1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞA ÜCRETSİZ
VATANDAŞA ÜCRETSİZ

VATANDAŞA ÜCRETSİZ

Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, süreç tamamlandığında, akıllı sayaçlann vatandaşların evlerine ücretsiz takılacağı müjdesi

A+A-

 

Kıbns Türk Elektrik Kurumu (KIB- TEK) ile Kıymet Trading, 33 bin adetlik “Akıllı Sayaç” imzalanın attı. Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, süreç tamamlandığında, akıllı sayaçlann vatandaşların evlerine ücretsiz takılacağı müjdesini verdi.

KIB-TEK’in açtığı ihaleyi, Danimarka malı “Kamstrup” markasıyla Kıymet Trading kazanmıştı.

Ülkedeki kayıp ve kaçak elektriği önleyecek yeni sayaç ihalesinde teknik ve yeterlilik değerlendirmesinin ardından, elektronik ve iletişim testinden geçen firmanın test sonuçlan, KIIB - TEK Yönetim Kurulu tarafından onaylandı, anlaşmalar da imzalandı.

İhalede, sayaç başma 97 Euro ile en düşük teklifi veren Kıymet Trading, Mart 2015’e kadar kuruma 30 bin adet tek faz, 3 bin adet de üç faz elektronik sayaç teslimatı yapacak.

Akıllı sayaç ihalesine Mors Ltd “Iskraemeco”, E&S Ltd “Elster” ve Kıymet Trading de “Kamstrup” ve “Landis” marka sayaçlarla katılmıştı.

Yönetim kurulu Kampstrup sayaçlarını onayladı

KIBRIS’a konuşan KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim sayaçlann laboratuar testlerinin 2 Eylül 2014 tarihinde yapıldığına dair raporun sunulmasmın ardından, yönetim kumlunun bu rapora bağlı olarak geçtiğimiz gün bir karar ürettiğini söyledi.

Akim, yönetim kumlunun, teknik heyetin kendilerine rapor sunmasının ardından “Kamstrup akıllı sayaçlannın satın alınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Mukavale yapılmak üzere KIB - TEK Genel Müdürü Mehmet Salih Gürkan’a yetki veriyoruz” kararını aldığını belirtti.

Akim, ayrıca yönetim kumlunun üç ay sonra sayaçlar teslimata hazır olduğu zaman kurumdan görevlilerin Danimarka’daki Kamstrup’un sayaç fabrikasına giderek testler gerçekleştirmesi karan aldığını söyledi.

Akim, Danimarka’ya giden heyetin testleri yaptıktan sonra kendilerine teknik şartnamede aranan tüm özeliklerin yerine getirildiğine dair bir rapor sunacağım ifade etti. Akim, heyetin sunacağı “Sayaçlann teslim alınmasında bir sakınca yoktur” raporunun ardından KIB-TEK yönetim kurulunun Danimarka'daki fabrikaya "malı gönder" talimatı vereceğini kaydetti.

Yeni sayaçlar birçok özellik içeriyor

Sayaçların birçok özelliği olduğunu ifade eden Akim, bu özelliklerin bazılarını şöyle sıraladı;

"Akıllı sayaçlar uzaktan okunacak ve uzaktan akım kesebilecek. Uzaktan bağlanacak ve ön ödemeli olacak istenildiği takdirde günün belirli saatlerinde tarife değişikliğine sahip olacak.

Nötr kopmalardan dolayı dengesiz akım verilmesi sonucu vatandaşların evlerinde elektrikli cihazların yanmasını önleyici bir özellik içerecek. Evlere veya işyerlerine degesiz gelen akımı eve vermeyecek akımı kesecek ve akım dengelendiği zaman verecek. Güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile mahsuplaşma sistemlerini uygulayabileceği karşılıklı akım ölçme özelliği olacak. Daha birtakım özellikler de sayaçlarda yer alacak" dedi.

