1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ve kötü haber geldi
Ve kötü haber geldi

Ve kötü haber geldi

Ve kötü haber geldi

A+A-

Euro Bölgesi maliye bakanları bu ay sonunda süresi dolan Yunanistan'ın kurtarma programını uzatmayı reddetti. Yunanistan parlamentosu ise referanduma onay verdi.

Brüksel'de Euro Bölgesi maliye bakanlarının toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, "Yunan hükümetinin referanduma gitme yönündeki kararının not edildiği" bildirildi. Açıklamada, "Euro Bölgesi'nin mali istikrarını sağlamak için gereken herşeyi yapmaya hazırız " denildi.

Yazılı açıklamada, Yunan hükümetinin teklifleri reddettiği ve 26 Haziran'da kurtarma programı müzakerelerinin sona erdiği belirtildi.

Yunan bankalarına acil nakit akışının devam edip etmeyeceğini ise bu fonları sağlayan Avrupa Merkez Bankası karar verecek. Banka'nın konuyu görüşmek için toplantı yapacağı belirtildi.


Yunan hükümeti, kreditörlerin Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz'da halk oylamasına sunma kararı almıştı.

Yunanistan'ın salı günü IMF'ye 1,6 milyar euro ödemesi gerekiyor ve yeni kredi gelmediği taktirde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma ihtimali var.

"YUNANİSTAN'IN KABUL ETMEMESİ ŞAŞKINLIK VERİCİ"

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmelerde bir sonuç alınamaması üzerine Yunan hükümetinin referanduma gitme yönündeki kararından "şaşkınlık duyduğunu" söyledi.
     
Brüksel'de düzenlenen Euro Grubu toplantısından önce basına açıklama yapan Dijsselbloem, "Yunanistan, uluslararası kreditörlerin tekliflerini reddederek ve parlamentosuna referanduma gitme yönünde teklif sunarak kendi halkına karşı olumsuz bir tavsiyede bulunmuştur" dedi.

Dijsselbloem, "Bu çok üzücü bir karar ve daha ilerideki konuşmalar için de  kapıyı kapatmıştır. Bugün Yunanistan Maliye Bakanı'nın görüşünü dinleyeceğiz ve gelecekteki sonuçları tartışacağız" dedi.  Mevcut mali programda 7,2 milyar  euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın, gelecek aylarda başta IMF'ye olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği belirtiliyor.

KRİTİK TOPLANTI 14.00'TE

Euro Grubu, Yunanistan'ın mali krizine ilişkin anlaşmaya varmak için Brüksel'de yerel saatle 14.00'te toplanacak.
     
Atina, çarşamba günü uluslararası kreditörlerin borç krizini aşabilmek için sunduğu karşı önerileri reddetmişti.
     
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise cuma günü AB Liderler Toplantısı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada "İyimserim ancak fazlasıyla iyimser değilim" dedi.
     
Mevcut mali programda 7,2 milyar euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın, gelecek aylarda başta IMF'ye olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği belirtiliyor.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.