1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞ ÇÖPÜNÜ BAŞKAN'A BIRAKTI
VATANDAŞ ÇÖPÜNÜ BAŞKAN'A BIRAKTI

VATANDAŞ ÇÖPÜNÜ BAŞKAN'A BIRAKTI

Köylü çöpünü döktü, çalışan düdük çaldı

A+A-

Mehmetçik Belediyesi çalışanlarının başlattığı süresiz grev sürerken, çalışanlar eylemlerini belediye Başkanı Ahmet Beyazit Adalıer’in evinin önüne taşıdı. Dünkü eylemde çalışanlar düdük çalarak başkana karşı tepkilerini ortaya koydu, eylemlere destek veren çok sayıda vatandaş ise çöplerini Adalıer’in evinin önüne döktü.

Herhangi bir olay çıkmaması için polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem sırasında hem çalışanlar hem de köylüler, Adalıer’i ve belediyelerin durumuna el atmayan yetkilileri protesto etti.

Eylem sırasında evinden çıkmayan Belediye Başkanı Ahmet Bayazit Adalıer, eylemden sonra olayları yetkililere aktarıp, sorunların çözümünü sağlamaları için Lefkoşa’ya gitti.

Belediye Başkanı Ahmet Beyazit Adalıer’in evinin önüne dökülen çöp konusunda bilgileri bulunmadığını ileri süren Hür-İş Sendika Başkanı Hüseyin Akyön, “önceki gün mesai sonunda belediye başkanının evinin önünde eylem yapmayı kararlaştırdık ancak, dün sabah belediye başkanının evinin önüne geldiğimizde halk tarafından giriş kapılarına çöp döküldüğünü gördük” şeklinde konuştu.

Akyön, Kurban Bayramı’nın kapıda olduğunu ancak, çalışanların cebinde çocuklarına verebilecek birkaç kuruşunun bile bulunmadığına dikkat çektiği açıklamasında, yaşanan olayların sorumlusunun belediye başkanı olduğu iddiasını sürdürdü.

Çalışanlar haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade eden Akyön, “Emniyet mensupları bu yaptığımızın suç olduğunu söyledi ancak, biz bu eylemi sürdüreceğiz, gerekirse bayramı tutuklu geçirmeye hazırız, bu çalışanı bu hale getiren belediye başkanı ya görevinin başına geçsin yada istifa etsin” dedi.

Mehmetçik Belediyesi’nde örgütlü Büro-İş sendikası, 2011 yılında belediye ve sendika arasında imzalanan protokolünün hayata geçirilmediği, Temmuz ayından beri çalışanların maaşların ödenmediği, İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta yatırımlarının da yapılmadığı gerekçeleriyle çalışanlarla birlikte süresiz grev kararı almıştı.

Hiçbir beledi hizmetin verilmediği bölgede yaşayanlar haftalardır toplanmayan çöplerini sokaklara, boş arsalara ve yol kenarlarına dökmeye devam ederken, hastalık tehlikesi bulunduğuna da dikkat çekiliyor.

İşçilere para ve gıda yardımı

Öte yandan, bazı sendikalar 49 gündür grevde olan belediye çalışanlarına yardımda bulundu. Hür-İş Federasyonu’na bağlı sendikalar, grevde bulunan 38 işçiye 150 TL’lik yardım yaparak, gıda paketi dağıttı.

Hür-İş Federasyonu Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Büro-İş başkanı Hüseyin Akyön, Kamu-İş Başkanı Sami Dilek ve DAÜ-Per Sen Başkanı Mudahar Akar olmak üzere federasyona bağlı birçok sendika yetkilisi dün belediye binası önünde grevcilerle bir araya geldi.

DAÜ-Per Sen Başkanı Mudahar Akar, içerisinde para bulunan zarfı Büro-İş başkanı Hüseyin Akyön’e teslim etti. Din Görevlileri sendikası ile (BASS) Kıbrıs Türk Ofis Banka Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası’nın da destek amaçlı olarak işçilere maddi katkıda bulundu.  Hür-İş de işçilere para yardımı yaparken Kamu-İş erzak paketi dağıttı.

Hür-İş Federasyonu Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Mehmetçik belediye çalışanlarının iki yıldan beri gasp edilen haklarını korumak için 21 Ağustos’tan beri hakları için mücadele ettiklerini savunarak, çalışanlarını yürekten kutladığını belirtti. Latifoğlu bayram öncesi çalışanların yanında olmak ve bayrama bir nebze huzurlu girebilmelerini sağlamak için çaba harcadıklarını söyleyerek, şöyle devam etti:

“HÜR-İŞ sendikası olarak Kurban Bayramı’nda çocuklarına harçlık verebilsinler diye 38 işçiye 150’şer liralık yardımda bulunduk. Eylem süresi uzadık sonra bu yardımı daha  sıklıkla yapacağız. Hür-İş’e bağlı sendikalar da Mehmetçik çalışanlarına yardımda bulunacak.”

Hükümete de seslenen Latifoğlu, belediyelerde yaşanan sorunların ortadan kaldıracak Belediyeler Yasası’nın en kısa sürede çıkması gerektiğine işaret etti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.