1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. UZAYDA SIZINTI!
UZAYDA SIZINTI!

UZAYDA SIZINTI!

Astronotlar, Uzay İstasyonu'ndaki amonyak sızıntısını durdurmaya çalışıyor.

A+A-

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görevli 2 astronotun, güç sistemi radyatöründe belirlenen amonyak sızıntısını bulup yeni bir pompa yerleştirdiği bildirildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), sızıntıyı bulup tamir edebilmek için uzay yürüyüşü yapan astronotlar Thomas Marshburn ve Chris Cassidy'nin eski pompayı yenisiyle değiştirdiğini açıkladı.

NASA yaptığı açıklamada UUİ'de donmuş amonyak tanecikleri bulunduğu, durumun ciddi olduğu, ancak astronotlar için hayati tehlike arz etmediği belirtilmişti.

Toksik bir madde olan amonyak, UUİ içindeki elektronik araçların yaydığı ısıyı giderme işlevini yerine getiren radyatör kanallarında soğutucu sıvı olarak kullanılıyor.

UUİ'deki amonyak sızıntısının varlığı, 2007'den beri biliniyor. Geçen yıl 1 Kasım'da UUİ'nin o zamanki komutanı Sunita Williams ile Japon astronot Akihiko Hoşide de radyatördeki sorunu gidermek için uzay yürüyüşüne çıkmıştı.

UUİ'de, acil durumlarda astronotların tahliyesinde kullanılmak üzere hazır bekletilen gemiler bulunuyor.

ABD'li Chris Cassidy ile Rus Pavel Vinogradov ve Alexander Misurkin'in, 29 Mart'ta Soyuz aracıyla gelerek, Amerikalı Tom Mashburn, Rus Roman Romanenko ve Hadfield'e katılması sonucu UUİ'deki astronot sayısı 6'ya çıkmıştı. Hadfield, Marshburn ve Romanenko'nun gelecek hafta Dünya'ya dönmesi planlanıyor.

Kaynak:AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.