1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. “VERGİ AFFI HATAYDI”
“VERGİ AFFI HATAYDI”

“VERGİ AFFI HATAYDI”

“VERGİ AFFI HATAYDI”

A+A-

 

Ekonomist Vedat Yorucu, Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programının konuğu oldu. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Yorucu, cumhurbaşkanlığı seçiminden çıkan sonucun siyasi partiler için bir ders olduğunu ifade etti. İki yıldır iktidarda olan hükümetin bu süreçte birçok yanlış adım attığını söyleyen Yorucu buna vergi affını örnek gösterdi. 


Ceren ERCİH


“HALK CTP’YE BİR DERS VERMİŞTİR” 

Sandıktan çıkan sonucun siyasi partiler için bir ders niteliğinde olduğunu belirten Yorucu, özellikle hükümetin bu sonuçtan önemli bir ders çıkarmasının şart olduğunu vurguladı. Yorucu; “Bütün uyarıları biz önceden yapmıştık ama temel olan yapılması gereken şeyleri hükümet edenler göz ardı ettiği için bunun bedelini pırıl pırıl bir insan olmasına rağmen partisi ödedi. Dolayısıyla bu adayda seçimi nerdeyse sonuncu sırada tamamladı. Hükümet partisi bütün imkanları elinde olan bir parti bütçesi ve örgütleri olan bir parti. Her türlü destek olmasına rağmen halk CTP’ye bir ders vermiştir” dedi. 

“KKTC’NİN KARA LİSTEYE GİRME İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK” 

Hükümetin yapmış olduğu en büyük yanlışın vergi affı olduğunu belirten Yorucu, sandıktan çıkan sonuçta bu hamlenin de etkili olduğunu öne sürdü ve şunları ifade etti; “Uluslararası Maliye’nin görev gücü bu tür girişleri suç gelirlerinin aklanması tahtında takip ediyor. KKTC’nin bankacılık ve vergi sistemlerini bir şekilde bir yerlere not etmiştir. Bunlar daha sonraki dönemlerde bizim ülke ile ilgi karar alacaklarında KKTC’nin kara listeye girme ihtimali çok yüksek. Bizim bugün kurumlarımızın ve hükümetimizin bu yapmış olduğu icraattan dolayı kredi notunu düşüreceklerdir. Bu hükümetin karnesine eksi bir not olarak yansıyor.” 

“İNSANLARIN ALIM GÜCÜNÜ KORUMAK ZORUNDASINIZ” 

Ülkede ekonomi açısından işlerin yolunda gitmediğini belirten Yorucu, çok sayıda insanın ekonomik sıkıntılardan dolayı adadan göç ettiğini söyledi. Yorucu, hükümetin denk bütçe yönetme hırsından vazgeçmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “Siz enflasyondan kaynaklanan insanların alım gücünü korumak zorundasınız. Burada ortaya çıkacak olan açığı da ekonomi politikası geliştirmeli.” 

“BEN BU KURUMUN KAMU KURULUŞU OLARAK KALMASINI SAVUNAMAM” 

Türkiye ile imzalanan işbirliği protokolü ve yeni dönemde bir protokolün daha gündeme gelecek olmasıyla ilgili görüşlerini de paylaşan Yorucu, özelleştirmelerin gerekli olduğunu şu sözlerle ifade etti; “Özelleştirmenin gerçekten bazı kurumlarda yapılması kaçınılmazdır. En çok tepki toplayan ve sendikaların baş gösterdiği konu kamu kurumlarının özelleştirilmesi konusudur. Eğer ben bu ülkede en yüksek fiyatı ödeyerek en pahalı elektriği tüketiyorsak ve bunu KKTC halkı ödüyorsa özür dilerim ama Dünya Bankasının yapmış olduğu araştırmalarda Kıb-TEK’in maaşlarının diğer ülkelerinin maaşlarının 5 buçuk katı kadar yüksekse, ham petrolün fiyatı dünyada 147 buçuktan eğer 45 dolara kadar indiği bir dönemde siz elektrik kilowatt fiyatlarını sadece iki kuruş ucuzlatıyorsanız ben bu kurumun kamu kuruluşu olarak kalmasını savunamam. Bunu savunmayı da kimse benden beklemesin.” 

“BİZ İŞİMİZİ YAPACAĞIZ, ÖNÜMÜZE BAKACAĞIZ” 

Yorucu, “sizce KKTC’nin en başarılı özelleştirmesi hangisi olmuştur” sorusuna da yanıt verdi. Yorucu, sözlerini şöyle tamamladı; “İlk olarak söyleyeceğim Doğu Akdeniz ilkokulu başarılı bir şeydir. Doğa kolejinin orada sağlamış olduğu eğitim ve kurumlara kazandırmış olduğu katma değer gerek istihdam etme bakımından gerekse orada okuyan öğrencilerimizin almış olduğu eğitim bakımından başarılıdır. Bir ikinci başarılı örnek Dome otel örneğidir. Dome oteldeki sistemde başarılıdır. Ben inanıyorum ki Mare Monte’nin de özelleştirilmesi başarılı bir şekilde sonuçlanacaktır. Çünkü Mare Monte otel gerçekten çok kötü durumdaydı şimdi onu alan Merit Oteller grubu oraya çok da güzel bir yatırım yapacaktır. Bunu kıskananlar, istemeyenler, başarılarını gölgelemek isteyenler vardır. Bunlar hiçbir zaman bitmeyecektir. Biz işimizi yapacağız, önümüze bakacağız.”

StarKıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.