1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. UZAY YÜRÜYÜŞÜ YAPAN İLK İTALYAN
UZAY YÜRÜYÜŞÜ YAPAN İLK İTALYAN

UZAY YÜRÜYÜŞÜ YAPAN İLK İTALYAN

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) bulunan 36’ıncı Keşif Görevi ekibinde yer alan astronot Luca Parmitano, bugün gerçekleştirdiği uzay yürüyüşünde, uzay boşluğuna çıkan ilk İtalyan astronot oldu.

A+A-

Dünyanın 400 km üzerinde yer alan uzay laboratuvarı UUİ, bugün bir ilke tanıklık etti. TSİ 14.02’de başlayan uzay yürüyüşünde, astronot Luca Parmitano uzay yürüyüşü gerçekleştiren ilk İtalyan oldu.

İtalyan Hava Kuvvetleri’ndeki pilotluk kariyerinin ardından astronot olan 36 yaşındaki Parmitano, uzay yürüyüşünden önce Space.com’a yaptığı açıklamada, “Uzay yürüyüşü bir asronotun kariyerindeki en önemli olaylardan biri” ifadesini kullandı.

Ekip arkadaşı NASA astronotu Chris Cassidy ile UUİ’nin dışına çıkan Parmitano, istasyona eklenecek bir Rus modulü için gerekli teknik düzenlemeleri yerine getirdi.

uzat1-001.jpg

Parmitano, yapacakları görev için, “Çalışmanın iki amacı var. Biri bilimle ilgili, çünkü istasyonun dışında bazı deneyler gerçekleştirmiş olacağız... Diğer ise uzay aracı dışı faaliyetin (EVA) uzay istasyonunu daha iyi bir hale getirmek için bakım ve teknolojiyle bağlantılı olması” dedi.

5,5 ay sürecek 36’ıncı Keşif Görevi’nin henüz 41 gününü tamamlayan Parmitano, Temmuz sona ermeden bir uzay yürüyüşü daha gerçekleştirebilir. 2009 yılında Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) bağlı bir astronot olan Parmitano, ilk uzay yürüyüşünü İtalya Uzay Ajansı (ASI) adına gerçekleştirdi.

UZAY’DA ALTINCI İSİM

İtalyan astronot, üniformasının üzerinde İtalyan bayrağı ve ASI sembolüyle uzay yürüyüşüne çıktı. Parmitano’nun öncesinde, Uzay’a adım atan ilk İtalyan, ESA astronotu Franco Malerba olmuştu.

Malerba, ilk olarak 1989 yılındaUzay’a çıkmış, 1992 yılında Atlantis Uzay Mekiği’nin katıldığı STS-46 görevinde yer almıştı. İtalyan astronot ayrıca NASA-ASI Antenli Uydu Sistemi (TSS) ile Dünya’nın etrafında tur atan 150’inci insan olmuştu.

Malerba’nın ardından, Maurizio Cheli, Umberto Guidoni, Paolo Nespoli ve Roberto Vittori, Uzay’a çıkan diğer İtalyanlar oldu.

İtalya’nın ilk kadın astronotu Samantha Christoforetti’nin, 2014 yılında UUİ’de görev alması bekleniyor.

walk.jpg

ntvmsnbc

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.