1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VAROĞLU, THALASSAEMİA GÜNÜ NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI
VAROĞLU, THALASSAEMİA GÜNÜ NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI

VAROĞLU, THALASSAEMİA GÜNÜ NEDENİYLE MESAJ YAYINLADI

Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu 8 Mayıs Dünya Thalassaemia Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, kan bulma problemlerinin kesin olarak çözülmesi için yapılması gereken ciddi çalışmalar olduğunu dile getirdi.

A+A-

“KAN BULMA PROBLEMLERİNİN KESİN OLARAK ÇÖZÜLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKEN CİDDİ ÇALIŞMALAR VAR”

 Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu 8 Mayıs Dünya Thalassaemia Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, kan bulma problemlerinin kesin olarak çözülmesi için yapılması gereken ciddi çalışmalar olduğunu dile getirerek, “Öncelikle  Kan Bankası’na takviye personel alınarak kan toplama  ekiplerinin çoğaltılması, kan bağış  kabul saatlerinin uzatılması  gerekmektedir” dedi.

Varoğlu, Thalassaemia Günü’nün tüm dünyada etkinlik ve faaliyetler ile kutlanan, thalassaemianın tedavisinde  yeniliklerin  ve kaliteli tedavinin konuşulduğu bir gün olduğunu ifade etti.

Thalassaemia Derneği olarak her 8 Mayıs’ta  thalassaemia hastalığını ve  sorunlarını  aktarmak , thalassaemialıların eksiksiz tedavi almalarını sağlamak için yıllardır uğraş verdiklerini anlatan Varoğlu, Dernek faaliyetleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Derneğimiz 15 Ocak 1978 yılında kurularak Kuzey Kıbrıs’taki thalassaemia hastalarına etkin tedavi sağlanması ve thalassaemialı doğumlarının önlenmesi konularında, devletin de desteği ile büyük bir başarı sağlamıştır.

1980 yılında Aile Yasası’nda yapılan değişiklikle evlilik öncesi thalassaemia taşıyıcılık testi yapılması yasal hale getirilerek yeni thalassaemialı doğumları durdurulmuştur.

Bugün evlenmeden önce thalassaemia testi yaptıran genç çiftlerimize de ne kadar önemli bir test yaptırdıklarının bilincinde olmalarını hatırlatmak isterim.

1988 yılında derneğimizin verdiği büyük mücadeleyle Thalassaemia Merkezi açılarak tüm thalassaemialılar tek çatı altında toplanarak tedavi alması sağlanmıştır.”

“KAN BULMA PROBLEMLERİNİN KESİN OLARAK ÇÖZÜLMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKEN CİDDİ ÇALIŞMALAR VAR”

Thalassaemia Merkezi’nde halen 150 thalassaemia hastasının tedavi gördüğünü söyleyen Varoğlu, yaşanan kan bulma problemleri nedeniyle tedavilerin sürekli aksadığını anlattı.

Kan bulma problemlerinin kesin olarak çözülmesi için yapılması gereken ciddi çalışmalar olduğunu dile getiren Varoğlu, “Öncelikle Kan Bankası’na takviye personel alınarak kan toplama ekiplerinin çoğaltılması, kan bağış kabul saatlerinin uzatılması gerekmektedir” dedi.

Varoğlu, halkı, Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell işbirliğinde oluşturulan “Kan Donör Veri Bankası”na duyarlılık göstermeye de davet etti.

Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası gereği engelli istihdamlarının gerçekleşmesini talep ettiklerini ancak bu isteklerinin yerine getirilmediğini ifade eden Varoğlu Çalışma Bakanlığı’na, “Bunca yıldır iş bekleyen thalassaemialılar ne zaman işe gireceklerdir?” sorusunu yöneltti.

Varoğlu şöyle devam etti:

“Yıllardır Thalassaemia Merkezi’nin tamirat ve tadilat gerektiğini Sağlık Bakanlığı’na ve Hastane idaresine aktarmamıza rağmen hiçbir tedbir alınmadığını görüyoruz.

Tüm duvar ve tavanları çökmüş durumda olan merkezde depodan bozma bir hemşire odasında hemşirelerimiz görev yapmaktadır ve acilen tadilatı gerekmektedir.

Merkez giriş kapısı yıllardır bozuk olarak durmaktadır. Merkez’imizin tadilatı için Haziran 2013 yılında hazırlanan Planlama ve İnşaat Dairesi raporu olmasına rağmen bu konuda tek bir çivi bile çakılmamıştır.

Thalassaemia Merkezi için büyük uğraşlar sonucu elde edilen ikinci doktor kadrosu hala Sağlık Bakanlığı tarafından doldurulmamıştır.”

Thalassemia Derneği olarak 8 Mayısları böylesi sorunları dile getirerek kutlamak istemediklerini kaydeden Varoğlu, kan bağışları ile destek veren tüm kurum kuruluşlara, halka ve tedavileri sürdüren doktor ve hemşirelere teşekkür etti.

Mesajının sonunda thalassaemia mücadelesini kaybedenleri rahmetle andıklarını söyleyen Varoğlu, tüm thalassaemialıların Thalassaemia Günü’nü kutladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.