1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘UYUŞTURUCU’DA ALARM
‘UYUŞTURUCU’DA ALARM

‘UYUŞTURUCU’DA ALARM

Uyuşturucu kullanma yaşının 14 yaşına kadar indiği raporlara yansırken, bu illetin

A+A-

Toplum insanının korkulu rüyası haline gelen ‘madde bağımlılığı’ endişe verici boyutlara ulaştı. Özellikle genç nesli acımasızca içine alan bu felaket farklı boyutlarıyla kendini gösterirken, küçük bir toplumun içinde bulunduğu korkutucu gerçeği de ortaya koydu.

Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM)’ın her yıl düzenlediği statiksel verilere göre 2013 yılında da uyuşturucu kullanımında artış yaşandığı görülürken, bu verileri 2013 Yılı Mahkemeler Faaliyet Raporu da doğruluyor. Rapora bakıldığı zaman en fazla görülen suç türleri arasında ‘uyuşturucu’ ikinci sırada yer alıyor. Uyuşturucu kullanma yaşının 14 yaşına kadar indiği raporlara yansırken, bu illetin en fazla 22 ila 24 yaş arasındaki gençlerde olduğu dikkat çekiyor.

Ülkedeki tek tedavi merkezi olan Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde ise 2013 yılı ve Nisan 2014’e kadar çok sayıda insanın tedavi olduğu kayıtlara geçmiş durumda. Nisan 2014’e kadar 12 kişi uyuşturucu tedavisi görürken, 2013 yılında 31 kişinin uyuşturucudan kurtulmak için mücadele verdiği raporla yansıdı.

USAM raporları

USAM Başkanı Ayşe Gökyiğit, uyuşturucu kullanım yaşının 14 yaşına kadar indiğini ülkemizde en fazla 22 ila 24 yaş arasındaki gençlerin kullandığının görüldüğünü söyledi. Uyuşturucu kullananların cinsiyetlerine bakıldığı zaman ise erkeklerin yüksek oranda olduğu kayıtlara geçti. Ayşe Gökyiğit, 2013 yılında uyuşturucu kullanan erkek sayısının % 96 oranında olduğunu vurguladı.

En yoğun olarak kullanılan uyuşturucu türünün ise Sentetik Cannabinoid (Bonzai) olduğunu aktaran Gökyiğit, bu illetin en fazla görüldüğü bölgenin ise Mağusa olduğunu belirtti.

USAM Başkanı Gökyiğit, doğum yerlerine bakıldığı zaman ise en fazla Türkiye doğumlu olan kişilerin uyuşturucu kullandığını aktardı. Bu kişilerin % 47’si Türkiye, % 43’ü Kıbrıs, % 2’si İngiltere ve % 8’i diğer ülkelerde doğan bireyler olduğuna dikkat çekti.

Alkol ve uyuşturucu tedavisi

Uyuşturucu illetinin en çarpıcı boyutu ise tedavi süreci… Ülkedeki tek tedavi merkezi olan Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde 2013 yılı ve Nisan 2014’e kadar çok sayıda insanın tedavi olduğu kayıtlara geçmiş durumda. Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. İnci Taşyürek, 2013 yılında 31 kişinin uyuşturucu tedavisi gördüğünü, 41 hastanın ise alkol tedavisi aldığını belirtti. 2014 yılının ilk dört ayında ise 12 kişinin uyuşturucu tedavisi gördüğünü aktaran Taşyürek, 17 kişinin de alkol bağımlılığı nedeniyle hastanede tedavi aldığını vurguladı. Taşyürek, 2013 yılında ‘eroin, karışık ile çoğul madde bağımlılığı ve kötüye kullanma’ tedavisi altında 14 kişinin hastanede tedavi gördüğünü vurguladı. Bonzai madde bağımlılığından ise 4 kişinin yatış yaptığını dile getirdi.

