1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÜZERİME YÜRÜDÜ, KÜFRETTİ, BENİ DÖVMEYE KALKIŞTI
ÜZERİME YÜRÜDÜ, KÜFRETTİ, BENİ DÖVMEYE KALKIŞTI

ÜZERİME YÜRÜDÜ, KÜFRETTİ, BENİ DÖVMEYE KALKIŞTI

Üzerime yürüdü, küfretti, beni dövmeye kalkıştı

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, “Genel Tarım Sigortası Fonu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nın oylanması sırasında milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı. UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün öfkelenerek, CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’nın üzerine yürümesi ve sert bir üslupla azarlaması ortamın gerilmesine neden oldu.

Doğuş Derya, yaptığı açıklamada, Hüseyin Özgürgün’ün üzerine yürüdüğünü, kendisine küfürler ettiğini ve dövmeye kalkıştığını belirterek, “Ülkem adına utandım, yazıklar olsun” dedi.

 
Siber, oturuma ara verdi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun üzerinde görüşmeyi tamamladığı bütçenin oylarının sayılması sırasında salona giren UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün, “Dıştan atanan bakanlar oylamaya dahil edilmesin, bu unutulmasın” dedi. Özgürgün, o sırada kendisine cevap veren CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya’ya sert bir üslupla geri cevap verdi.

Bunun üzerine Derya da Özgürgün’e tepki gösterince meclis içerisinde büyük gerginlik yaşandı.

Özgürgün’ün Derya ile tartışması sertleşince, CTP-BG’li diğer milletvekilleri Özgürgün’e cevap verip, Derya’yı koruması üzerine gerginlik daha da büyüdü.

Özgürgün ile CTP-BG’li vekiller arasındaki gerginliği Başbakan Özkan Yorgancıoğlu araya girip yatıştırmaya çalıştı.

Gerginlik üzerine Meclis Başkanı Sibel Siber oturuma 10 dakika ara verdi, UBP’li vekiller de salondan ayrıldı. Olay sonrası salonda bir tek Başbakan Yorgancıoğlu ile Maliye Bakanı Zeren Mungan oturarak, sohbet etti.

 Derya: Yazıklar olsun, ülkem adına utandım

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, olayın ardından sosyal medya üzerinden açıklama yaparak, Hüseyin Özgürgün’ü kınadı. Derya, dünkü meclis oturumunda oylama yapılırken UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün genel kurul salonunun kapısını çarparak içeri girdiğini ve elini kolunu tehditkâr bir şekilde sallayarak meclis salonuna hiç yakışmayacak bir üslupla “O dışarıdan atanan bakanları saymayın” diye bağırdığını söyledi.

Derya, yaşanan olayı şu sözlerle anlattı ve Özgürgün’e yönelik şu eleştirilerde bulundu:

“Genel kurul salonundaki herkes gördüğü bu kabalık karşısında şaşırırken, ben oturduğum yerden ‘Fakat bu nasıl bir üslup?’ diye mırıldandığım için Hüseyin Özgürgün hakaret ederek üzerime yürüdü, ağza alınmayacak küfürler ederek beni dövmeye kalkmıştı. Önünde bulunan masadaki parti tabelaları ve evrakları da devirerek hakaret eden ve araya giren vekillere rağmen üzerime yürümeye devam ederek, ‘Bana cevap vermeyeceksin. Ben konuşunca susacaksın’ diye bağıran Hüseyin Özgürgün’e bakarken gözümün önünden bu ülkede şiddete maruz kalan kadınlar bir kez daha geçti. Yaşadığım şok ve üzüntü bir yana, ben Sayın Özgürgün ile aynı meclis çatısı altında olduğum için utandım. Ülkem adına utandım, ülkemde yaşayan insanlar ve en çok da kadınlar adına utandım. Yazıklar olsun.”

 Mecliste başka neler oldu?

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün önce nisap yetersizliğinden toplanamadı.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.10’da toplanma girişiminde bulunan Meclis Genel Kurulu, nisabın sağlanamaması nedeniyle toplanamadı ve toplantıya 15 dakika ara verildi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, genel kurulu zamanında toplamaya özen gösterdiklerini ancak yeter sayı olmadığından, iç tüzüğe göre toplantıya 15 dakika ara verdiğini söyledi.
Genel kurulun gündeminde Genel Tarım Sigortası Fonu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı bulundu.
Genel kurulda tasarının görüşülmesinin ardından milletvekillerinin yapacağı güncel konuşmalara geçildi.

Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ve İTÜ KKTC yerleşkesiyle ilgili tasarıya ivedilik

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ikinci denemesinde toplandı.
Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında ikinci toplanma girişimini 10.40’ta yapan Genel Kurul, yeter sayısını bulunca toplandı ve görüşmelere geçti.

