1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞI ELEKTRİK ÇARPTI!
VATANDAŞI ELEKTRİK ÇARPTI!

VATANDAŞI ELEKTRİK ÇARPTI!

Elektriğe okkalı zam!

A+A-

Yeni Bakış'tan Süreyya Özdemir'in haberine göre; Hükümetin bir süre önce elektriğe yaptığı yüzde 32’lik zammın bu ayki faturalara yansımaya başlamasıyla vatandaş şok oldu. Zam öncesi ayda 300-350 TL civarında elektrik faturası ödeyen vatandaş, zammın ardından eline ulaşan 800-850 TL tutarındaki faturalar karşısında adeta ne yapacağını şaşırdı.

Ülke genelinde büyük sıkıntı yaratan zamlar vatandaşın yaşam kalitesini de etkiledi. Yeni Bakış’a konuşan bazı vatandaşlar ekonomide bir iyileşme olmaması durumunda çareyi ülkeyi terk etmekte bulacağını ifade ederek, yetkililere acil önlem çağrısında bulundu. 

 

Vatandaş ne dedi?

Kadir Dağ: Eskisi gibi lükse sahip değiliz

“Bir öğrenci olarak elektrik faturasına ödediğimiz ücret, normalde ödediğimiz faturaların kaç kat üstünde gelmeye başladı. 100-120 TL ödediğimiz bir faturayı şu anda 400 -450 TL olarak ödüyoruz. Klima gibi elektrikle çalışan eşyaları kullanırken daha tedbirli davranmaya çalıyorum. Eskisi gibi lükse sahip olmadığımızı düşünüyorum. Ne kadar dikkat edersek edelim elektrik faturalarımızda bir artışın olduğu gerçeği kaçınılmaz.”

 

Hasan Cemal Kerman: Yaşam standartlarımız daha da zorlaşacak

 “Elektrik faturamızın bu denli artış göstermesi, bizleri isyan noktasına getirdi. Şu anda 600 TL elektrik faturası ödedim. Fakat daha önceden de aynı derecede kullandığım elektrik 300-350 TL civarında olurken artışın bu kadar fazla olması bizi olumsuz etkiledi. Şu anda elektriği daha kısıtlı harcamaya çalışıyoruz. Fakat yapılan zam neredeyse aldığımız maaşla orantılı durumda. Bu durum böyle devam ederse, yaşam standartlarımız daha da zorlaşacak.”

 

Hasan Kamlı: Zamlar sadece maddi durumu kötü olan vatandaşı etkiliyor

“Elektriğe 180 TL olan borcumuz, şu an 280-300 TL civarı olarak faturamıza yansıyor. Halk olarak ‘kemer sıka sıka öleceğiz.’ Maaşlarımıza 300 TL olarak bizlere uygulamış oldukları zammı bizden 500 TL olarak geri alıyorlar. Evlerimizde klima bile çalıştıramıyoruz. Klima bizi, biz de klimayı izler hale geldik. Bu konudan olan rahatsızlığımızı vatandaş olarak ne kadar bağırırsak, ses getirirsek getirelim hiçbir şeyi çözemeyiz. Çünkü bu duruma yetkililer dışında hiç kimse bir çözüm getiremez.  Bu konu sadece biz özel sektör çalışanlarını etkiler, memur kesimini etkilemediği için sıkıntıyı sadece biz yaşarız, onların durumu rahat, 7 bin-8 bin TL’ye varan maaşları var. Olan her zaman bize oluyor.”

 

Zeyid Muhammed: Ev kirasını mı, suyu mu, yoksa elektrik faturasını mı ödeyeceğiz?

“Bir öğrenci olarak 840 TL elektrik faturası ödedim. Bu durum biz öğrencileri ciddi anlamda olumsuz olarak etkiliyor. Ev kirasını mı suyu mu yoksa elektrik faturasını mı ödeyeceğiz? Bir de okullarımızın bizden istediği ücretler var, hepsini birden ödememiz bizi sıkıntıya sokuyor. Daha önce 300 TL olarak yansıyan elektrik ücretlerimiz şu anda 840 TL oldu.  Kıbrıs zaten sıcak bir ülke, klimamızı da açmazsak burada yaşamamız güç olacak. Tedbir olarak klimamızın kullanımını kısıtladık. Her şeyde zam var geçinemiyoruz, okumak için burayı tercih eden bir öğrenci olarak bizlerden bu denli fiyat istemeleri bizlerin buraya olan düşüncelerini değiştirir hale getirdi.”

 

Fatin Müezzin: Geçim sıkıntısı tekrardan bizi adadan gitmeye zorluyor

“Elde ettiğimiz kazançlar, faturalarımızı ödemeye yetmiyor. Geçen ay 700 TL olarak ödediğim elektrik faturası şu an bin 200 TL olarak geldi. Kazandığım parayla faturalarımı ancak ödeyebiliyorum. Daha önceleri 

75 TL’ye aldığım tüpü bugün 97 TL olarak satıyorlar. Bir işletmeci olarak zarara giriyorum. Dükkanımda 5  buzluğum var, daha geçen gün ayarlarını düşürmek için servis çağırdım, ayarlarını düşürdüğüm halde bile hala daha yüklü faturalar gelmeye devam ediyor. Dükkanımda klimayı bile çalıştıramaz haldeyim. Aldığım üç serinleticiyi kullanabiliyorum. Bundan 33 sene evvel geçim sıkıntısı yüzünden gittiğim bu adaya tekrar geldim. Fakat hal böyle devam ederse yine gitmek zorunda kalacağım. Zaten durumlar da bizim geçim sıkıntısı yüzünden buradan gitmeyi zorluyor.”

 

Pembe Edin: Yerli üretime geçmek şart

“Bizler önlem aldıkça faturalarımızın yükselmesi devam ediyor. Daha önceden 150-200 TL gelen elektrik faturamız şu anda 300-350 TL olarak geliyor. Biz de çareyi evimizin tüm camlarına ‘sineklik’ koymakta bulduk. Klimaları açmak yerine şu an bütün kapı pencereler açık oturuyoruz. Ancak halkın tek derdi  elektriğe yapılan yüzde 30 civarındaki zam değil, diğer ürünlere de uygulanan zamlardır. Market fiyatları bizi vurdu. Evimize salatalık, domates almaya çekinir hale geldik. Yerli üretimimiz yok, bitti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en büyük sıkıntısı, yerli üretime geçmemektir. Bu durumun yetkililer tarafından konuşulup bir dengeye oturtulması şarttır.”

 

Fatih Bucak: Yapılan zamlar çok fazla

“Yazları 150 TL, kışları ise 80 TL olarak gelen elektrik faturamız şu anda 300 TL olarak geliyor. Adanın sıcağında yaşamak kolay değil, ödenilen ücrette canımızdan önemli değil, fakat yine de yapılan zam çok fazla, bir öğrenci olarak zamların geri çekilmesini istiyoruz. 

Çünkü burada sadece elektrik faturası ödemiyoruz daha farklı ihtiyaçlarımız da var. Bu durum herkesi olduğu gibi bizleri de sıkıntıya sokuyor.”

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.