1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞIN BİLGİSİ YOK
VATANDAŞIN BİLGİSİ YOK

VATANDAŞIN BİLGİSİ YOK

Meclis’te 23 maddelik Anayasa Değişiklik Paketi üzerinde tarihi uzlaşı sağlanırken, halkın söz konusu önerilerle ilgil

A+A-

Meclis’te 23 maddelik Anayasa Değişiklik Paketi üzerinde tarihi uzlaşı sağlanırken, halkın söz konusu önerilerle ilgili bilgisi olmadığı ortaya çıktı

KKTC Anayasası 29 yıl sonra günün şartlarına göre 24 maddesi değiştirilmek suretiyle güncellendi. Meclis’te önceki gün Anayasa Değişiklik Önerisi’nin bütünü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Madde madde görüşülmesi ise oy birliği ile kabul edildi. Anayasa değişimi için önceki güne kadar ret cevabı vereceğini belirten UBP ise “Değişiklik Önerisi halk yararına bizim de katılabileceğimiz noktaya geldi” diyerek kabul oyu kullanacaklarını açıkladı.

Anayasa Komitesi’nin oy birliği ile genel kurula havale ettiği 23 maddelik Anayasa Değişikliği Önerisi uzlaşı nedeniyle 22 maddeye düşecek. Azınlık haklarını düzenleyen madde DP-UG ile UBP’nin onayı olmadığı için genel kuruldan geçemeyecek. Yeni Anayasa 29 Haziran 2014 tarihinde yapılacak yerel seçimle halkın referandumuna sunulacak. Yeni hazırlanan Anayasa’nın kabulü halinde politik ve hukuksal anlamda birçok değişiklik olacağı belirtiliyor. Halkın oyuna sunulacak anayasa ile ilgili oy kullanacak vatandaş ise henüz taslağı incelemedi.

“Yeni Anayasa Taslağı’nı okudunuz mu?”, “Neden okumadınız?”, “Hangi maddelerini okudunuz?” “Oylamadan önce okumayı düşünüyor musunuz? Ve “Ne tür değişikliklerin yapıldığını merak ettiniz mi veya etmediniz mi? Sorularını yanıtlayan vatandaşlar farklı cevaplar verdi. Kimisi merak etmediğini söylerken, kimisi sadece bazı maddelerini okuduğunu, kimisi de halkın yeterince bilgilendirilmediğini dile getirdi.

KİMİSİ HİÇ OKUMAYI DÜŞÜNMÜYOR

OLGUN GÜRLÜ: Ne mahkemelere ne de yasalara inanmıyorum. Oy kullanmayacağım. Çünkü bana yararı dokunacak bir şey yapılacağına inanmıyorum. Hazırlanan anayasa taslağını da merak etmediğim için okumadım. Sahte devletin sahte anayasası beni ilgilendirmiyor.

HASAN MUTALİP: Bilgim yok. Hükümetin tutarsız davranışlarından dolayı oy verecek isteğim yok. Devlete güvenmediğim için çıkaracağı anayasaya da güvenmiyorum. Bu nedenle merak edip araştırmadım.

MEHMET ARTUNA: Okumadım ama radyo ve televizyondan duydum. Aslında merak ediyorum bu nedenle seçime yakın mutlaka okuyacağım. Şimdilik bir bilgim yok.

MEHMET TÜRKER: Okudum. İçerisinde 10.madde yok. Vicdani Ret ile ilgili bir şey de yok. Sosyal ve demokratik açıdan yetersiz buldum. Çarşaf liste yapılacağını söylediler ama yapmadılar. Halkın gözünü boyuyorlar. Özgürleşme sivilleşme ve demokratikleşme olmayacak.

VATANDAŞIN BİLGİLENDİRİLMEDİ
İLKER DÖLEK: Toplumun bu anayasadan haberi yok. Vatandaş bilgilendirilmedi. Bu nedenle oy vermemeli. Anayasa çalışmalarına sivil toplum örgütleri de katılmalıydı. Bu örgütler de halkı bilgilendirmeliydi. Bir süzgeçten geçtikten sonra halka arz
edilmelidir.

ELVAN ŞENOL: Benim henüz bir bilgim yok. Anayasanın halka anlatılmadığını düşünüyorum. Kitapçık yapılıp halka dağıtılmalıydı. Sivil toplum örgütleri halk ile iletişim halinde olmalıydı.

HÜSEYİN ÇAKAN: Radyo ve televizyonlardan duydum ancak açıkçası okumadım. Mecliste bir karar çıktıktan sonra okumayı ve mutlaka oy vermeden önce değerlendirmeyi düşünüyorum. Geçmişten gelen aksaklıların anayasa ile düzelmesini umuyorum.

HERKESİ İLGİLENDİREN BİR KONU
EMETE TAŞKAN: Bazı maddelerini okudum. Okuduğum maddelerin olumlu olduğunu düşünüyorum. Eğer anayasaya koyulanlar uygulanırsa bir şeyler değişeceğine inanıyorum. Ayrıca duyurular yapıldı ve halkın katılımı istendi. Okumamış olanlar kimseyi suçlamasın. Bu hepimizi ilgilendiren bir konu, bu nedenle herkes mutlaka okuyup öyle oy kullanmalı.

 

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.