 

Pazartesi yasama, perşembe denetim
Genel Kurul, ilk olarak Meclis Başkanlık Divanı’nın Genel Kurul’un toplantı gün ve saatlerini belirleyen kararını görüştü ve oy birliği ile onayladı. Genel Kurul karara göre, pazartesi ve perşembe günleri saat 10.00’da toplanacak; pazartesileri yasama, perşembeleri ise denetim görevini yerine getirecek.

Siber’den rica
Meclis Başkanı Sibel Siber, kararın onaylanmasının ardından milletvekillerine, genel kurulun saatinde açılabilmesi için televizyon programlarına Meclis toplantıları gününde değil, başka günlerde katılmalarını hassasiyetle rica etti.

Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ivedilik
Genel kurul daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini görüştü ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Çavuşoğlu: Sorunları topyekün değil kısmen çözecek
UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz alarak yasa tasarısı hakkında konuştu. Çavuşoğlu, hükümeti belediyelerin sorunlarını topyekün çözmek ve yeni seçilecek başkana yeni bir yol haritası vermek yerine, sorunları kısmen çözecek bir yasa tarsısı getirdiğini savundu.
Hükümete bu konuda eleştirilerde bulunan ve geçmişte tüm belediye başkanlarının oy birliğiyle kabul ettiği yasa tasarısında eksiltmelere gidildiğini öne süren Çavuşoğlu, Meclis’e tüm sorunları topyekun çözecek yasa tasarılarının gelmesi gerektiğini vurguladı ve belediyeler birliğinin oybirliğiyle kabul ettiği yasa tasarısının eksiltilmesi, topyekun çözüm getirmemesinden dolayı ivedilik oylamasında ret vereceklerini söyledi.

Şahali: Sorun yasadan değil
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, Belediyeler Yasası’nın belediyeler için uygun olduğunu, belediyelerdeki sorunların yasadan değil iş yapamamazlıktan kaynaklandığını, iş yapan belediyelerde sorun yaşamadığını ancak yasaya bu sorumluluğun yüklenmeye çalışıldığını ifade ederek, Çavuşoğlu’nun şu anki demokratik tavrını bakanlığı döneminde kendisinden beklediklerini kaydetti.
Şahali, bu yüzden ivedilik talebine olumlu baktıklarını söyledi.

Uluçay: Belediyelere danışıp paylaştık
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, yasa tasarısı üzerinde uzun süredir çalıştıklarını, Belediyeler Birliği’nden oy birliği ile geçen taslağı ele alarak yola çıktıklarını, kendilerinin de gerekli çalışmaları yaptıklarını, belediyelere de danışıp paylaştıklarını anlattı.

Uluçay, Belediyeler Yasası’nın günümüze cevap verebilmesi için çok olumlu bir adım atılacağını, seçimler sonrası da hiç zaman kaybetmeden belediye başkanlarıyla iş birliği içerisinde yerel yönetimleri nasıl geleceğe taşıyabileceklerini görüşüp gereken adımları atacaklarını kaydetti.

Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları konusunda da 15 yıla kadar prim yatırımı konusunda yapılandırmaya gideceklerini ifade eden Uluçay, sıkıntı yaşayabilecek belediyelerin yapılandırmalarına olanak sağlamak amacıyla süreyi uzun tuttuklarını belirtti.

İçişleri Bakanı Uluçay, belediye başkanının belediye meclisi ile ters düşmesi sonucunda halkın hizmet alamamasının önüne geçmek amacıyla yeni girişimler de yaptıklarını ifade ederek, yasadaki değişikliklerle yerel yönetimlerin gelişeceğini söyledi.

Çöpler toplanmıyorsa bir hafta içinde müdahale edilecek
Yaşanılan bir takım sıkıntılardan da yola çıktıklarını ve eğer çöpler toplanmıyorsa bir hafta süre içerisinde doğrudan müdahale edileceğini, çöplerin toplanıp belediyeye fatura edileceğini kaydeden Uluçay, tasarının, belediye başkanının yapmadığı işlemlerden suçlu bulunması halinde cezalandırılmasını da öngördüğünü belirtti.
UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu yeniden söz alarak, Uluçay’ın anlattıklarında “ben yaparım olur” mantığı gördüğünü ifade ederek, Belediyeler Yasası’nın çok iyi çalışmalar yapılarak geçirilmesi gerektiğini kaydetti ve belediyelerden de görüş alınması gerekliliği üzerinde durdu.
Çavuşoğlu, kendi dönemlerinde oy birliği ile geçirilen yasa tasarısının değiştirilmesini eleştirdi.

