1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞ OLMAYANLARA DA ZORUNLU ASKERLİK GELİYOR!
VATANDAŞ OLMAYANLARA DA ZORUNLU ASKERLİK GELİYOR!

VATANDAŞ OLMAYANLARA DA ZORUNLU ASKERLİK GELİYOR!

Vatandaş olmayanda askerlik yapacak!

A+A-

Rum Meclisi Savunma Komitesi’nde görüşülen ve bugün Genel Kurul’da onaylanması beklenen RMMO yasa tasarısında, ebeveynlerinden biri Rum olan ancak vatandaş olmayan kişiler de zorunlu askerlik hizmeti kapsamına alınıyor.

Fileleftheros’un “Yarı Kıbrıslılar Da Askerlik Yapacak” başlıklı haberine göre yasadaki en önemli değişiklik “Kıbrıs vatandaşı” olanlar dışında ebeveynlerinden herhangi biri (anne veya baba) vatandaş olan ve kendisi vatandaş olmayan kişilerin zorunlu askerlik yapacaklar kapsamına alınmasıdır.

Bunun yanında, temel yasadaki “16 Ağustos 1960-11 Haziran 1999 yılları arasında doğan, babası Kıbrıs vatandaşı olmayan ancak doğduğu tarih içerisinde annesi vatandaş olan veya vatandaşlık edinmesi söz konusu olan erkekler 6 ay zorunlu askerlik yapar” maddesi, bu kapsamdaki kişilerin tam süre zorunlu askerlik yapacağı şekilde değiştiriliyor.

İkamet ettiği yerden uzakta, istemedikleri birlikte askerlik yapan kişilere de ek izin hakkı tanınıyor, izin süresi RMMO Komutanlığı’nın kararıyla belirlenecek.

RMMO’daki, annesi veya babasının “vatandaş” olma durumuna göre askerlik süresi uygulaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kişisel başvuruda bulunulduğunu hatırlatan gazete Rum yönetiminin, adı geçen mahkeme tarafından tazminat cezasına çarptırılma tehlikesinden kaçmak için AİHM’e, mevcut ayrımcılığı ortadan kaldırma taahhüdü verdiğini hatırlattı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.