılığı’na takıldı.

Başsavcılık, 10 Nisan 2017 tarihinde verdiği mütalaada “yolcuların Geçitkale Havaalanı’nı kullanmasının mümkün olmadığı” vurguladı. Nadir’in “alanı projesi ile satma” hayali suya düşünce, bu kez, halkın öz kaynağı Kalkınma Bankası üzerinden para aktarılması planını devreye sokuldu ve bunun için hükümet, onca işi bırakıp, “tüzük değişikliğini” onayladı.

gecitkale-ek.jpg

Akyön rahatsız

Dürüst kişiliği ile bilinen ve bürokrat olduğu dönemlerde dahi ismi hiçbir şaibeli olaya karışmayan Rüstem Akyön, Yönetim Kurulu Başkanı olur olmaz, “Asil Nadi bombasını” kucağında buldu.

Kendisini o göreve atayan Ulusal Birlik Partisi’nin, “medya korkusu ve yaklaşmakta olan seçime yönelik destek arayışı” nedeniyle Asil Nadir’e “15 Milyon TL’yi verme isteği” Rüstem Akyön’ü köşeye sıkıştırdı.

Banka içerisinde Müdür Ercan İbrahimoğlu dışında, “ekonomik aklın” reddettiği kredi verme yöntemi, Akyön’ün kafasını karıştırdı. Akyön ile birlikte, diğer UBP’li üye Akın Aktunç da partisinin talebi ve bankanın ekonomik durumu arasında sıkışıp kaldı.

Proje “verimli” bulunmadı

Asil Nadir’in, Kalkınma Bankası’ndan 15 milyon TL almak için başvuru yaptığı proje, Kalkınma Bankası uzmanları tarafından da “verimli” bulunmadı. KKTC’ye yılda 1 ya da hiç kargo uçağının uçuyor olması, Nadir’in projesini geçersiz kılıyor.

Kargo uçuşlarının olmadığı KKTC’de, “kargo havaalanı” yaparak kazanç elde etmek, yatırım yapmak ve bunun üzerinden de borç ödemek ekonomi uzmanlarına göre imkansız.

Yolcu izni yok

Geçitkale Havaalanı’na, Ercan Devlet Havaalanı’ndaki işletme sözleşmesi devam ettiği sürece, “yolcu iniş izni” verilmesi mümkün değil.

Yolcu iniş izninin olmadığı bir havaalanının da KKTC’de “verimli” çalışması söz konu değil, zira ülkeye kargo uçağı gelmesini gerektirecek bir durum yok. Üretim de, tüketim malları da tamamen deniz taşımacılığı üzerinden adaya giriş- çıkış tapıyor.

Gemilerle, TIR ya da konteyner sistemi üzerinden kurulan sistem, havadan taşıma sistemine göre çok daha pratik ve ucuz.

Siyaset devrede

Ciddi maddi sıkıntılar yaşayan ve maddi sıkıntılarını Kalkınma Bankası’ndan alacağı kredi ile aşmayı uman Asil Nadir için siyaset devrede.

Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun’un özel çabası ve “siyasi atama” Kalkınma Bankası Müdürü Ercan İbrahimoğlu’nun “çalışması” ile “avans” adı altında Nadir’e kaynak aktarma girişimi bu kez Yönetim Kurulu’na takıldı.

“Biz piyon değiliz”

Ulusal Birlik Partisi kanadı, “avans” adı altında Nadir’e milyon TL’ler aktarmak için girişim yaparken, yönetimdeki DP ve Türkiye kanadı ise rahatsız.

Yeni tüzük Bakanlar Kurulu’nda onaylansa da, Yönetim Kurulu’ndaki Demokrat Partili üyeler Nevzat Nevzat ve Enver Hoca, “piyon değiliz” diyerek rest çekti.

Yeni tüzük üzerinden görüşme yok

Kalkınma Bankası’nın çalışma prensibi gereği, ciddi kaynak aktaran Türkiye kanadı, Yardım Destek Ofisi Koordinatörü Bilal Kendirci ve Dr. Zeki Çiftçi tarafından temsil ediliyor.

Türkiye’den kurula katılan üyeler, daha fazla gözlemci pozisyonunda görev yaparken, bu kez tepki büyük oldu. Kendirci ve Çiftçi’nin yeni tüzük ile birlikte hiçbir toplantıya katılmama” kararı aldı.

Havadis

Hükümetin “Asin Nadir’e özel tüzük” inadı, Kalkınma Bankası’nda son yıllarda ivme kazanan büyümeyi de olumsuz etkiledi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.