Bakan Uluçay da yeniden söz alarak, Çavuşoğlu’nun yasa tasarısının kendisine ulaşmadığı konusunda söylediklerinin asılsız olduğunu belirterek, belediyelere nasıl daha fazla kaynak yaratıp hizmet kalitesini artırabilecekleri üzerinde çalıştıklarını ve bunu amaçladıklarını kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu’nun yeniden söz alması üzerine milletvekilleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı ve Çavuşoğlu, görüşlerinin ve eleştirilerin sığ bir şekilde ele alındığını, sığ görüldüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

İTÜ Yasası Tasarısı’na ivedilik
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bunun ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini onayladı.

Çavuşoğlu: İTÜ hiçbir yatırım yapmadığı 4 bin dönüm araziyi iade etsin
UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, İTÜ’ye 4 bin dönüm civarında bir arazinin verildiğini, ancak hiçbir yatırım yapılmadığını ifade ederek, İTÜ’nün bu araziyi kullanmayıp yatırım yapmayacaksa iade etmesi gerektiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, 2 yılda yatırım yapılması gerekliliği bulunan anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğini ifade ederek, üniversitenin sürekli yatırımı ertelediğini kaydetti ve bu arazinin başka yatırım yapmak isteyen üniversiteye verilmesi gerektiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, yatırıma kalkınmaya ihtiyacı olan İskele bölgesinin artık kalkındırılmasına olanak tanınmasını istedi.

Arabacıoğlu bilgi verdi
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da, İTÜ’nün adına KKTC’nin eklenmesi talebinin üniversiteden geldiğini, arazi ile ilgili bilgiler de aldıklarını, en büyük yatırım kaynağı ve projesinin de İTÜ’de olduğunu, Erenköy’de denizcilik konusunda yapılanmaya ve yatırıma gidileceği bilgisini aldıklarını söyledi.

Tezkere bunun ardından oy birliği ile onaylandı.
Genel Kurulda, Genel Tarım Sigortası Fonu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oy çokluğuyla onayladı.

İstihdamları araştıran komiteye ek süre
Ardından “Geçmişten Günümüze Kadar Devlet Kadrolarına Yapılan Tüm İstihdam Şekillerinin Yürürlükteki Mevzuatlarca Yasal Olarak Yapılıp Yapılmadığının Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının komiteye yeni ek sürenin verilmesine ilişkin tezkeresi” onaylandı.

Çavuşoğlu: İpe un serme
Bu sırada söz alan Nazım Çavuşoğlu, bu konuda hükümetin komiteyi toplamadığını bile, kendilerinin 2004-2009 dilimleri arasında yapılan istihdamların araştırılmasına yönelik talebini, 1983’ten itibaren araştırılmasına yönelik bir karara çevirdiğini, buna itirazları olmadığını ancak hiçbir toplantının yapılmadığını ve yapılmayacağını ifade ederek, bu konunun “ipe un serme” şeklinde yapılacağını iddia etti.

Albayrak: Komite çalışıyor
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak da, bu komitenin hiç toplanmadığının söylenmesinin doğru olmadığını, komitenin çalışmalarının ileriye taşınması için destek verilmesi gerektiğini, amaçlarının yapılacak istihdamlarda insanların siyasilerin elinden kurtarılması olduğunu, bu toplantıların da yapıldığını kaydetti.
Albayrak, bu komitenin araştırmalarını yaptığını, çalışmalarını sürdürdüğünü, bu yüzden muhalefetten de pozitif katkı ve destek beklediklerini kaydetti, komitelere yetkililerini göndermelerini istedi.

Çakıcı: Sonuçlanacağını düşünmüyorum
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, bu geçici komitelerin çalışmalarının sonuçlanacağını düşünmediğini ifade ederek, hükümette olan partilerin geçmişin sorumluluklarını alıp almayacaklarını merak ettiğini söyledi.
İstihdamların, kurumların batmasının, kapatılmasının, zarar etmesinin, maaş ödenemez duruma düşmesinin sorumluluğunun geçmişteki hükümet partilerinin omuzlarında olduğuna vurgu yapan Çakıcı, bir sürü insanın geçici şekilde istihdam edildiğini ve bir sistem yaratıldığını bunun sorumlusunun da hükümetçilik yapan partiler olduğunu, yani ilk sırada UBP, sonra CTP, sonra da DP’nin olduğunu belirtti.
Çakıcı, tezkereye oyunun lehte olacağını söyledi ve komitenin çalışmasını tamamlamasını temenni etti.
Konuşmaların ardından tezkere onaylandı.
Tezkerelerin onaylanmasının ardından UBP Başkanlığının, Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre’nin UBP’ye geçmesine ilişkin tezkeresi okundu ve genel kurul bilgilendirildi.
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra “Genel Tarım Sigortası Fonu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nın görüşülmesine geçildi.

