1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “VENİZELOS YANGINA KÖRÜKLE GİDİYOR”
“VENİZELOS YANGINA KÖRÜKLE GİDİYOR”

“VENİZELOS YANGINA KÖRÜKLE GİDİYOR”

“sözde vatansever çevrelerden”

A+A-

 

“VENİZELOS YANGINA KÖRÜKLE GİDİYOR”

“SÖZLÜ NOTANIN ARDINDAN THEOHARUS ALEYHİNDE AÇIKLAMA DA YAPTI”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un, DİSİ ve Avrupa Halk Partisi’nin Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) milletvekili Eleni Theoharus’un, Atina’nın “Ankara’nın Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığı sırasındaki meydan okumalarına karşısındaki tavrıyla ilgili eleştirilerini kişisel kan davasına dönüştürdüğü” haber verildi.

Haberi yukarıdaki başlıklarla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, “Venizelos’un Rum kesimine sözlü nota gönderip, bir AP milletvekilinin yaptığı yorumu ikili meseleye çevirmesinin ardından, dün de Theoharus aleyhinde eşi benzeri görülmemiş ve rahatsız edici bir şekilde saldırdığı yazılı bir açıklama yaptığını” haber verdi.

Rum kesiminin ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmaması için Atina’nın isteklerini yerine getirerek, konuyu kapamaya çalıştığını yazan gazete, konunun aldığı şeklin, Yunanistan Dışişleri Bakanı’nı dün Theoharus aleyhinde saldırıda bulunduğu yeni bir açıklama yapmaya sevk ettiğini belirtti.

Gazeteye göre Venizelos, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlıklarının, Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığı’nın değerlendirildiği AP Genel Kurulu’nda, bir AP Milletvekili’nin hakikati bozma çabasıyla ilgili sorumsuzluğu yüzünden, hakikati ve düzeni tesis etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Gazete, Venizelos’un, iki ülkenin Dışişleri Bakanlığı’nın, ulusal çıkarlar ve iki ülkenin diplomatik hizmetlerindeki yetkililerinin çalışmalarının korunması için konuya tepki göstermesinin gerekli olduğunu belirtmesinin akabinde, Theoharus aleyhinde bir saldırıda daha bulunduğunu ifade etti.

Buna göre, Venizelos’un “bütün bunların sorumsuz küçük veya kişisel demagojiler olduğunu savunduğunu” kaydeden gazete, Venizelos’un bu açıklamasıyla konunun özellikle Yunanistan içerisinde aldığı boyut konusundaki rahatsızlığının anlaşılmasına izin verdiğini, çünkü Venizelos’un (kendi ifadesiyle) “sözde vatansever çevrelerden” dış politika meselelerinde yoğun eleştiriler aldığını ifade etti.

Gazeteye göre, Venizelos’un kendisine yönelttiği suçlamaları “saçmalık, uydurma ve sorumsuzluklar” şeklinde tanımlayan Theoharus ise, Yunanistan Dışişleri Bakanı’nı istifaya çağırdı.

Gazeteye göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise Venizelos’un açıklamasından önce Atina’ya yönelik mesaj yollamak amacıyla bir açıklamada bulunduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in, Amiando’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada “üçüncü güçlerle ve daha ziyade ana vatanla geliştirdikleri işbirliklerinin kusursuz ve mükemmel olduğunu” söylediğini iletti.

Gazete Anastasiadis’in “Yunanistan’ın (Güney Kıbrıs’a yönelik) geleneksel destek duruşuna zarar verebilecek şeylerden kaçınılması çağrısında bulunduğunu” da ekledi.

Haberde, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı Hareketi’nin, Venizelos’un Güney Kıbrıs’a sözlü nota göndermesine tepki gösterdiği de belirtildi.

Simerini gazetesi ise “Eleni Theoharus Venizelos’un İstifasını İstiyor” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, Venizelos’un açıklamasının kargaşa yaşanmasına sebep olduğunu ve Venizelos’un Eleni Theoharus’un sorumsuzca davrandığını savunduğunu iletti.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise, Rum Kesimi ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğuna vurgu yaptığını ekledi

Alithia gazetesi ise konuya “Lefkoşa ile Atina Arasındaki İlişkiler Korunsun” başlığıyla yer verdi ve Anastasiadis’in, geleneksel destek ilişkisini bozabilecek şeylerden kaçınılması yönünde yaptığı çağrıya yer verdi.

Haber Politis gazetesinde “Venizelos’tan Theoharus’a Karşı Atak… İki Bakanlık Arasındaki Sesler Yükseliyor- Anastasiadis’ten Eleni’ye Öğüt”, Haravgi’de ise “Atina’yla Bile Sorun” başlıklarıyla yer aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.