1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞIN YOL İSYANI
VATANDAŞIN YOL İSYANI

VATANDAŞIN YOL İSYANI

İnşaatı süren Lefke-Cengizköy yolunun güzergâhına karşı çıkan bölge halkı, çok geç olmadan eski tren yolu üzerinden çizilen orijinal plana dönülmesini istiyor

A+A-

İnşaatı süren Lefke-Cengizköy yolunun güzergâhının, eskiden beri Türk malı olan verimli sulak arazilerin içinden geçmesine karşı çıkan bölge halkı, çok geç olmadan eski tren yolu üzerinden çizilen orijinal yol planına geri dönülmesi çağrısında bulundu.
Her geçen gün devasa yol inşa araçlarının bağ-bahçelerine, arazilerine yaklaştığına işaret eden vatandaşlar, daha az masraf, daha az zahmet gerektirecek, insanları daha az üzecek bir güzergâh dururken, söz konusu güzergâh üzerinde niye ısrar edilmesine isyan etti.
Vatandaşların tümü yola karşı çıktı. Bir mal sahibi “ölümü çiğnemeden kimse bahçeme giremez” diyerek, kararlılığını dile getirirken, bazı vatandaşlar da yolun güzergâhının bir-iki kişinin mali çıkarları uğruna değiştirildiğini ileri sürdü.

Vatandaşların yol konusundaki görüşleri
Şenay Uçar: 500 kök zeytinim gidecek
“Ben tırnaklarım ile kazarak, büyük zorluklar içinde 500 kök zeytin yetiştirdim, altı dönüm zeytinim var şimdi tam verim zamanındadır, yazık günahtır, o zeytinlerin sökülmesini istemiyorum. Daha önceki planda bulunan eski yoldan çalışmalarına devam etsinler. Şimdi neden plan değişti, kimin parmağı var bu işlerde, araştırılmasını isterim. Bana böyle bir arazimde yol yapılacak diye herhangi bir evrak da göndermediler, bu durumu bana komşularım haber verdi, herhangi bir istimlâk kararı bile gelmedi. Bizim bildiğimiz yol eski tren yolundan geçecekti, neden son anda değiştirildi, çalışmalar sürüyor, şimdi arazime doğru gelmeye başladılar, bunun derhal durdurulmasını isterim.”

Yılmaz Şehitzade: Ölümü çiğnemeleri gerek
“Benim bu yolun yapılmasında şikâyetim yok ama güzergâhından var. Sebebi ise bu yol daha önce haritaya çizilirken tren yoluna doğru çizildi, son anda nasıl değişiklik yapıldığından ve başka yöne doğru çekildiğinden hiç kimsenin bilgisi yok. Eski çizimde kimseye zarar vermeden gidilecekti,  hatta yüksek gerilim hatlarının altına dahi girilmeden yol yapılacaktı, şimdi öyle bir değişim oldu ki hem malımızdan olacağız hem de yol garip bir şekilde yarım ay şekline dönüştürüldü.

Yol, on yıllık King Mandalin bahçemin, Türk koçanlı malımın orta yerinden geçirilecek, ortasından 28 metre alınacak. O güzergâh üzerindeki tüm sulu araziler talan edilecek.

Halbuki yüz metre üstte, atıl durumda istimlaklı yol, eski tren yolu var. Bu yol beş metre gerilim hattının altına kadar kazıldı, yüksek gerilim hattının her bir teli altmış altı bin volt elektrik saçmaktadır, yetkilileri buraya davet ediyorum, gelsinler görsünler yerinde incelesinler, dünyada böyle bir rezalet varsa benim söyleyecek hiçbir şeyim yok. Benim arazimin o zaman hepsini alsınlar istimlak etsinler, hiç şikayetim olmaz.

Bana ne istimlak kararı ulaştırıldı, ne de yolun nasıl olacağı?  Yolun, eski yolun tren yolundan gideceğini bana karayolları söyledi.

Kimler güzergâhın değişmesini sağladı? Bölgede yapılması için izin alınan yeni benzin istasyonu için mi planlar değişti? 

Benim ölümü çiğnesinler, malımın ortasından geçilmesine izin vermem, vermeyeceğim, beni öldürsünler üzerimden geçsinler. Bu durum yaklaşık 10-15 kişiyi etkileyecek bir durum hatta mal sahiplerinin bazıları Londra’da ve olup-bitenden haberleri bile yok, geldikleri zaman mallarını parçalanmış olarak bulacaklar.”