Soyer, Özgürgün’ü protesto etti

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, güncel konuşmaların ardından tamamlanırken, toplantının son bölümünde UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ve CTP-BG milletvekili Doğuş Derya arasındaki gerginlik de konuşuldu.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yaptığı konuşmada, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü Meclis’teki üslubundan dolayı protesto etti ve kadın bir milletvekiline yönelik yapılan hakaretin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Soyer, konuşma yapmak için söz aldığını, ancak Meclis’te yaşanan olaydan dolayı konuşmasını yapmayacağını söyledi.

Soyer, oylama sırasında meydana gelen olayın kendisini çok üzdüğünü, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün genel kuruldaki hareketini protesto ettiğini belirterek, CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’ya yönelik “hakaretin” kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Özgürgün’ün masalara vurduğunu, kadın bir milletvekiline hakaret ettiğini, yapılan bu hareketi kabul edilemeyeceğini belirten Soyer, Özgürgün’ü sakin olmaya davet etti.

Tatar da hoşgörü istedi

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, ekonomi üzerine yaptığı konuşma öncesinde, bu tartışmadan dolayı üzüldüğünü belirterek, hoşgörüyle bu sıkıntıların aşılabileceğini kaydetti.

Tatar, hükümete yönelik eleştirileri sıkıntı yaratmak için değil, uyarmak için yaptıklarını belirterek, ekonominin kayıt altına alınabilmesinin önemine işaret etti ve bugüne kadar hükümet tarafından ortaya konulan tedbirler ve alınan önlemlerin sonuçlarını göremediklerini belirtti.

Tatar, ekonomiye ve ekonomik önlemlere dair görüşlerini ortaya koyarak, ekonominin geleceği adına bir takım tedbirlerin kararlılıkla uygulanması gerektiğini, ancak hükümette bu heyecanı görmediğini savunarak, maliyenin yalnız kaldığını, hükümetin bu yüzden ekonomiye daha fazla zaman ayırmasını istedi.

 

Mungan: Merkez Bankası bağımsızdır

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, KKTC Merkez Bankası’nın bağımsız bir kuruluş olduğunu belirterek, Bankalar Yasası’nın yeniden yazıldığını, Merkez Bankası’nın bağımsızlığından dolayı bir şeyine dokunmadan Bankalar Birliğine gönderdiğini, ama kendilerinin de çalışma başlattığını ve bankalar birliği ile kendi çalışmalarının değerlendirilip Merkez Bankası’yla irdeleneceğini anlattı.

Mungan, bankalarla olan ilişkiler, ekonomik tedbirler, çalışmalar ve borç yapılandırmaları konusundaki görüşmeler hakkında bilgiler verdi, ekonominin kayıt altına alınması çalışmalarının da yolunda gittiğini kaydetti.

 

Töre, Biden’ın ziyaretine değindi

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “Referandumla Dünyaya Bağlanmak” konulu güncel bir konuşma yaptı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Kıbrıs’ta tek cumhuriyet tanıdığını, KKTC’ye gelmediğini Kıbrıs’ta olduğunu söylemesinin ve burada bir Türk toplumu liderini ziyaret ettiğini dile getirmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Bu yaklaşım tarzının çözümü zorlaştırdığını, çünkü Rumların daha da şımarmasına yol açacağını ifade eden Töre, ABD’nin öngördüğü siyaseti eleştirdi ve ABD’nin barış için gittiği her yerde çocukların, halkların aç olduğunu, savaşın acının olduğunu kaydetti.

Töre, ABD’nin Kıbrıs ile ilgili siyasetinin Rumları güçlendirdiğini, müzakere sürecini daha da zora soktuğunu belirterek, bu ziyaretin çözüme katkı sağlayacağına inanmadığını, çözümü getirmeyeceğini dile getirdi.

Kıbrıslı Türkleri eşit egemen görmediğini, Rumları meşru gördüğünü ifade eden Töre, referandumla dünyaya bağlanma konusunun doğru olmadığının referandumda ortaya çıktığını, her söylenenin yapılan reklamların yalan olduğunu kaydetti.

Töre, AİHM kararını da eleştirerek, Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı katliamları anımsattı ve fotoğrafları gösterdi, ama bunları AB’nin, AİHM’in görmediğini vurguladı.



Kıbrıs’ta eşit bir anlaşma olacaksa olması gerektiğini, aksi halde anlaşma olmayacağını belirten Töre, ABD’nin Kıbrıs’a çıkarlarını korumak için geldiğini, geleceğimiz için gelmediğini, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin devleti bayrağı olduğunu kaydetti.

Töre, ABD’nin gaz yatakları ve Anastasiades’e destek için geldiğini, barışa katkı koymak için gelmediğini, anlaşmaya hizmet etmediğini belirtti.

Konuşmaların ardından yazılı sorulara geçildi. Soruların cevaplanmasının ardından Meclis Başkanı Sibel Siber, oturumu kapattı. Bir sonraki birleşim 26 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.