1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'UZLAŞI METNİ' SİYASİLERE SORULDU
'UZLAŞI METNİ' SİYASİLERE SORULDU

'UZLAŞI METNİ' SİYASİLERE SORULDU

Kim ne dedi, işte detaylar;

A+A-

Erk: “Ortak metin ile bir uzlaşı sağlandığı anlaşılmıştır. Metninin içeriği değerli ve önemli. Ancak bu metin çözümün kendisi değildir. Çözüm, müzakere masasında bulunacak”. Özyiğit: “Ortak metin olumludur. Özlü görüşmelerin başlayarak çözüme varılmalı”. İzcan: “Ortak metin bir muamma, metin henüz netleşmedi. Ortak metin esas sorunu çözmez biran evvel görüşmeler başlamalı”

Siyasi partiler, birleşik Kıbrıs hedefiyle görüşmelerin başlanması yönünde ortaya çıkan ‘uzlaşı metni’ konusunda konuştu:

Kıbrıs’ta taraflar arasındaki doğrudan çözüm müzakerelerini başlatacak olan 'ortak metin' konusunda uzlaşıya varılması Kıbrıs Türk siyasi partilerinde memnuniyet yarattı. CTP “Ortak metin önemli ancak, esas olan çözümdür”  yorumu yaparken TDP ve BKP, CTP ile birlikte havayı olumlu buldu. UBP ile DP ise yorum yapmaktan kaçındı

Kıbrıs’ta taraflar arasındaki doğrudan çözüm müzakerelerini başlatacak olan 'ortak metin' konusunda uzlaşıya varılması Kıbrıs Türk siyasi partilerinde memnuniyet yarattı. YENİDÜZEN’e konuşan siyasi parti temsilcileri önemli olanın müzakerelerin başlaması ve çözüme ulaşılması olduğuna vurgu yaptı, uzlaşı konusunda iyimser yorum yaptı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) “uzlaşı metni”ni ‘olumlu’ olarak yorumladı ancak esas konunun ‘çözümün sağlanması olduğu konusunda görüş bildirdi. Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ise uzlaşı metnini ‘muamma’ olarak yorumlarken, ortak metinin sorunu çözmeyeceğini biran evvel görüşmelerin başlaması gerektiğine vurgu yaptı. DP-UG ve UBP ise henüz ortada imzalanmış orijinal bir metin olmadığı gerekçesiyle açıklama yapmaktan kaçındı.

Erk: “Bir uzlaşı yakalandı”

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Kıbrıs sorunun çözüm sürecinin önünün tıkanmasına karşı olduklarını, tıkayan tarafın hata yaptığına inandıklarını söyledi. ‘Uzlaşı metin’in maksadını aşmış şekilde abartıldığını ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis tarafından yapıldığını belirten Kutlay Erk, Kıbrıs Türk lider Derviş Eroğlu’nun da bu aşamada, Anastasiadis’e katkı koyarak yardımcı olduğunu dile getirdi. Erk, ortak metin ile tarafların bir uzlaşı yakaladığının anlaşıldığını belirterek, “ortak metinin içeriği değerli ve önemlidir çözümün kendisi değildir. Çözüm, liderlerin görüşme masasında müzakere edip bulacakları bir çalışmadır” dedi.

Özyiğit: “Liderler açıklığa kavuşturmalı”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise TDP olarak uzun bir süredir taraflar arasında uzlaşılan ortak bir metin oluşturulmasını talep ettiklerini dolayısıyla bu uzlaşı metinin olumlu bulduklarını ama liderler tarafından açıklığa kavuşturulması gerektiğine dikkat çekti. Özyiğt, biran evvel tıkanıklığın ortadan kaldırılarak, uzlaşı metini konusunda liderlerin ortak açıklama yapmalarını ve özlü görüşmelerin başlayarak çözüme varılmasını dile getirdi.

İzcan: “Oratk metin esas sorunu çözmez”

BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan, ‘ortak metin’ konusunda bir muamma olduğunu söyleyerek, metinin henüz netleşmediğini belirtti.  İzcan, ortak metin olmasının sorunu çözmeyeceğini, görüşmelerin biran evvel başlaması ve tek egemenlik, tek vatandaşlık tek federasyon altında bir sonuca varılması gerektiğine dikkat çekti. Uzlaşmazlığın devam etmesi durumunda dış güçlerin konuya müdahale edeceğini İzcan, “liderler birbirlerine yardımcı olup, masaya oturmalı ve çözüme ulaşmalısınız” çağrısında bulundu.

Açıklama yok

Demokrat Parti- Ulusal Güçler Milletvekili Hasan Taçoy, ‘uzlaşı metin’in orijinal halini görmedikleri gerekçesiyle bir açıklama yapmayacağını belirterek, “orijinal metni gördüğümüz zaman açıklamamızı yaparız” şeklinde konuştu.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Başkan Vekili Faiz Sucuoğlu, ortada henüz imzalanmış bir metin olamadığı için konuyla ilgili bir açıklama yapmak istemediklerini ifade etti.

YD

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.