1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VAKIF MALLARININ RESTORASYONUNA İLİŞKİN PROTOKOL İMZALANDI
VAKIF MALLARININ RESTORASYONUNA İLİŞKİN PROTOKOL İMZALANDI

VAKIF MALLARININ RESTORASYONUNA İLİŞKİN PROTOKOL İMZALANDI

Yorgancıoğlu, Arınç ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile görüştü.

A+A-

ARINÇ VE YORGANCIOĞLU, VAKIF MALLARININ RESTORASYONUNA İLİŞKİN PROTOKOL İMZALADI

ARINÇ: “BUNU KIBRIS TÜRKÜ’NE KARŞI BİR GÖREVİMİZ OLARAK BİLİYORUZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bugün, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve beraberlerindeki heyet ile görüştü. 

Ziyarette, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Maliye Bakanı Zeren Mungan, bakanlık ve Vakıflar İdaresi yetkilileri de hazır bulundu.

Görüşmenin ardından KKTC’deki vakıf mallarının restorasyonuna ilişkin protokol imzalandı.

ARINÇ: “MÜKEMMEL BİR EĞİTİM BÖLGESİ”

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç, KKTC’nin 31’inci yıldönümünü kutlamanın sevinç ve coşkusunu yaşadıklarını belirtti. Arınç, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’nın selam ve sevgilerini iletti.

KKTC’nin 75 bin üniversite öğrencisini barındıran mükemmel bir eğitim bölgesi haline geldiğini söyleyen Arınç, Türkiyeli, yabancı ve yerli öğrencilerin üniversitelere ilgisinin yüksek olduğunu, kaliteli eğitim verildiğini ifade etti.

Arınç, ülkenin iki önemli sektöründen birinin eğitim olduğunu ve eğitim sektörünün başarılı bir noktaya geldiğini kaydetti.

Türkiye’nin KKTC’ye olan desteğinin devam edeceğini söyleyen Arınç, ekonomik kalkınmaya yönelik katkıların süreceğini, bunların sadece mali yardımdan ibaret olmayacağını, yapısal reformların da bir an evvel hayata geçirilmesi adına projelerin gerçekleşmesi için görüşmelerin yapılacağını belirtti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile vakıf mallarının restorasyonuna ilişkin protokol imzalayacaklarını söyleyen Arınç, protokolün ileri bir işbirliği niteliği taşıdığını kaydetti.

Kıbrıs’ın vakıf zengini bir ülke olduğuna işaret eden Arınç, bunların bir kısmının güneyde kaldığını ancak kuzeyde de çok önemli ekonomik ve manevi değere sahip vakıf eserleri bulunduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 12 yılda 4 bine yakın vakıf eserini restore ettiğini söyleyen Arınç, bu eserlerin yeniden ayağa kaldırıldığını ifade etti.

Türkiye dışında da önemli vakıf eserlerini ayağa kaldırdıklarını belirten Arınç, çeşitli ülkelerden örnekler verdi.

Kıbrıs’taki Vakıflar İdaresi’nin de köklü kurumlar arasında olduğunu söyleyen Arınç, restorasyon için gereken maddi kaynağın tamamını Türkiye’nin karşılayacağını belirtti.

Arınç, “Bunu Kıbrıs Türkü’ne karşı bir görevimiz olarak biliyoruz” dedi.

YORGANCIOĞLU: “ANLAŞMANIN ÖNEMİ BÜYÜK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, konuşmasının başında Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki dostane ilişkilerin ilelebet devam etmesi arzusunu dile getirdi.

Yorgancıoğlu, ekonominin kalkınmasında ve diğer alanlarda Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu katkının geçmişten günümüze devam ettiğini, bu anlayışın devam edeceğini bildiklerini söyledi.

T.C. Vakıflar İdaresi’nin kendi kaynaklarıyla KKTC’deki vakıf eserlerinin restore edilmesine yapacağı katkıya ilişkin anlaşmanın büyük önemi olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, bunu restore edilmeye ihtiyacı olan eserlerin topluma, ekonomiye ve kültüre kazandırılması için önemli bir adım olarak gördüklerini belirtti.

Daha sonra Yorgancıoğlu, Arınç ve Kasırga’ya hediye takdim etti.

PROTOKOL İMZALANDI

Konuşmaların ardından Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç, vakıf eserlerinin restorasyonuna ilişkin protokolü imzaladı.

Protokole imza koyan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, protokol uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar İdaresi’nin, KKTC’deki vakıf mallarının restore çalışmalarına kaynak sağlayacağını söyleyerek, restorasyon sürecine ilişkin çalışma yürütecek bir birim oluşturulacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Bülent Arınç da vakıfların hem Türkiye, hem de KKTC için önemli olduğunu kaydetti.

Arınç, “KKTC bizim parçamız, burada da vakıf eserlerini restore etmek, ayağa kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.