1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Uzay Yolu'nun Mr. Spock'ı öldü
Uzay Yolu'nun Mr. Spock'ı öldü

Uzay Yolu'nun Mr. Spock'ı öldü

Uzay Yolu'nun Mr. Spock'ı öldü

A+A-

Toplum, TV denen o sihirli araçla yeni tanışıyor ve acemilikle karışık, herkes sanki çocukluğunu en baştan yaşıyordu. ‘Uzay Yolu’ işte bu dönemin en fantastik serüveniydi. Bırakın yurtdışına gitmeyi (malum, 70 sent’e muhtaç olduğumuz yıllardı), yazları tatile bile gidemeyen bir memleketin çocuklarına oturma odasından uzaya açılma fırsatı taşıyordu.

Mr. Spock ise evrenin sonsuz boşluğunda dolaşıp duran Atılgan ahalisinin belki tek ‘öteki’siydi. ‘Volkan’lıydı, sivri kulaklarıyla fiziksel farklılığı vardı ama asıl olarak saf aklın temsilcisiydi. Gemi sakinleri sonuçta insandı ve duygusallıkları uzay armonisi içinde sorun yaratabilirdi. Ama onun her şeyi akıl ve bilim süzgecinden geçiren tavrı, Atılgan’ın komuta kademesinin en üstündeki kişi olan Kaptan Kirk’ün verdiği kararlara gerektiğinde “Mantıksız Kaptan” diyerek karşı çıkışları, hele hele bugünden bakıldığında ‘Biat kültürü’ içinde nerdeyse ‘anarşizan’ karşı koyuşlardı!


Ezcümle Kaptan Kirk’ü, Dr. McCoy’u, Yüzbaşı Uhura’sı, Scotty’si, Mr. Sulu’su, Chekov’u derken, bir tür ‘Dream Team’ olan Atılgan kadrosunun sanki en has elemanıydı. En azından benim için... Ayrıca o dönem TRT çatısı altında görev yapan muhteşem bir Türkçe seslendirme kadrosu vardı ve ‘Mr. Spock’ı daha bir sevmemize, ‘rahmetli’ Erol Amaç’ın kendine özgü tok sesi de katkıda bulunuyordu.

1-208.jpg

Bu olağanüstü karakteri bütün dünyanın görsel ve zihinsel hafızasına, hiç çıkmamacasına yerleştiren Leonard Nimoy, 83 yaşında aramızdan ayrıldı. Nimoy, nasıl derler komple bir sanatçıydı; oyunculuğu kadar yönetmenliği de vardı. Hatta ‘Uzay Yolu’nun sinema versiyonlarından bazılarına imza attı. Ama bu kulvarda en çok, başrollerini Tom Selleck, Steve Guttenberg ve Ted Danson’ın paylaştığı bir Fransız filminin yeniden çevrimi olan ‘Üç Adam ve Bir Bebek’le dikkatleri çekti.
Oyuncu olarak son kez yeni neslin ‘Uzay Yolu’nda (‘Star Trek Into Darkness’), ‘Ustalara Saygı’ kabilinden suretine rastlamıştık... Onun aramızdan ayrılması, kendi deyişiyle alabildiğine 'mantıksız' gelişme. Zaten ayrıldığı da iddia edilemez, o insanlık tarihinin silinemez parçalarından biri artık. Bize düşense ‘Öte dünya’dan önce başka dünyaların kâşifi ve temsilcisine küçük bir veda seslenişinde bulunmak: “Güle güle Mr. Spock, güle güle Leonard Nimoy...”

2-137.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.