1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. UZAY FARELERİ STRES KURBANI!
UZAY FARELERİ STRES KURBANI!

UZAY FARELERİ STRES KURBANI!

Rus bilim insanlarının, uzay yolculuklarına dayanıklılığı ölçmek için kemirgen ve sürüngenlerle yaptığı deney, birçok hayvanın ölümüyle sonuçlandı.

A+A-

Araştırmacılar, hayvanların 'donanım yetersizliği ve stresten öldüğünü' ancak deneylerde önemli bilgiler elde ettiklerini belirtti.

Fareler Uzay’ın stresini kaldıramadı...

Aralarında laboratuvar fareleri, çöl fareleri ve semenderlerin bulunduğu çok sayıda canlı, Uzay keşfinde insanlara yol açabilmek için canından oldu. Rus bilim insanlarının Uzay’a yolladığı 45 fare ve 15 semenderin büyük kısmı, Dünya’ya dönemeden hayatını kaybetti.

Bion-M uzay kapsülüyle atmosfer dışına gönderilen hayvanların, ‘donanım yetersizliği veya stresten öldüğü’ ifade edildi.

Discovery News’in haberine göre, Bion-M, dün Moskova’nın 1200 kilometre güneybatısında kalan Orenburg bölgesine paraşütle sakin bir iniş yaptı. Fare ve sürüngenlerin yanı sıra salyangoz, çeşitli bitki türleri ve mikroflora taşıyan kapsül, Dünya’nın yörüngesinde 575 kilometre kat etti.

Rusya Bilim Akademisi’nden Vladimir Sychov, “İlk kez hayvanlar kendi başlarına Uzay’da bu kadar uzun zaman geçirdi” ifadesini kullandı. Sychov, Rus basınına yaptığı açıklamada, ‘farelerin yarısından fazlasının öldüğünü, ancak bunun beklenen sonuçlardan biri olduğunu’ belirtti.

Mars’a yapılacak insanlı uzay yolculuklarının kapsamında düzenlenen deneyde, çöl farelerinin tümünün ‘donanım yetersizliği nedeniyle’ telef olduğu açıklandı.

YERÇEKİMSİZ ORTAMA ADAPTASYON
TsSKB-Progress uzay araştırma merkezinin yetkililerinden Valeri Abraşkin, Nisan ayında başlayan Bion-M görevinin, ‘yerçekimsiz ortama organizmaların nasıl adapte olduğunu görmek, böylece uzun kozmik yolculuklarda nasıl hayatta kalacağımızı anlamayı’ amaçladığını belirtti. Ruslar, 2007 yılında da 12 gün süren bir görevde Uzay’a fare göndermişti.

Gerçekleştirilen en son görevde, Fransa’nın Center National d'Etudes Spatiales (CNES) uzay merkezinden gönderilen 15 fare de yer aldı.

CNES araştırmacılarından Guillemette Gauquelin-Koch, ‘yerçekimsiz ortama insan vücudunun nasıl adapte olacağını anlamak için önemli bir adım attıklarını’ belirtti.

kapsul.jpg

*Bion-M kapsülü.

Bilim insanları, ‘aynı deneyi Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlarla gerçekleştirmenin mümkün olmadığını, istasyona fare göndermenin ise astronotlar için sağlık riski oluşturacağını’ ifade etti.

Bion-M ile gerçekleştirilen deneyde, yerçekiminden bağımsız ortamın iskelet ve sinir sisteminin yanı sıra, kas yapısı ve kalbi nasıl etkilediği de incelendi. 5 özel odacıkta tutulan hayvanlar, Bion-M yörüngeye ulaştığında açıldı ve hayvanlar serbest kaldı.

Uzay kapsülündeki 10’dan fazla ölçüm cihazı, hayvanların kan basıncısından radyasyon seviyesine kadar her türlü bilgiyi ölçtü.

Rus ve Fransız araştırmacılar, gelecek yıl benzer bir deneye daha imza atmayı planlıyor.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.