1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VATANDAŞLIK KİMLERE VERİLMELİ ?
VATANDAŞLIK KİMLERE VERİLMELİ ?

VATANDAŞLIK KİMLERE VERİLMELİ ?

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, hükümetin vatandaşlık verilmesi konusunda yaklaşımını eleştirdi.

A+A-

“VATANDAŞLIK VERİLMESİNİN ZORLAŞTIRILMASI VE KOTAYA BAĞLANMASI BASİRETLİ BİR UYGULAMA OLAMAZ”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, hükümetin vatandaşlık verilmesi konusunda öngördüğü düzenlemelerin hem ekonomiye olumsuz yansıyacağını hem de Kıbrıs türkünün Kıbrıs sorununun çözümünde elini zayıflatacağını savundu.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, vatandaşlık başvurusu elde etmek için 10 yıl ikamet etme şartı aranması ve vatandaşlığa kota getirilmesini öngören CTP/BG-Demokrat Parti/UG’nin hükümet programındaki yaklaşımı ve bu konuda İçişleri Bakanı’nın yaptığı açıklamaları eleştirdi.

Dernek yayınladığı bildiride, “Yürürlükteki vatandaşlık yasasına göre, istenen koşullara sahip olan Türkiyeli soydaşlarımıza vatandaşlık verilmemesi, insancıl bir uygulama olmaması bir yana, ülkemiz ekonomisi bakımından da çok zararlı ve sakıncalıdır” ifadesine yer verildi.

Vatandaşlık verilmesinin zorlaştırılmasının ekonomiye de olumsuz yansıyacağı savunulan açıklamada, “Türkiyeli soydaşlarımızın ayrılması sonucu halen birçok iş yeri ve konutun boş ve atıl durumda bulunduğu göz ardı edilmemeli” denildi.

“Vatandaşlık verilmesinin zorlaştırılması ve kotaya bağlanması basiretli bir uygulama olamaz” görüşü yer alan açıklamada, bunun ayrıca halen nüfus üstünlüğüne sahip Rumlarla sürdürülen müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının elinin zayıflamasına neden olacağını kaydetti.

Açıklamada, “İçişleri Bakanlarının, ayni kökenden olduğumuz Türkiyeli soydaşlarımıza vatandaşlık verilmesine karşı çıkması, anlaşılması zor bir tutum” denildi.

VATANDAŞLIK DURDURULDU

TC vatandaşlığı için başvuran her KKTC vatandaşına vatandaşlık verildiği belirtilen açıklamada ayrıca, Türkiye vatandaşlarına vatandaşlık verilmesinin durdurulduğu da iddia edildi.

“Kıbrıs Türk halkı olarak Türkiye’nin koruması ve yardımı olmadan varlığımızı sürdürmemizin ve toplumlar arası çözüm görüşmelerinde de haklarımızı elde edebilmemizin düşünülemeyeceği inkar edilemeyen açık bir gerçektir” denilen açıklamada hükümetin Türkiye ile olan ilişkileri bozacak bir tutum içerine girmemesi tavsiyesinde bulunuldu.

VATANDAŞLIK KİMLERE VERİLMELİ ?

Dernek vatandaşlığın kimlere ve hangi koşullar altında verilmesi gerektiği ile ilgili görüşlerini de açıkladı.

Açıklamada, asgari ücret düzeyinde gelire sahip olup beş yıldan beri ülkede yaşayanlara; KKTC’deki ilk ve ortaokullarda öğrenim gören kişilere; ülkede konut satın alan ve geçimini sağlayabilecek kadar gelire (örneğin emeklilik vb.) sahip olduğunu kanıtlayanlara; KKTC hükümetinin isteği üzerine ülkemizde görevlendirilen Türkiye vatandaşlarına; 5 yıldan beri ülkede camilerde görev yapan din adamlarına; Barış Harekâtı’na katılan gaziler ile ailelerine, KKTC’de görev yapan komutanlara, KKTC’de en az 10 kişinin istihdam edilebileceği kadar yatırım yapanlara; Dış ülkelerde KKTC’nin tanıtılmasına ve ulusal tezlerine katkıda bulunabilecek kişilere vatandaşlık verilmesi gerektiği belirtildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.