1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞ ENDİŞELİ
VATANDAŞ ENDİŞELİ

VATANDAŞ ENDİŞELİ

Belediye Başkanı Namsoy’un içilebilir ve sağlıklı olduğu hakkında rapor bulunduğunu söylediği su hakkında Tepebaşı sakinleri aynı görüşte değil

A+A-

Lapta Belediyesine bağlı Akdeniz, Tepebaşı, Çamlıbel gibi birçok köyün su aldığı Akdeniz köyündeki su kuyularının tuzlanması üzerine kurulan arıtma sisteminden çıkan suyun rengi Tepebaşı köy halkının tepkisine neden oldu. Suyun uzun bir süredir kirli renkte akması vatandaşları endişelendirdi. Star Kıbrıs’a konuşan vatandaşlar suların ne zaman normal rengine döneceğini sordu. Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ise yapılan analizlerde oradan çıkan suyun içilebilir ve sağlıklı olduğunun kanıtlandığını ifade etti.

Murat TÜRE:“Bu su daha çok arıtmadan gelen suyun bir süre borularda bekletilmesinden sonra rengi değişiyor. Sürekli aktığı zaman renk normale dönüyor. Bu da bize boruların eski ve kirli olduğunu bekletildiği zaman bu kirliliği taşıdığını gösteriyor. Boruların kesinlikle değişmesi gerekir. Banyoya girdiğimiz zaman sabahleyin erken saatlerde simsiyah su akıyor.”

İbrahim GÜRŞAN:“Suların böyle akması köyde huzursuzluğa neden oldu. Boruların eski olmasının suyun rengini değiştirdiğini biliyoruz. Belediye konuyla ilgilendiğini hatta ihalenin tamamlanıp yakında boruların değişeceğini söyledi. Bizim endişemiz bu işin çok uzun sürmemesidir.”

İsmet TUTUŞ:“Sularımız gerçekten çok kötü. Değil içmek kullanılamıyor bile. Ancak bu konuda Belediye Başkanı boru hatlarının değişeceği müjdesini verdi, onlar değiştikten sonra sorun halledilecek sanıyorum.”
Adıgüzel AKDENİZ:“Bu bulanıklığın anlamı tamamen arıtmada kullanılan kimyasalların sebebiyle aktif hale gelen ağır metallerdir. Bütün borular değişse bile yine sular böyle akacak. Biz bazı görüştüğümüz uzmanların bize dedikleri bu suyun arıtıldıktan sonra bir süre bekletilmesi gerekmektedir. Ancak iddia ettiğimiz gibi burada ağır metal söz konusudur. Çamlıbel’in en az etkilenmesinin ana sebebi Çamlıbel suyu zaten dağdaki kaynaktan alıyor, çok az bir su Akdeniz Köyü’nden geliyor.”

“SORUMLULUK SU İDARESİNDE”
Tepebaşı Muhtarı Necati Kararlı ise su konusunda şunları ifade etti: “Burada sorumluluğun belediyenin değil Su İdaresinin olduğunu öğrendim. Çünkü su isale hatları su idaresinin olduğu için tamamen yetki Su İdaresinde. Bu suyun renginin değişmesi için boruların kesinlikle değişmesi gerekiyor. Ben T.C Yardım Heyeti ile de görüştüm, gereken yardımın yapıldığını yakında sağlanacak finans ile bu konu halledilecek.

“SU SAĞLIKLI”
Star Kıbrıs’a konuşan Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy konuya şu sözlerle açıklık getirdi. “Akdeniz Köyü ile tepebaşı Köyüne gelen suların kırmızı renkte akması şimdi yaşanan bir olay değildir. Akdeniz’in içme suyu kuyularından çıkan su beş köye dağıtılıyordu. Akdeniz, Tepebaşı, kısmen Çamlıbel, Karpaşa ve Koruçam Köyleri bu sudan yararlanıyordu. Ancak bu kuyuların zamanla tuzlanmasıyla su kullanılamaz hale geldi. Yaptığımız çalışmalar sonucunda kuyulardan çıkan bu aşırı miktardaki tuzlu sudan nasıl yararlanabileceğimizi tasarladık ve T.C Büyükelçiliği’nden yapılan katkılar ve belediyemizin öz finansmanıyla orada arıtma bir içme suyu tesisi kuruldu. Yapılan analizlerde de oradan çıkan suyun içilebilir ve sağlıklı olduğu kanıtlanmıştır.

ÇEŞİTLİ TESPİTLER YAPILDI
Ancak tesisten gayet berrak ve temiz çıkan su köy hatlarına girdiğinde ve zamanla eskiyen galvaniz boru hatları suyun kalitesi ve rengini değiştirdiği iddiası vardır. Burada yapılan analizlerde ağır metal konusundaki iddialar gerçek dışıdır. Yalnız suyun rengindeki bozulma borulardaki pasın açığa çıkması olduğu söylenmektedir. Akdeniz Köyü’nden Tepebaşı Köyü’ne olan yedi kilometrelik yolu ekiplerimiz yürüyerek içme suyu hattında herhangi bir kaçak olup olmadığı konusunda ciddi bir çalışma da yaptı. Bu hatlar köylerin belediyemize bağlanmadan önceki çok eski hatlar olduğu bilinciyle çalışmalar yürütüldü. Arıtmadan Tepebaşı Köyü’ne su iki safhada pompalanıyor, önce Cibo diye bilinen yere su pompalanıyor oradan da köye gönderiliyor. Orada elektrik kesintisi veya motorlarda bir arıza olduğu zaman su buradan geriye doğru bir akış sergiliyordu. Bu akış arıtmaya kadar gidiyor ve vakumlama yaptığında bölgenin kırmızı renkli olan toprağını borular içine çekebiliyordu. Bizim gözlemlediğimiz bu boruların eklem yerlerinde toprakta çukurlar oluşunca böyle bir iddia da bulunduk.

YAKINDA SORUN KALMAYACAK
Tüm bu olumsuzlukları giderebilmek için Akdeniz Köyü’nün içme suyu alt yapısını değiştirme, yenileme kararı aldık ve TC Yardım heyeti de bu konuda destek sağladı. Geçtiğimiz günlerde ihalesi tamamlandı ve yakında tüm eski galvaniz borular değişecek ve bu olumsuzluklar da ortadan kalkacak diye düşünüyorum.

“BİR SİTEMDE BULUNMAK İSTİYORUM”
Yalnız ben bu noktada haklı bir sitemde bulunmak istiyorum Su Dairesi’nin, özellikle müdürünün yanlış bir davranış içerisine girmesine, insanların sağlıklı su içme konusunda duyarsız kalmasını anlamış değilim. Eğer kendisinin bu konuda bizim bilmediğimiz bir düşüncesi varsa bunu da kamuoyu ile paylaşmasını arzu ederim. Çünkü bu gerçekten insanlara verilen değerin ölçüsünü ortaya koyar diye düşünüyorum.”

STARKIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.