1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VAKIF ANAOKULUNDA NELER OLUYOR?
VAKIF ANAOKULUNDA NELER OLUYOR?

VAKIF ANAOKULUNDA NELER OLUYOR?

Elcil tarafından darp edilen Topçu suskunluğunu bozdu

A+A-

Geçtiğimiz gün Vakıf Anaokulu Müdürü Suna Elcil tarafından darp edilen Öjen Topçu, uğradığı haksızlığı Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne anlattı. Hiçbir zaman hiçbir müdürle veya öğretmenle kişisel sorununun olmadığını ifade eden Topçu şunları söyledi:

“Benim mücadelem bu okulda uygulanan yasa dışı ve usulsüzlüklere karşıydı. Bunlar raporlandı ve bu rapor bir şekilde birileri tarafından üstü kapandı. Bu olayların üzerine gittiğim için okulda ‘istenmeyen öğretmen’ konumuna getirildim. Ben ve benim gibi iki arkadaşım daha vardır. İki arkadaşım da aynı sorunu yaşadı. Maalesef geçmiş bakanlık döneminde bana yasa dışı görevlendirme çıkarıldı. Önceki gün ise beni toplantılara almadı. Genel Denetim Raporu’nda şöyle bir ifade vardır: ‘Öğretmenler toplantıya tutanakla çağrılacaktır’ diyor. Bir sene boyunca hademeyle okulda bana kâğıt gezdirdi. Bir sene boyunca o kâğıdı imzalamadım ve odada kapalı kaldım. Bu sene ilk toplantı kâğıdını öğretmen arkadaşım verdi, imzaladım. Odaya geldi ve bana bağırdı. Hakaret etmesine rağmen hiç cevap vermedim. Öğretmen arkadaşım müdahale etmek zorunda kaldı. Önceki gün kendisi geldi ve ben arkadaştan alıp imzalamak istedim. Bana ‘hayır sen imzalamayacaksın, sen bu okulun öğretmeni değilsin. Seni bu toplantıya almam’ dedi. Ben de ‘almadığınızı ibraz etmek isterim’ dedim. Kâğıdı elimden çekmek istedi. Ben de kâğıdı kurtarmak istedim. Masanın etrafından toplandı ve göğsümden ittirince duvara çarptım. Tekrar denemek istedi, ben de ‘bana dokunmaya hakkınız yoktur’ dedim. Bütün bu olaylar olurken arkadaşım da yanımdaydı. Beni darp ettiğini raporladım. Beni susturamayacaklar. Çıksınlar ve o raporu açıklasınlar.”

“Artık suskunluğumu bozuyorum”

Topçu, sosyal medyadan da şu açıklamayı yaptı:

“Artık suskunluğumu bozuyorum. Dün okul müdürüm Suna Elcil tarafından darp edildim. Yetkililere buradan sormak isterim. Acaba Lefkoşa Vakıf Anaokulu ile ilgili genel denetim raporunu neden işleme koymadınız? Öğrencileri ana kayıt defterine değil de ajandasına yapan müdür ben miyim? Özel eğitim öğrencilerinden yasa dışı para alan ben miyim? 550 TL faturasız ödemeyi yapan ben miyim? Genel denetime kadar derse hiç derse girmeyen müdür muavini ben miyim? Yıllarca bakanlığa mali raporları göndermeyen ben miyim? Kasa fişleriyle ödeme yapan ben miyim? Yıllarca okul aile birliği tüzüğüne aykırı olarak veznedarlık yapan muavin ben miyim? Talim terbiyenin onayı olmadan İngilizce dersi koyup onaysız kitap satan ben miyim? Okul aile birliği listesiyle ilgili bakanlığa yalan beyanda bulunan ben miyim? Okuldaki bahçıvanının çocuğundan para almayan ben miyim? Hodri meydan hadi yalanlayın. Hepsi denetim raporunda var” dedi.

Öjen öğretmen feryat etmişti

Dayak olayıyla gündeme gelen Öjen Topçu Mart ayında Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulunmuş, gazetemiz, kişileri zan altında bırakmama ve etik kurallar çerçevesinde haberi yayınlamamıştı. Sorunun çözülmemesi ve KTÖS’ün de kişisel bir olaya müdahil olması nedeniyle haberi yayınlıyoruz.

Yüksek İdare Mahkemesi’nin Özen Topçu adlı öğretmenin başvurusu üzerine verdiği kararı kale almayan Okul Müdürü Suna Elcil, söz konusu öğretmene görev vermemekte ısrar ediyor.

Suna Elcil’in eşi Şener Elcil’in genel sekreterliğini yaptığı KTÖS de, söz konusu öğretmene destek çıkacağı yerde, oradan alınması için bakanlığa baskı yapıyor, eylem tehdidinde bulunuyor.

İngiltere’de 1 yıl görev yapmasının ardından 10 yıllık görev yeri olan Lefkoşa Vakıf Anaokulu’na kamu atamasıyla gelen Öjen Topçu adlı öğretmen, bakanlığın haksız uygulamalarına ve okul müdürlüğünün kendisini dışlayan tavrı karşısında Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazanmasına karşın, okul yönetimi mahkeme kararını uygulamamakta ısrar ediyor.