En tehlikeli Sentetik Cannabionid…

2013 verilerine göre % 61 ile en fazla Sentetik Cannabionid türü uyuşturucu maddenin kullanıldığını söyleyen USAM Başkanı Ayşe Gökyiğit, bunu % 21,66 Hintkeneviri, % 10 eroin, % 6,38 amfetamin (extacy) türü hap ve % 0,83 oranında kokain ile morfin türü uyuşturucu maddenin takip ettiğini aktardı. Gökyiğt, 2004’lü yıllarda en fazla kullanımının ise amfetamin (extacy) türü haplar olduğunu belirtti.  USAM’ın polisten elde ettiği verilere göre en fazla uyuşturucu maddenin % 32 ile Mağusa bölgesinde görüldüğünü aktaran Ayşe Gökyiğit, % 30 ile ikinci sırada Lefkoşa bölgesinin yer aldığını aktardı. Üçüncü sırada ise adaya giriş yapan kişilerden tespit edilen uyuşturucu maddeler nedeniyle % 16’lık oranla Ercan Havaalanı’nın geldiğini söyleyen Gökyiğit, % 3 oranında Güzelyurt bölgesinde, % 1 oranında ise İskele bölgesinde uyuşturucu kullanımının görüldüğünü kaydetti.

“Türkiye doğumlu % 47, KKTC % 43 kullanıcı”

Cinsiyet bazında ise geçtiğimiz yıl içerisinde 317 erkek, 13 de kadının uyuşturucu kullanmaktan tespit edildiğini belirten Ayşe Gökyiğit, bunun da % 96 erkek, % 4 oranına denk geldiğini söyledi. 

Gökyiğit, doğum yerleri baz alındığında ise KKTC doğumlu olan kişilerin % 43 oranında uyuşturucu maddeyle iç içe olduğunun görüldüğünü söyledi. En fazla uyuşturucu kullanımının % 47 oranıyla Türkiye doğumlu kişilerde olduğunu belirterek, % 2 İngiltere’de doğan kişilerin, diğer ülkelerde doğan kişilerin ise uyuşturucu kullanımın % 8 oranında olduğunu aktardı.

En küçük 14, en büyük 65 yaşında

Ayşe Gökyiğit, verilerde en dikkat çekici olanın uyuşturucu kullanımının 14 yaşa kadar indiğin vurgularken, en fazla ise 1992 doğumlu gençlerde yoğun kullanıma rastlanıldığını aktardı. 2000 doğumlu çocukların uyuşturucu kullandığını anlatan Gökyiğit, 1992 ila 1994 doğumlu 22- 25 grubu gençlerin büyük tehlike altında olduğunu uyardı. Gökyiğit, verilere göre en yaşlı kullanıcıların ise 65 yaşlarında olduğuna dikkat çekti.

Alkol ve eroin tedavisi dikkat çekiyor

Barış, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde alkol/madde tedavisi gören kişilerle ilgili statiksel veriler dikkat çekici boyutta. Başhekim Dr. İnci Taşyüre, 2013 yılında 31 kişinin uyuşturucu tedavisi gördüğünü, 41 hastanın ise alkol tedavisi aldığını belirtti. Hastane verilerine göre 2014 yılının ilk dört ayında ise 12 kişinin uyuşturucu tedavisi gördüğünü aktaran Taşyürek, 17 kişinin de alkol bağımlılığı nedeniyle hastanede tedavi aldığını ifade etti. Farklı belirtilere göre ayrılan hastalarda, eroin yanında karışık ile çoğul madde bağımlılığı tedavisi gören 14, Bonzai madde bağımlılığı tedavisi gören ise 4 kişi kayıtlara geçtiğini belirtti. İnci Taşyürek, 2014 ise eroin madde bağımlılığı 3 kez, çoğul madde bağımlılığı 3, Bonzai madde bağımlılığı 1, eroin madde kötüye kullanmadan 4 kişinin tedavi gördüğünü vurguladı.

YD

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.