1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. UZMANLAR KIBRIS İÇİN NE DİYOR?
UZMANLAR KIBRIS İÇİN NE DİYOR?

UZMANLAR KIBRIS İÇİN NE DİYOR?

Uzmanlar Kıbrıs için ne diyor?

A+A-

 

Kıbrıs'ta yürütülen müzakere sürecini değerlendiren uzmanlar, adada her iki tarafın da siyasi iradesinin çözümden yana olması ve Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin çözüme olumlu etki yaptığı görüşünde.

Kıbrıs'ta yürütülen müzakere sürecini değerlendiren uzmanlar, adada her iki tarafın da siyasi iradesinin çözümden yana olmasının yanı sıra Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde yakaladığı ivmenin de olumlu havada etkili olduğunu belirtiyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mensur Akgün, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis arasında son derece iyi bir uyum olduğunu ifade etti. Her iki liderin de geçmişten beri çözüm yanlısı olduğunu dile getiren Akgün, "Böyle bir ortamda bu sorun çözülemezse başka hiçbir zaman çözülemez. Bunu ertelemenin artık imkanı yok" diye konuştu.

İki liderin birbirini çok iyi anladığının, toplumlarının nabzını iyi şekilde tuttuğunun ve çözüm sürecini samimiyetle sürdürdüğünün altını çizen Akgün, ancak yine de taraflar arasında çok ciddi sorunlar olduğuna dikkati çekti. Mensur Akgün, özellikle de mülkiyet meselesinde sadece iki tarafın değil, aynı zamanda üçüncü tarafların da fedakarlığının gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Antalya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Oğuzlu da Türkiye-AB ilişkilerinin Kıbrıs meselesine etkisini değerlendirdi. Doğu Akdeniz'deki gelişmelerden sonra Kıbrıs meselesinin sadece Türkiye, Kıbrıs ve AB üçlüsü arasında sorun olmaktan çıkmaya başladığına vurgu yapan Oğuzlu, "AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler yakınlaştıkça, Rum kesimi üzerindeki baskıların artmasını bekleyebiliriz" dedi.

Suriye konusundaki gelişmelerin, Türkiye'nin dış politikasında batıya doğru bir yönelime sebebiyet verdiğini, Türkiye'nin hem NATO'ya daha fazla yaklaştığını hem de AB ile stratejik anlaşma imzaladığını söyleyen Oğuzlu, şöyle devam etti:

"Böyle bir konjonktürde Kıbrıs sorununun bir an önce çözülme ihtimali de arttı. Şu anda Türkiye’yi kaybetmek istemeyecek bir Batı camiası var. Göç krizi bağlamında Türkiye'ye ihtiyaçları var. AB bizi daha fazla önemsiyorsa o zaman her şeyi yapar. Bu konjonktürde önemimiz daha da arttı. Kıbrıs Türk kesimindeki şu anki siyasi irade ile Rum kesimindeki siyasi irade çok fazla çözüm istiyor. Akıncı ve Rum lider arasında ideolojik oydaşma da var."

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.