1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. VE GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ!
VE GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ!

VE GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ!

Eşcinseller artık...

A+A-

Avrupa Adalet Divanı, eşcinsel erkeklerin kan bağışında bulunmasına ilişkin kararını açıkladı.

Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı, eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapmaktan alıkonulmasına ilişkin Fransa’da görülen bir davaya ilişkin kararını açıkladı. Divan, geylerin kan bağışında bulunmasına izin verilmemesinin bazı koşullar altında Avrupa yasalarına uygun olabileceğine hükmetti.

Kararda bu koşullar, HIV gibi bulaşıcı bir hastalık taşıma riskinin yüksek olması ve kan bağışı yasağına başka bir alternatif bulunmaması olarak ifade edildi.

Mahkeme, bu koşulların varlığının ne şekilde denetlenebileceği konusunda ise topu ulusal mahkemelere attı. Buna göre kan bağışında bulunmak isteyenlere yönelik etkili test metotlarına veya bağışçıların dolduracağı formlarda riskli cinsel tercihleri olup olmadığının sorulması gibi ayrıntılara, bu ve benzer davaların görüldüğü mahkemeler karar verecek.

Sadece Fransa’da değil, ABD ve Almanya’da da eşcinsel erkeklerin kan bağışında bulunmasına izin verilmiyor. Avrupa Adalet Divanı'nın geçen yıl açıkladığı bir bilirkişi raporunda kişilerin sadece eşcinsel olmalarından dolayı kan bağışından alıkonulması "dolaylı ayrımcılık" olarak nitelenmişti.

Alman Yeşiller Partili politikacı Volker Beck, Almanya'daki uygulamanın esnekleştirilmesini talep etti. Beck "Tabii ki kan ve kan ürünlerinin naklinde güvenliğin riske atılmaması doğrudur. Ancak güvenlik, riskin makul bir açıklamasının yapılması ve gerekçelerin, önyargı içeren tedbirlere değil, bu açıklamalara dayandırılmasıdır" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.