1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UYUŞTURUCU TACİRLERİNE TOKAT GİBİ CEZA!
UYUŞTURUCU TACİRLERİNE TOKAT GİBİ CEZA!

UYUŞTURUCU TACİRLERİNE TOKAT GİBİ CEZA!

Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi kararı açıkladı...

A+A-

Yeni Bakış'tan Gamze Pir Baykur'un haberine göre; Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a 2018 yılı Mayıs ayı içerisinde yaklaşık 1 kilo ağırlığında uyuşturucu madde ithal eden sanık Niyazi Gür ile Çağlar Özeltural hakkındaki karar, dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıklandı

Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs’a 2018 yılı Mayıs ayı içerisinde Hintkeneviri, Kokain ve Sentetik Cannabionoid olmak üzere yaklaşık 

1 kilo ağırlığındaki uyuşturucu maddeleri ithal eden sanık Niyazi Gür ile Çağlar Özeltural hakkındaki karar, dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıklandı. Sanıklar “Kanunsuz Hintkeneviri türü uyuşturucu madde ithal etmek”, “Kanunsuz Hintkeneviri türü uyuşturucu madde tasarruf etmek”, “Kanunsuz Kokain türü uyuşturucu madde ithal etmek”, “Kanunsuz Kokain türü uyuşturucu madde tasarruf etmek”, “Kanunsuz Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde ithal etmek” ve “Kanunsuz Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde tasarruf etmek” olmak üzere 6 davadan yargılandı. Sanık Gür, ilk 4 davayı kabul ederken beşinci ve altıncı davayı kabul etmemiş, sanık Özeltural ise hiçbir davayı kabul etmeyerek duruşma yapılmıştı. Duruşma neticesinde sanık Gür, “Kanunsuz Hintkeneviri türü uyuşturucu madde ithal etmek”, “Kanunsuz Hintkeneviri türü uyuşturucu madde tasarruf etmek”, “Kanunsuz Kokain türü uyuşturucu madde ithal etmek” ve “Kanunsuz Kokain türü uyuşturucu madde tasarruf etmek” davalarından suçlu bulunurken “Kanunsuz Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde ithal etmek” ve “Kanunsuz Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde tasarruf etmek” davalarından beraat etti. Sanık Özeltural ise tüm davalardan suçlu bulunarak mahkum edildi. Sanık Gür, Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından 9 yıl, sanık Özeltural ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hintkeneviri, Kokain ve Sentetik Cannabionoid

Sanık Niyazi Gür ile Çağlar Özeltural, Güney Kıbrıs’ta yaşayan Malik Toran isimli kişiden uyuşturucu alıp Kuzey Kıbrıs’a getirmek için 12 Mayıs 2018 tarihinde sanık Özeltural’ın kullanımındaki TGD 250 plakalı araç ile Beyarmudu Kara Giriş Kapısı’ndan Güney Kıbrıs’a geçmişlerdi. 12 Mayıs 2018 tarihinde, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri, Güney Kıbrıs’ta bulunan sanıkların Kuzey Kıbrıs’a uyuşturucu madde getirecekleri yönünde ihbar alması üzerine tüm sınır kapılarına sanıklar hakkında mesajlar çekilmiş ve sanıkların Kuzey Kıbrıs’a gelmeleri beklenmişti. Aynı tarihte Güney Kıbrıs’ta bulunan sanıklar TGD 250 plakalı araç ile Akyar Kara Giriş Kapısı’ndan Kuzey Kıbrıs’a giriş yapmak isterken tespit edilerek durdurulmuştu. Narkotik ekipleri tarafından yapılan aramada aracın çeşitli yerlerinde 919 gr 316 mg Hintkeneviri, 26 gr 950 mg Kokain ve 28 mg Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu madde bulunmuştu.