7 Eylül 2015’te, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından 9 sene önce atandığı okuluna görev yapmak için gittiğinde, okul müdürü tarafından kendisine “görev yerinin Vakıf Anaokulu olmadığı ve kendisine görev veremeyeceği” bildirilen Öjen Topçu, bu duruma itiraz etti. Durumu, 8 Eylül 2015 tarihli bir yazı ile ilgili makama bildiren Özen Topçu, dağıtımını Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Dairesi Müdürlüğü ve Sayıştay Başkanlığı’na da yaptığı yazısında başka bir okula görevlendirilmesini kabul etmeyeceği yönündeki itirazını iletti. Topçu, avukatı vasıtasıyla yasal haklarını kullanacağı konusunda da ilgili mercileri uyardı.

İlköğretim Dairesi başka yere görevlendirdi

Ancak bu uyarıyı dikkate almayan İlköğretim Dairesi Müdürlüğü, 7 Aralık 2015 tarihli bir yazı ile “idari tasarruf”la, Öjen Topçu’nun görev yerini “haftanın Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri İlköğretim Dairesi; Perşembe ve Cuma günleri da Lefkoşa Fazıl Plümer Anaokulu” olarak değiştiren bir yazıyı Müdür Muavini Hakkı Başarır imzasıyla Özen Topçu’ya tebliğ etti.

Mahkemeye intikal ettirildi

Bunun üzerine Özen Topçu avukatı Çağdaş Par kanalıyla, Kamu Hizmeti Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Başsavcılık aleyhine Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme kararı durdurdu

Ara emri talebini 18 Aralık 2015’te ele alan Yüksek İdare Mahkemesi,  İlköğretim Dairesi’nin, Topçu’nun görev yerini değiştiren 7 Aralık 2015 tarihli kararının yürütülmesinin durdurulması ve kararının davalılara tebliğ edilmesi yönünde emir verdi.

İlköğretim Dairesi geri adım attı

Mahkeme kararının ardından Hukuk Dairesi (Başsavcılık) ile istişareler yapan İlköğretim Dairesi Müdürlüğü, daha önce verdiği görev yeri değişikliği kararından geri adım attı ve görev yerinin Vakıf Anaokulu olduğunu Topçu’ya bildirdi.

Daire Müdürü Salih Canseç, Özen Topçu’ya hitap eden 19 Ocak 2016 tarihli yazısında “Hukuk Dairesi nezdinde gerçekleştirdiğimiz görüşme ve değerlendirmeler neticesinde, 7 Aralık 2015 tarihli yazımızda belirtilen tüm görevlendirmelerin iptal edildiğini bildirir, görevinize kadro yeriniz olan Lefkoşa Vakıf Anaokulu’nda devam etmeniz hususunu saygılarıma rica ederim” dedi.

Daire Müdürünün söz konusu yazısı, ilgili kurumlar yanında, Lefkoşa Vakıf Anaokulu ve Lefkoşa Fazıl Plümer Anaokulu’na da tebliğ edildi.

Okul Müdürlüğü kaale almadı

Lefkoşa Vakıf Anaokulu Müdürlüğü ise kendisine 19 Ocak’ta tebliğ edilen İlköğretim Dairesi Müdürü’nün yazısını dikkate almamakta ısrar ediyor.
Okul Müdürlüğü, amiri konumundaki İlköğretim Dairesi’nin tebligatını kaale almaması bir yana, Yüksek İdare Mahkemesi’nin 18 Aralık 2015’te verdiği kararı da hiçe sayıyor.

“Görev talep ediyorum”

Mahkemeyi kazanan Özen Topçu ise okul müdürlüğünden ders ve görev talep etmeye devam ediyor.

Topçu son olarak 19 Şubat 2016’da okul müdürlüğüne yazdığı yazıda, “2005 yılından beridir kadrosunda bulunduğum, Lefkoşa Vakıf anaokulu öğretmeni olarak ders ve görev talep ettiğimi bir kez daha bildirir, talebimle ilgili cevabın, tarafınızdan şahsıma yazılı olarak bildirilmesini arz ederim” dedi.
Sendikayı devreye soktular

Mahkeme kararının ardından İlköğretim Dairesi’nin geri adım atması üzerine, okul müdürlüğü, Müdür Suna Elcil’in eşi Şener Elcil’in genel sekreterliğini yaptığı KTÖS’ü devreye soktu.

Mahkeme kararını görmezden gelen ve ısrarla görev talep eden Özen Topçu için “derslere girmeyen öğretmen” iddiasında bulunan sendika, söz konusu öğretmenin diğer öğretmenlere “mobbing uyguladığını” da ileri sürerek, eylem tehdidinde bulundu.

Bir YİM kararı daha

Yüksek İdare Mahkemesi’nin Yakın Doğu Üniversitesi’nin Girne’de açtığı bir üniversite için “Girne Üniversitesi” adını kullanamayacağı yönündeki kararının uygulanmaması, davacı üniversite Girne Amerikan Üniversitesi yanında hukuk çevrelerinin de tepkisine maruz kalırken, Lefkoşa Vakıf Anaokulu Müdürlüğü’nün de bir başka Yüksek İdare Mahkemesi kararını dikkate almaması gündeme bomba gibi düştü. Vatandaşlar, özellikle de mahkeme kararları ile mahkûm edilen ve cezalarını çeken vatandaşlar “bu nasıl adalet” diye sorarken, bazı vatandaşlar “kararları uygulanmayacaksa Mahkemeler niye var” sorusunu sordular.

Haberal Kıbrıslı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.