1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “UYGUN YASAL DEĞİŞİKLİKLER DERHAL YAPILMALI”
“UYGUN YASAL DEĞİŞİKLİKLER DERHAL YAPILMALI”

“UYGUN YASAL DEĞİŞİKLİKLER DERHAL YAPILMALI”

Bir aydan beri grevde olan eğitim denetmenlerinin sorunlarının içinden çıkılamaz bir hal aldığı..

A+A-

“EĞİTİM DENETMENLERİ, YASADA ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMELERLE, HAZIRLANAN TÜZÜKLERLE MAĞDUR EDİLDİ”

“ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMIYOR, TEKNİK KURULLAR ÇALIŞTIRILMIYOR…”

“SORUNLAR İÇİNDEN ÇIKILMAZ DURUMDA… DUYARLILIK BEKLİYORUZ”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), bir aydan beri grevde olan eğitim denetmenlerinin sorunlarının içinden çıkılamaz bir hal aldığını ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya duyarsız kaldığını savunarak, milletvekillerine “duyarlılık” çağrısı yaptı.

Denetmenlerin özellikle kadro yetersizliği, yolluk ve yönetici anlamında derinleşen sorunlarla boğuştuğunu, yasada öngörülen düzenlemelerle, hazırlanan tüzüklerle mağdur edildiğini savunan KTÖS, “Yazılı ve sözlü önerilerimiz dikkate alınmıyor, teknik kurullar çalıştırılmıyor. Sorunlar içinden çıkılamaz bir duruma geldi” iddiasında bulundu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Cumhuriyet Meclisi’ndeki milletvekillerine mektup göndererek, eğitim denetmenleri konusundaki sorunlara duyarlılık gösterilmesini istedi ve önerilerini 8 maddede sıraladı.

Mektupta, eğitim denetiminin, imzalanan protokolle Türkiye’ye bırakılacağı savunan Elcil, şöyle devam etti:

“Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Rehberlik Denetim Başkanlığı arasında imzalanan Mesleki Yeterlilik Geliştirme Projesi’nde, yeterli denetmenin bulunmadığı ve eğitim denetmeni kadrolarının boş bırakıldığı gerekçesiyle eğitimin denetiminin TC’ye bırakılması öngörülmektedir. Ülkemizde Eğitim Denetimi için yetişmiş nitelikli insan gücümüz bulunmaktadır. Bu protokolün uygulanmasının önüne geçilmelidir.”

Eğitim denetmeni kadrosunun artırılmasını ve denetmenlere hak ettikleri yollukların ödenmesi gibi taleplerinde bulunan Elcil, “Siz değerli milletvekillerimizden talebimiz, okullarımızın ve dolayısıyla çocuklarımızın daha nitelikli ve sorunsuz bir eğitim-öğretim hizmeti alması için konuya duyarlı davranmanızdır” denildi.

“UYGUN YASAL DEĞİŞİKLİKLER DERHAL YAPILMALI”

Şener Elcil, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini bu konuya duyarsız kalmakta suçladı.

Elcil, 8 maddede sıraladığı önerilerine mektubunda şöyle yer verdi:
“Milli Eğitim Denetleme Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Yasası çerçevesinde açılan ve açılması öngörülen ‘İlçe Denetleme Kurulları’ tüm ilçelerde hayata geçirilmeli, tüzükler hazırlanıncaya kadar Gazimağusa’da açık bulunan büroya denetmen görevlendirilmeleri yapılarak yasal işleyiş kazandırılmalıdır.

Kamu görevlilerinin tümünü kapsayan ‘1979 Yolluk ve İaşe-İbate Tüzüğü’nde  eğitim denetmenlerinin görev sorumluluk ve statülerine uygun değişiklikler derhal yapılarak, eğitim denetmenlerine hak ettikleri yolluklar ödenmelidir.

19 Ekim 2007’de düzenlenen ‘Yurtiçi Yolluk’ tahsisatlarının düzenlenmesine ilişkin Maliye Bakanlığı’nın 16 numaralı genelgesi, değişen günümüz akaryakıt fiyatları dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. (şu anki tüzük 1 kilometreye 27 Kuruş verilmesi esasına göredir)

Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Yasası yapılırken, İngiliz Koloni İdaresi ve Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde uygulanmakta olup önerilen, fakat yasallaşma aşamasında çıkarılan eğitim denetmenlerinin kendi özel araçlarının devlet için kullanılmaları durumunda araçlar için; Gümrük muafiyeti, Yol ruhsatının devlet tarafından karşılanması, ve araç alımında uzun süreli faizsiz kredilendirme imkanı verilmesi

Denetleme Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Yasası çerçevesinde çalışan denetmenler Öğretmenler Yasası kapsamına alınmamalıdır.

60 olması gereken Eğitim Denetmenleri kadrosu 18 Eğitim Denetmeni ile sürdürülmeye çalışılmaktadır. Eğitim Bakanlığı ihtiyaç oranında kadro açmalı ve münhal kadrolar Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından doldurulmalıdır.

Milli Eğitim Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Başkanı’nın intikamcı bir yaklaşımla haksız şekilde denetmenlerin grevde olmadığı dönemi kapsayan maaş kesintisi talebi mahkeme tarafından ara emri ile durdurulmuştur. İlgili başkana Kamu hizmeti Komisyonu tarafından gereken yasal yaptırımlar uygulanmalıdır.

Eğitimin denetim ve değerlendirilmesi için hazırlık yapılan tüzükleri görüşmek üzere derhal teknik kurul toplanmalıdır.

Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Rehberlik Denetim Başkanlığı arasında imzalanan Mesleki Yeterlilik Geliştirme Projesi’nde, yeterli denetmenin bulunmadığı ve eğitim denetmeni kadrolarının boş bırakıldığı gerekçesiyle eğitimin denetiminin TC’ye bırakılması öngörülmektedir. Ülkemizde Eğitim Denetimi için yetişmiş nitelikli insan gücümüz bulunmaktadır. Bu protokolün uygulanmasının önüne geçilmelidir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.