1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UYUŞTURUCUDA DENETİMLİ SERBESTLİK YASA ÖNERİSİ
UYUŞTURUCUDA DENETİMLİ SERBESTLİK YASA ÖNERİSİ

UYUŞTURUCUDA DENETİMLİ SERBESTLİK YASA ÖNERİSİ

“Uyuşturucu Madde Bağımlıları Ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi”Nin Görüşülmesi İçin Özel Komite Kurulacak;

A+A-

TÜM PARTİLERİN TEMSİLCİLERİNCE HAZIRLANAN “UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILARI VE KULLANICILARI HAKKINDA DENETİMLİ SERBESTLİK YASA ÖNERİSİ”NİN GÖRÜŞÜLMESİ İÇİN ÖZEL KOMİTE KURULACAK

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.00’da toplandı.

Yoklamanın ardından toplantıda ilk olarak sunuşlar bölümüne geçildi ve Başbakanlık’ın, komitelerin gündeminde bulunan bazı tasarılara ivedilik istemini içeren tezkereler görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
Bu bölümde, komitelerde ivedilik alınan tasarılar şöyle:

“Anayasa’nın 159’uncu Maddesinin (1)’inci Fıkrası B Bendi Kapsamına Giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı.

Trafik Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı.
Sivil Havacılık Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışmaları Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı.

Trafik Hizmetlerinin Planlanması, Koordinasyonu ve Denetimi Yasa Tasarısı.”

DENETİMLİ SERBESTLİK YASA ÖNERİSİ İÇİN KOMİTE KURULACAK

Daha sonra “Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi”nin geçici ve özel bir komitede görüşülmesine ilişkin tezkerenin görüşülmesine geçildi.

ÇAKICI: “UYUŞTURUCU KULLANICILARI CEZAEVİ YERİNE TEDAVİ MERKEZLERİNE GÖTÜRÜLMELİ”

Bu sırada söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı konuşmasında, tüm partilerin katkısıyla hazırlanan bu yasanın çok önemli olduğunu ve mahkemelerde insanlık suçu işlendiğini kaydetti.

Uyuşturucu kullanıcılarının cezaevi yerine tedavi merkezlerine götürülmesi gerektiğini dile getiren Çakıcı, rehabilitasyon merkezi yerine cezaevine giren kullanıcıların, uyuşturucu satıcılarıyla tanıştığını, bunun doğru olmadığını belirtti.

Amaçlarının yasanın çok hızlı bir şekilde bitirilip yürürlüğe girmesi olduğunu dile getiren Çakıcı, bu yasadan hiçbir partinin rant elde etmeyeceğini, tüm partilerce toplum için hazırlanan tasarının gecikmeden yürürlüğe girmesini sağlamak istediklerini kaydetti.

DENKTAŞ

DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş, öneriye olumlu baktıklarını ve olumlu oy kullanacaklarını dile getirerek, uygulanacak tedavinin rehabilitasyon merkezlerinde yapılması gerektiğini kaydetti.

Gençlerin bu hastalık ve bağımlılıktan kurtarılması gerektiğini söyleyen Denktaş, yasanın her açıdan önemli olduğunu belirtti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, uyuşturucu kullanımının toplumda ciddi boyutlara ulaşmasından dolayı yasanın olumlu olduğunu söyleyerek, tezkereye olumlu oy kullanacaklarını kaydetti.

Cezaevinde uyuşturucu kullananların çok az bir bölümünün topluma olumlu şekilde katıldığının görüldüğünü dile getiren Çavuşoğlu, tasarının topluma daha sağlıklı gençlerin kazandırılması açısından önemli olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından tezkere oy birliğiyle onaylandı.

TASARILAR

Daha sonra komitelerden gelen tasarı ve önerilerin görüşülmesine geçildi.
İlk olarak “Girne Kazasına Bağlı Kazafana Köyü İçinde 1 Adet Zeytin Ağacı İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı” ve komite raporu okundu.

Bu sırada söz alan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, tam vaktinde toplanan Genel Kurul’un tek gündem maddesinin bir adet zeytin ağacı olduğunu belirtti ve bundan sonra da çalışmalara tam vaktinde başlanması temennisinde bulundu.

Karar tasarısının görüşülmesi oy birliğiyle kabul edildi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, zeytin ağaçlarının devletin sorumluluğunda olduğunu ve zeytinle ilgili düzenlemelerin de yasayla yapılması gerektiğini belirterek bu nedenle bugün bu tasarının ele alındığını açıkladı.

Konuşmaların ardından söz konusu tasarının ikinci görüşmesi tamamlandı ancak ivediliği olmaması nedeniyle üçüncü görüşmesi bir sonraki birleşime kaldı.

Daha sonra “Girne Kazasına Bağlı Lapta Köyünde Aşağı Lapta Cami Vakfı’na Ait Bir Adet Zeytin Ağacının İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı” ele alındı.

Bu sırada söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, hükümetin “reform hükümeti” diye kurulduğunu ancak “Meclis gündemine getire getire bir zeytin ağacıyla ilgili yasa getirdiğini” söyledi.

“Kamu reformu ve belediyelerle ilgili birçok yasa görüşülmeyi beklerken hükümetin bir zeytin ağacını Meclis gündemine getirmesini” eleştiren Çakıcı, “Reform hükümetinin durumu böyledir” dedi.

ERHÜRMAN

Eleştirileri yanıtlayan CTP Milletvekili ve Genel Sekreteri Tufan Erhürman, muhalefetin görevinin eleştirmek olduğunu ve bununla ilgili de bir sıkıntıları olmadığını söyledi.

Zeytin ağaçlarıyla ilgili kararların İngiliz döneminden kalan yasalar nedeniyle Meclis gündemine gelmek zorunda olduğunu anlatan Erhürman, yıllardır Meclis’te görev yapan milletvekillerinin İngiliz döneminden kalan yasaların değişmesi için neden çalışma yapılmadığını sordu.

Erhürman, bu tür konuların Meclis’e gelmeden değiştirilmesi için tüm milletvekillerine ortak yasa önerisi hazırlama teklifi yaparak Bakanlar Kurulu’nun da birçok konuda gereksiz yasalarla vakit harcadığını gördüğünü söyledi. Erhürman, bu tür konuların daha erken çözülmesi ve gereken  yasa değişikliği önerilerini hazırlamak için her türlü çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Meclis komitelerinin yoğun şekilde çalıştığını da dile getiren Erhürman, sanki komitelerin çalışmadığı ve bu nedenle yasaların Meclis’e getirilmesi yönündeki söylemleri, “haksızlık” olarak niteledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, o kadar sorun varken bir ağacın peşine düşülmüş gibi bir algı görüldüğünü dile getirerek, zeytinin yönetimlerce koruma altında aldığından emin olmadığını söyledi.
Zeytin ve harnubun ülkenin önemli ürünleri olduğunu dile getiren Angolemli, bu ürünlerin korunması gerektiğini kaydetti.

Angolemli, Tufan Erhürman’ın İngiliz döneminden kalan yasaların iyileştirilmesi yönündeki çalışma önerisine olumlu baktığını da söyledi.
Türkiye’den gelen su konusunda ki gelişmelerin anlatılmasını isteyen Angolemli, hükümetin bu konuda açıklama yapması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından tasarının oylaması, ivediliği olmaması nedeniyle bir sonraki toplantıya bırakıldı.

Toplantıda daha sonra Dilekçe ve Ombudsman Komitesi'nin karar cetveli okundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.