Her sayaçda 32 Euro, 30 bin sayaçta 960 bin Euro kâr elde ettik

İptal edilen ilk ihalede KIB-TEK’in elektronik sayaçları 48 ay vadeli alacaklarına dair bir açıklama yaptıklarını anlatan Akim, kamuoyunda art niyetli bazı yayınlar yapıldığım öne sürdü ve şu açıklamayı yaptı:

“İptal ettiğimiz ilk ihalemiz 48 ay vadeli olduğu için tekliflerin üzerinde finans maliyetleri vardı ve bir sayacın bedeli 129 Euro’ya kadar çıkmıştı. Fakat biz o ihaleyi iptal ettikten sonra açtığımız yeni ihalede sayaçtan peşin olarak alacağımızı söyledik.

Böylece bu fiyat 97 Euro olarak geldi ve 30 bin sayaçta tanesine 32 Euro’luk bir avantajımız oldu.

Toplamda ise 960 bin Euro’luk bir ek gelirimiz oldu. Biz bu rakamı ödemekten kurtulduk. Fiyatlar böylece 100’ün altına düştü ve maliyet düştüğü için kurumun ödeyeceği miktar da o miktarda daha az olacak”.

Sayaçlar vatandaşa satılmayacak

Takılacak yeni sayaçların vatandaşlara satılmayacağım da anlatan Akim, tüm sayaçların ücretsiz bir şekilde vatandaşın evine takılacağım söyledi. Akim, sadece sisteme yeni dâhil olacak olanlardan bir ücret talep edeceklerini de anlattı.

İkinci ihale kasım veya aralık ayında

KIB-TEK’in ikinci ihalesinin kasım veya aralık ayında olacağım anlatan Akim, ara olmadan, 24 ay içerisinde sistemi tamamen çalışır hale getirmek için yola çıktıklarını söyledi. “Biz halen buralarda isek, şimdi ihale edilen sayaçların teslim alınmasının ardından ikinci ihaleye çıkacağız” diyen Akim, “hedefimiz, her ekibin haftada 160 adet sayacı sisteme dâhil edecek bir şekilde organize olmaktır” dedi. Akim, programların bu çerçevede yapıldığına dikkat çekti.

Akim, “Biz 10 ekip ile bu işi yapmayı hedefledik. Bu ekipler toplamda bin 600 sayacı her hafta sisteme dahil edecek. Ayda 6 bin 500 rakamına ulaşacak. 33 bin sayaç 5 ayda sisteme adapte olur. Her 5 ayda biz 30 bin sayacı elimizde bulundurmak durumundayız ki kesintisiz bir şekilde bunları sisteme monte edebilelim” dedi.

Türkiye'den elektrik projesi uzun bir süreç ister

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Suyun ülkeye borularla gelmesiyle kablo ile deniz altından elektrik de gelecek” söylemini değerlendiren Akim, “Bu henüz bir düşüncedir. Yaptığımız araştırmalara göre, bugün başlansa 5 ile 7 yıl çalışması sürer” dedi.

5 yıl zarfında elektrik ihtiyacının yüzde 5 ile 10 oranında büyüdüğünün var sayılması üzerine ülkenin bu süre zarfında 50- 60 magawat daha elektriğe ihtiyacı olacağım ifade eden Akim, bunun için yatınm yapmak zomnda olduklarını söyledi. Akim, Türkiye’den elektrik gelmesine ve Türkiye ile sistem içerisinde karşılıklı bağlanmaya karşı olmadığını çünkü bunun da sonuçta bir güvence olduğunu anlattı.

Güney ile elektrikte entegrede anlaştık

Güney Kıbns Elektrik Kurumu (AİK) ile yaptıkları tüm görüşmelerin olumlu sonuçlandığım anlatan Akim, her iki tarafın teknik olarak durumu değerlendirdiklerinde olumlu bir havanın olduğunu belirterek, “Eğer iki kuruma kalsa idi biz bu işi çoktan gerçekleştirirdik. Ama bizi aşan unsurlar olduğu için bazı izinleri bekliyoruz” dedi.