İddia Makamı tüm davaları makul şüpheden ari ispat etti

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Hazal Hacımulla, kararı boyunca tanıkların şahadetlerine, hiçbir davayı kabul etmeyen sanık Çağlar Özeltural’ın avukatının iddialarına ve yapmış oldukları bulgulara değindi. İddia Makamı adına duruşmayı yürüten Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz’in sanıklar aleyhine getirilen tüm davaları makul şüpheden ari ispat ettiğini belirten Hacımulla, bu hususta bulguda bulunduklarını açıkladı. Hacımulla, sanık Özeltural’ın avukatının ise duruşma boyunca bulunduğu iddialara itibar etmediklerini belirtti.

“Caydırıcı ve ibret verici cezalar verilmeli”

Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Yargıcı Hazal Hacımulla, işlenen suçların yaygın ve toplumu tehdit eden ciddi suçlar olması halinde ceza tespitinde sanıkların ıslahından çok kamu yararının dikkate alınması gerektiğine dikkatleri çekerek, mahkemenin bu dengeyi kurarken cezaların kişiselliği konusunu da göz ardı etmemesi gerektiğini vurguladı. Sanıkların mahkum olduğu suçlarla ilgili “Uyuşturucu maddeler yasası” incelendiğinde yasa koyucunun bu suçlar için uzun süreli hapislik cezaları öngördüğünün görüldüğünü belirten Hacımulla, uyuşturucu suçlarının kamu sağlığını tehdit edip tüm insanlık için tehlike arz eden ve toplumda doğal olarak endişe yaratan ciddi, vahim ve ağır suç türlerinden olduğunu açıkladı. Hacımulla, mahkeme huzurundaki davalardan uyuşturucu madde suçlarının son derece yaygınlaştığı ve toplumun değişik kesimlerine yayıldığını üzülerek gözlemlediklerini ifade ederek, yaygın hale gelen uyuşturucu madde suçlarından mahkum edilecek kişilere ceza verilirken ağırlık verilmesi gereken en önemli ilkenin kamu menfaatinin korunması ilkesi olup bu tür suçlardan mahkum olanlara caydırıcı ve ibret verici cezaların verilmesi gerektiğini açıkladı. Sanıkların ithal edip tasarruf ettikleri uyuşturucuların türünün Hintkeneviri ve Kokain olduğunu anımsatan Hacımulla, sanık Özeltural’ın ayrıca Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu maddeyi de ithal ve tasarruf ettiğini söyledi.

“Onlarca kişiyi zehirleyebilecek miktarda uyuşturucu ithal ettiler”

Yargıç Hazal Hacımulla, Niyazi Gür ile Çağlar Özeltural’ın 919 gr 316 mg Hintkeneviri ile 26 gr 950 mg Kokain türü uyuşturucu maddeleri ithal ve tasarruf ettiklerini, ayrıca sanık Çağlar Özeltural’ın ise 28 mg Sentetik Cannabionoid türü uyuşturucu maddeyi ithal ve tasarruf ettiğini anımsattı. Sanıkların küçümsenemeyecek ve onlarca kişiyi zehirleyebilecek miktarda Hintkeneviri ve Kokain türü uyuşturucu maddeleri ithal ve tasarruf ettiklerini ifade eden Hacımulla, sanıkların bu maddeleri Kuzey Kıbrıs’a ithal etmeleri karşılığında para kazanmayı hedeflediklerini açıkladı. Hacımulla, sanık Niyazi Gür’ün maddi imkansızlıklar içerisinde olması nedeniyle ve bir anlık düşüncesizlikle hareket ettiğinin belirtildiğini ifade ederek, maddi imkansızlıklar içerisinde bulunan kişilerin maddi imkansızlıklarını gidermek için bu denli tehlikeli uyuşturucu maddeleri ithal etmelerine mahkemelerin hoşgörüyle yaklaşmasının mümkün olmadığını açıkladı. Meselenin olgularının tümünü göz önünde bulundurduktan sonra sanıklara hürriyeti bağlayıcı türden bir ceza vermenin gerek sanıkların ıslahı, gerekse kamu vicdanında olumsuz bir etki yaratılmaması açısından gerekli olduğu sonucuna vardıklarını belirten Hacımulla, sanık Niyazi Gür’ü 9 yıl, sanık Çağlar Özeltural’ı ise 10 yıl hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.