Mustafa Çaluda: Bağım yok olacak

“Yapılacak olan yolun bu noktadan, buradan geçirilmesini istemem, eski tren yolundan geçirilmesi gerekir. Benim de burada tarlam var, dört dönüm bağ yetiştirmekteyim, yetkililerin olayı yerinde gelip görmelerini isterim, bir-iki kişinin çıkarına olacak diye, başkaları faydalanacak diye yolun güzergâhının değiştirilmesi yanlıştır. Yolun bu arazilerin üzerine bize hiçbir şekilde sorulmadan yapılması, herhangi bir bildirimde bulunmadan yapılması çok yanlıştır.”

Ali Oytaç: Tehlike yaratacak

Burada benim arazim yok ama yolun güzergâhı konusunda yanlışlık olduğu kanaatindeyim. Yapılan yolun projelendirilmesinde ana elektrik akımları hiç dikkate alınmadı, bu elektrik akımları bir-iki metre yolun kenarında olacak, bu da büyük tehlike yaratacak. Ayrıca bu proje bitmeden bazı kişilere de verilen bazı izinler var ona göre yolun yönünün değiştiği iddiası var, bunların devlet yetkilileri tarafından ciddi şekilde araştırılmasını isterim. Bu gerilim hatlarının da sökülme olanağı yok ana trafoya giden hatlardır bunlar, artık değerlendirilmesini isterim.”

Vehit Nekipzade: Çok hata yapıldı
 “Bu konu Nisan 2012 yılında resmi gazete de yayımlandı. O ilan yayımlandığı, bu güzergâh ilan edildiği zaman üreticiler şikâyet etti. Bölgede alternatif yol bulunduğunu, bu yolun da eski tren hattı olduğunu karayollarına bildirdiler. Bu eski tren hattı şimdi açılmakta olan duble yolun gideceği güzergâhın son noktasın kadar giden bir yoldur. Tren yolunun genişliği şu anda 64 ayak duble yolunun ise 105 ayak, yani 20,5 ayak tren yolunun sağından 20,5 solundan alınarak bu duble yol inşa edilebilirdi.
Şimdi o bırakıldı ve yerine hem yapı bakımından, hem de istimlak bedeli bakımından çok masraflı bir güzergâh seçildi.
Maalesef ben bu yol inşaatı fiilen başladığı zaman gittim Karayolları Müdürü ile görüşmek istedim, “acele işi var” denildi, mühendis bir arkadaş ile görüştürüldüm, o arkadaşa tren yolu güzergâhını izah edemedik, “madenin içinden mi geçeceğiz” söylediler ve hiç bundan taviz vermediler.
Şimdi burası çok fazla ağaçlık bir bölge değildir, fakat daha ileriye gittikçe özellikle Lefke toprağından sonra hem alan engebelidir inişli çıkışlıdır, hem boşaltma alanı ister, hem de dolgu ister, büyük istimlâk bedelleri ister, hep verimli ağaçların bulunduğu bir bölgedir.
Yalnız bunlar değil bir de hatalardan en büyüğü trafonun bulunduğu bölgeden başlayan stabilize yol Lefke-Yeşilyurt eski yoludur. Bu yol, bir noktada Cengizköy yolu ile birleşir ve Cengizköy-Yeşilyurt eski yolları Lefke merkeze ulaşır. Bu yol güzergâhı içerisinde bir dönel kavşak ya da alt geçit bırakılmamıştır. Duble yol kullanılarak mecburen Gemikonağı’na gidilecek, ondan sonra Lefke’ye dönülecek.
Bu hem karayollarının ayıbı hem Lefke Belediyesi’nin ayıbıdır. Lefke Belediye Başkanı ve Lefke Belediyesi yetkilileri bu konuda halka öncülük etmeli, buraya bir geçit bırakılmasını sağlamalıydı.
TC’nin koordinatörleri geldi, bizi dinlediler, “size burada bir alt geçit yapalım” dediler ama bu kadar masrafa girmeden bu kadar insanı mağdur etmeden eski tren rayı üzerinden bu yol gerçekleştirilmeliydi. Mal sahiplerini üreticileri kimse dinlemedi.”

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.