İki jeneratör olmazsa olmazımızdır

Kuruma iki jeneratör alınmasının olmazsa olmazlar olduğunu ifade eden Akim, “İster Türkiye ile kablodan elektrik gelsin isterseniz güney ile entegre olun mutlaka ihtiyacı karşılamak v maliyeti düşürmek adına iki jeneratöre ihtiyaç vardır” dedi Akim, Kıbns Türk toplumunun hem maddi güç, hem yetenek, hem de yönetimdeki birikim ve bilgi açısından bunu başaracak güçte olduğunu söyledi.

Gazdan elektrik üretmek ücretleri yarıya düşürür

Akim, santralin gaz ile işletilmesi konusunda da açıklama yaptı. Akim, gazm Türkiye’den deniz altından kablo ile elektrik getirilmesinden daha erken gelebileceğine dikkat çekti.

Sistem olarak ellerindeki makineleri gaz ile çalışmaya dönüştürmenin çok kısa sürede başarılabilecek bir konu olduğunu anlatan Akim, “Bunun maliyeti 1.5 milyon Dolar olur. Elektrik Kurumu’nda da bu güç ve bu maddi imkan vardır” dedi.

Güney Kıbrıs ile bu konunun konuşulduğunu da kaydeden Akim, uluslar arası sermaye kuruluşları ile yaptıkları görüşmelerde güneyde bulunan gazın sadece Kıbrıs’a getirilmek için yatırım yapmaya değmediğini belirtti. Akim, gazın Kıbrıs'tan Avmpa’ya gideceğinin koşullarınm var olduğunu anımsattı.

Gazm Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmesi dummunda Elektrik Kurumu’nun sattığı elektriğin yüzde 80 ucuzlayacağım anlatan Akim, bugün kurumun kilovvat başma maliyetinin 59 kuruş olduğunu, doğal gazla elektrik üretilmesi durumunda ise maliyetin 15-20 kuruşa düşebileceğini kaydetti.

Şu anda 600 dolar tonuna fuel- oil aldıklarını, doğal gaza dönülmesi dummunda 250-300 dolar ton yakıt maliyeti olacağım bunun da kilovvat saat ücretini düşüreceğini belirtti.

Akim, elektrikte bir kilovvatm ücretinin 59 kuruştan 18’e düşürülmesinin önemli bir tasarruf olduğunu ifade ederek, kısa vadede borçların tasfiyesine yönelik olumlu sonuçlar aldıkları takdirde ise fiyatların sürekli aşağıya düşeceğini ve halkın ucuz elektrik kullanacağını söyledi.

Sistem sayaçları tanıdı ve sözleşmeye imza attık

Kıymet Trading Operatör Direktörü Ramiz Şadi, önceki gün öğleden sonra Elektrik Kurumu ile kazandıkları elektronik sayaç sözleşmesini imzaladıklarını söyledi.

Şadi, sözleşmenin imzalanmasına Danimarka’dan Kamstrup firmasının Elektrik Bölümü Genel Müdürü Jan Hannibal’ın da katıldığını ve yeni müşterileri olan KIB-TEK’i tanıma fırsatı bulduğunu belirtti.

Şadi, sözleşme uyarınca sayaçların test edildiğini ve sistemin sayaçları tanıdığını belirtti.

Şadi, ardından sayaçların bazı voltaj ayarlan için dayanıklılıklarının tespit edildiğini ifade etti.

Bundan sonra sürecin önceki günden itibaren başladığını ve ilk teslimatlarının üç ay soma 16 bin 500 adet sayaçla olacağım anlatan Şadi, Mart 2015’te bütün teslimatların tamamlanacağım kaydetti.

Kıymet Trading Direktörü Metin Şadi de, KIB-TEK ile Kamstrup’un sayaç ihalesinde imzayı atmalarının ardından ortadaki spekülasyonların sonlanması gerektiğini söyledi.

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.