1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “UZUN BİR MÜZAKERESİZ DÖNEM OLACAK”
“UZUN BİR MÜZAKERESİZ DÖNEM OLACAK”

“UZUN BİR MÜZAKERESİZ DÖNEM OLACAK”

Rum Dışişleri eski bakanlarından Erato Kozaku Markulli Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 25 Kasım’daki görüşmelerinin,

A+A-

“DENKTAŞ’IN TEZLERİ SİYASİ BİR KOPYALAMA GİBİ EROĞLU’NUN AÇIKLAMALARINDA TINLIYOR”

Rum Dışişleri eski bakanlarından Erato Kozaku Markulli Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 25 Kasım’daki görüşmelerinin, görüşler arasındaki uçurumu doğruladığı görüşünü ortaya koyarak “Kıbrıs sorununda uzun bir müzakeresiz dönem olacağı” öngörüsünde bulundu.

Filleleftheros Markulli ile yaptığı söyleşiyi “Uzun Bir Müzakeresiz Dönem Olacak... Eski Dışişleri Bakanı Erato Kozaku markulli Kıbrıs Sorunundaki Çıkmaz Hakkında Konuştu... ‘Denktaş’ın Tezleri Siyasi Kopyalama Şeklinde Bugünkü Kıbrıslı Türk Liderin Açıklamalarında Tınlıyor’”  başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre 25 Kasım’daki görüşmenin iki tarafın Kıbrıs sorununun çözümüne yaklaşımları ve tezleri arasındaki uçurumu teyit ettiğini bunun, merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş liderliğinde ve en son da Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinden sonra “on yıllarca yerleşmiş bir uçurum olduğunu” söyleyen Markulli görüşünü özetle şöyle izah etti:

“Kıbrıs Türk liderliğinin ‘iki devlet’, ‘iki halk’ ve gelecekte ayrılma perspektifi ile ‘iki egemen devlet’ konfederal çözümündeki ısrarı Türk tarafının hedeflerini açıkça gösteriyor.

Yani Kıbrıs’ta birbirlerini kabul etmesi ve belirli yetki alanlarında yeni bir ‘ortaklık’ yapmaları istenen ancak geriye kalan alanlardaki ‘egemenliklerini’ ve yeni konfederal oluşumu tasfiye etme ve önceki iki ‘bağımsız devlet’ statüsüne geri dönme haklarını saklı tutacak ‘iki egemen halk’ olduğu kisvesi altında ‘fiili durumun’ sürdürülmesi ve resmileştirilmesi. Türk tarafının 1963’ten beri birinci hedefinin bu olduğu ve olmaya devam ettiği biliniyor.

“DENKTAŞ’IN TEZLERİ SİYASİ BİR KOPYALAMA GİBİ EROĞLU’NUN AÇIKLAMALARINDA TINLIYOR”

Rauf Denktaş’ın 16 Temmuz 1979’da ne dediğini hatırlamakta fayda var: ‘iki bölgeliliğin anlamı, iki federal devletten biri olarak ben kendi otorite bölgemle devletim. Bu otorite bölgem içerisinde birçok konuda egemenim.  Egemenliğim tamdır ve kimse benden alamaz.’  Bu tezler siyasi bir kopyalama şeklinde bugünkü Kıbrıslı Türk liderin açıklamalarında tınlıyor.

Bana göre uzun bir müzakeresiz dönem olacak çünkü gerçek bir çıkmazda bulunuyoruz. Kıbrıs Rum tarafı bu şartlar altında Güvenlik Konseyi’nin 1251 sayılı kararının 11’inci paragrafında yer alan istisnasız bütün temel maddeleri içerecek bir ortak açıklama yapılması tezinden taviz veremez, vermemelidir.”

BUNDAN SONRA ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Markulli bu olumsuz tablo ile bundan sonra atılması gereken adımlardan birinin, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri’nden 1251 sayılı kararın 11’inci maddesinden yana olduklarını açıkça beyan etmelerinin istenmesi gerektiğini söyledi, atılması gerektiğini düşündüğü diğer bir adımı da özetle şöyle anlattı:

“Öteki tarafın Kıbrıs’ın 1251 sayılı karar temelinde yeniden birleşmesinden elde edilecek faydalara ikna edilmesi olanaklarının araştırılması için Kıbrıs Rum siyasi partileri Kıbrıs Türk siyasi partilerine yoğun bir temas seferberliği başlatılmalı, Ticaret ve Sanayi odaları, sendikalar ve diğer sivil kuruluşlar arasında  iki toplumlu temaslar yapılmalı.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.