1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞ NE DİYOR
VATANDAŞ NE DİYOR

VATANDAŞ NE DİYOR

“ABD isterse Kıbrıs sorunu çözülür mü?”

A+A-

‘Anında biter’

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyareti nedeniyle Lefkoşa, Girne, Gazimağusa ve Güzelyurt’ta yaşayan vatandaşların çözümle ilgili görüşlerini saptandı. Vatandaşların hemen hepsi “ ABD isterse Kıbrıs sorunu çözülür mü?” sorusuna “anında biter, bir haftada çözülür, hemen anlaşma olur” gibi yanıtlar verdi.

Emrah Yıldırım: ABD istesin Kıbrıs sorunu anında çözülür, Amerika ne isterse o olur, süper güçtür dolayısı ile Kıbrıs sorununu da çözer, dünyadaki etkisi çok büyük, bence istediği anda Kıbrıs sorununu çözer.

Kenan Subatan: Amerika isterse dünyada olmayacak bir şey  yoktur, elbette Kıbrıs sorununu çözer, bana göre bugün istesin bir haftaya kalmaz sorunu çözer.

Şükrü Açıkyıldız: Amerika isterse sorunu kesinlikle çözer, Türkiye bilindiği gibi Amerika’ nın ağzına bakmaktadır. Amerika süper güçtür ve dünyaya hükmeden bir devlettir. Kıbrıs meselesi Amerika için hiç de zor bir mesele değildir.

Mustafa Kemal Şen: ABD istesin Kıbrıs sorunu diye bir sorun ortada kalmaz, Amerika’ nın gücü var, çözümleyici pozisyonu var, hakem konumundadır, tüm dünya devletlerine sözü geçer, istediği anda Kıbrıs sorununu da çözer.

Hikmet Kaya: ABD istesin yeter ki, Kıbrıs sorunu anında çözülür. Zaten doğalgaz nedeniyle de şu anda çözüm istemektedir. Yoksa kaç yıldan sonra Amerika Başkan Yarımcısı Kıbrıs’a neden geldi. Amerika istediği anda bu sorun çözülür ve çözümün de yakın olduğunu düşünüyorum.

Mesut Yıldız

Eğer söyledikleri gibi hakikatten petrol ve doğalgaz varsa ve Amerika bu işten bir şeyler kazanacaksa Kıbrıs sorununu çözer, ama önemli olan Kıbrıs’ta yaşayan insanlar ne kazanacak? Eğer bir şey kazanmayacaklarsa karşı çıksınlar. Aslında gönül isterdi ki her iki taraf da başka devletler aracı olmadan anlaşsın ama demek ki illa birileri baskı yapacak da anlaşsınlar.

Erdal Oğurlu

“Amerika bu sorunu çözmek istemez. Çözmeye meyillenip, kendi menfaati olacaksa çözebilir. Menfaati yoksa çözemez, bu gelip gitmeler göstermeliktir. Kıbrıs sorununun gerçeklerini görmüş olsalar, kabullenseler çözülürdü. İngilizler Kıbrıs sorununu biliyor. Rum’un, Türk’ün neden savaştığını biliyor. İngilizler 1958 yılında, onları kavgaya soktu. Amerika, İngiliz ve AB Kıbrıs sorununun gerçeğini bilseler Kıbrıs sorunu diye birşey kalmaz. Bu olayların nasıl başladığını Amerika çok iyi biliyor. Bu yüzden ben Amerika’nın sorunu çözeceğine inanmıyorum”

Igor Erqeşov

“ Amerika Kıbrıs sorununu çözemez, çünkü kendi ülke ekonomisi iyi değil. Orada çalışanların maaşları zamanında ödenmiyor. Kendilerine bile bakamıyorlar Kıbrıs’a nasıl yardımcı olsunlar. Çözülecekse de adil bir şekilde çözülmesi gerekir.”

Sevin Özdener

“ Değil Amerika hiçbir dünya ülkesi Kıbrıs sorununu çözemez. Gerçekten çözülecekse, bunu Kıbrıs’ın da istemesi lazım. Benim düşüncem, Kıbrıs sorunu çözülürse, halk Rumdan darbe yiyecek. İki düşman hiçibir zaman dost olmaz. Bu kini, bu nefreti, savaşı çıkartan Rumlardır. Onlar bu savaşın dışına çıkarak, insanları diri diri gömdüler. Halk olarak kökenlerinde vijdan yoktur. Rumlar her zaman içten içe, birşeylerin planını yapacaktır. Bize nasıl bir darbe vuracaklarının planını yapacaklardır. Kıbrıs sorunu çözülecek olsa, merhum Raif Rauf Denktaş çözerdi. Türklerle, Rumlar bir araya gelmez, gelseler de Rumlar gerçek yüzlerini gösterecek.

Mürüde Özen

Bence Amerika isterse, Kıbrıs sorunu çözülür. Bunun sebebi Amerika’nın süper güç olması ve önlerinde bir engel olmamasıdır. En başından beri Kıbrıs sorununda büyük rol oynayan Amerika, şuan doğalgazdan dolayı bu sorunu çözmek istiyor.

İzzet Öztemiz

Amerikan Hükümeti isterse bu adada çözüm kaçınılmazdır. Şu anki mevcut durumda doğalgazın çıkması ve Türkiye’den gelen su, bu süreci hızlandıracaktır. Adadaki çözümün önünde sadece büyük güçler durmaktadır.

Faruk Ünalan

Her kötü durumda olduğu gibi Kıbrıs sorununun da arkasında maalesef Amerika var. Amerika isterse kendi yarattığı her sorun gibi Kıbrıs sorununu çözebilir.

Hüseyin Sarro

Amerika, Kıbrıs sorununun arkasındaki esas nedenlerden biridir. Bunca yıl, gerek jeopolitik önem, gerekse çıkarlarından dolayı Kıbrıs sorununda parmağı olan ülkeler çözümünü istememiş ve mevcut durumun devamlılığını istemiştir. Çıkan doğalgaza karşılık Türkiye’den getirtilecek su , anlaşma masasında pazarlık için kullanılacak ve Amerika isterse bu sorun çözülecektir.

Hüseyin Ayrancı

Günümüzdeki mevcut kapitalist sistemi yaratan ve geliştiren Amerika, eğer isterse yine bu sistem uğruna adada bir çözüm ortamı yaratabilir. Asıl önemli olan çözümün olması değil, çözümün ne için olacağıdır. Eğer halkların isteği doğrultusunda olmayan bir çözüm, halkalara dayatılır ve ‘herşey güzel olacak’ kılıfı ile yürürlüğe konulursa bu çözümden sadece Amerika kârlı çıkacaktır.

 

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.