1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UYUŞTURUCU, SİGARA, ALKOL İLKOKULLARA İNDİ
UYUŞTURUCU, SİGARA, ALKOL İLKOKULLARA İNDİ

UYUŞTURUCU, SİGARA, ALKOL İLKOKULLARA İNDİ

Uyuşturucu, sigara, alkol ilkokullara indi

A+A-

Hasan Karaokçu, KKTC’de ilkokul son sınıf çocukların yüzde 1,2’si en az bir kez sentetik uyuşturucu veya “Bally”, yüzde 10,9’u sigara, yüzde 23,5’i ise alkol denediğini söyledi:
 
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, ilkokul son sınıflarla ilgili yaptıkları bir araştırmada, çocukların yüzde 1,2’sinin en az bir kez sentetik uyuşturucu veya “Bally” denediğinin ortaya çıktığını açıkladı.

Karaokçu, dün sabah KIBRIS TV’de, “Serhat İncirli ile Kıbrıs’ta Bugün” adlı programa katıldı.

2 bin 500 ilkokul son sınıf öğrencisiyle yaptıkları kapsamlı araştırmanın bazı sonuçlarını paylaşan Karaokçu, “Çocukların yüzde 1,2’sinin en az bir kez sentetik uyuşturucu veya “Bally” denediğini, bunun yanında, yüzde 10,9’unun sigara, yüzde 23,5’inin ise alkol denediğini belirledik” dedi.

Karaokçu, “Şehirlerde durum daha kötü, kırsal kesimde bu oranlar çok daha düşük” diye konuştu.

Bally kullanımının çok büyük sorun olduğuna vurgu yapan Karaokçu, yaptıkları yasa çalışmaları neticesinde, önümüzdeki ay bu yapıştırıcının denetimli satılacağını anlattı.

Karaokçu, “Bir tek ayakkabı sektöründe kullanılıyor, bence ülkeye getirilmesine hiç gerek yok. Ya da sadece sanayide kullanacak olan getirebilsin ama marketlerde bu kadar rahat satılmasın” dedi.

Karaokçu, çok çarpıcı olaylarla karşılaştıklarını da kaydederken, “Örneğin bir genç erkek, başka bir genç erkeği bally ile bayıltıp tecavüz etti; biz bu olaya da rastladık” diye konuştu.

Ülkede ciddi bir tehdit haline gelen “Bally” sorununun önlenmesini amaçlayan yasanın “Bally” türü uçucuların ithalinden satışına kadar çok ciddi denetim içerdiğini dile getiren Karaokçu, yasanın çocuk ve gençlere bunları satanlara ciddi para cezası ve hapislik öngördüğünü de ekledi.
Karaokçu, gerekli tüzüklerin hazırlanmasının ardından yasanın yürürlüğe gireceğini dile getirdi.

Bugüne kadar yargılanıp cezaevine atılan, siciline uyuşturucu suçu işlenen tek bir çocuğun ya da gencin topluma yeniden kazandırılamadığını da anlatan Karaokçu, “Kazanamadığımız ve toplum dışına ittiğimiz her çocuğun bizim çocuklarımıza karşı risk olarak geri dönebileceğini de akıldan çıkarmamak gerekir” diye konuştu.
Küçük miktarlarda uyuşturucu maddeden yakalanan çocuk ve genç suçluların cezaevine değil tedavi ve rehabilitasyona yöneltilip topluma yeniden kazandırılmasını öngören Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi hakkında bilgi veren Karaokçu, bunun çağdaş infaz anlayışı açısından elzem olduğunu belirtti.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.