1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “VERGİ DAİRESİ, İŞLETMELERİ TEHDİT EDİYOR!”
“VERGİ DAİRESİ, İŞLETMELERİ TEHDİT EDİYOR!”

“VERGİ DAİRESİ, İŞLETMELERİ TEHDİT EDİYOR!”

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koordinatörü Tulga, ülke bir yandan sıkıntılarla boğuşurken, ayakta durmaya çalışan işletmelerin üzerine Gelir ve Vergi Dairesi tarafından bindirilen resen verginin,söz konusu işletmeleri batma noktasına getirdiğini vurguladı

A+A-

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga, Gelir ve Vergi Dairesi’nin resen vergi konusunda tek tek çalışma yapacak performansı ve kabiliyetinin olmadığını belirterek, “Burada bir işletme var, beyan vermedi, salla gitsin” mantığıyla hareket edildiğini kaydetti

Tulga, bunun bir bakıma tehdit anlamına geldiğini ve dolaylı olarak “Masaya gelsinler otursunlar pazarlık yapalım” denildiğine vurgu yaptı

Tulga, “Vergi Dairesi bu kaosu artık kabul edip, resen vergi yerine söz konusu işletmelerle görüşmeyi talep etmesi gerekir” diye konuşarak,  “Devlet ancak bu şekilde devlet olur” dedi

Tulga, “Vergi Dairesi’nin eli vatandaşın cebindedir. Şu andaki durumla sadece bunalımı büyütürsünüz. Bunun tek yöntemi insanlarla diyalogtur, ortamı iyileştirmektir. Bir kriz masasının oluşması ve insanların tek tek dinlenmesi şarttır. Aksi takdirde beyan edilmedi, ben de tehdit ederim ve resen vergi çıkarırım demek bizi hiçbir yere götürmez, daha da gerilmemize neden olur” diye konuştu

Deniz ABİDİN

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga, ülkede son günlerde en çok tartışan konunun dövizdeki artış olduğunu belirterek, hükümet tarafından alınan tedbirlerin piyasaya yansıyacak tedbirler olmadığını kaydetti. Tulga, döviz artışının ya da TL değer kaybının anlamının ise, girdilerin gerçek anlamda artması olduğunu kaydetti. Tulga, ocak ayından bugüne artışın yüzde 14’e tekabül ettiğini vurgulayarak, bunun bütün işletmelere olduğu gibi yansıyacağını söyledi. Tulga, küçük işletmelerin bu oran kadar ciroyu artırmasının mümkün olmadığını ifade ederek, alım gücünün düştüğünü belirtti.

 “İnceleme yapmadan takdire yöneliyorlar”

Tulga, “Giderler arttı, cirolar düştü” diyerek, iş kolları olan ve satış yapan esnaf grubunda yapılan çalışmalarda ortaya çıkan tablonun, değil vergi ödeme maaşın bile söz konusu işletmelere kalmadığını söyledi. Tulga, elektrik, sosyal sigorta yatırımları, destek vergilerinden tutun da yakıt, KDV ödemelerine kadar sıkıntının doğduğunu belirtti. Tulga, aylık 40 bin cirosu olan bir işletmenin hesap görecek durumunun kalmadığına dikkat çekti. Tulga, tüm bu sıkıntılar yaşanırken, tam da bu noktada resen verginin ortaya çıktığını ifade ederek, inceleme yapmadan, işletmenin durumuna bakmadan takdire yönelme olduğunu söyledi.

 “Salla gitsin mantığıyla hareket ediyorlar”

Hürrem Tulga, Gelir ve Vergi Dairesi’nin bu konuda tek tek çalışma yapacak performansı ve kabiliyetinin olmadığına dikkat çekerek, “Burada bir işletme var, beyan vermedi, salla gitsin” mantığıyla hareket edildiğini kaydetti. Tulga, bunun bir bakıma tehdit anlamına geldiğini, bir şekilde  “Masaya gelsinler otursunlar pazarlık yapalım” denilmekte olduğuna vurgu yaptı.

Tulga, vatandaşın vergi beyanı yapması gerektiğinin altını çizerek, ancak günün ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından dolayı vatandaşın içinde bulunduğu bunalımla birlikte gelir beyanı yapacak durumdan çıktıklarını söyledi.

“Acil planlama şart”

Tulga, şöyle devam etti, “Bunun tek nedeni bugüne kadar bu konuda bir planlamanın olmamasıdır. 15 kişilik işletmeler mevcut. Aklına gelen işletme açıyor. Böyle bir kaosun içinde gidiyoruz. Bu çerçevede hiçbir yasal düzenleme yapılmadı. Açılan işletme sayısı kadar da kapanıyor. Böyle bir durumda bir işletmenin ayakta kalma savaşı verirken vergiyle uğraşma kapasitesi ortadan kalkıyor. Bu kaosa son verilmesi için acil planlama yapılması şarttır.”

Hürrem Tulga, Vergi Dairesi’nin işletmelerin durumunu tek tek incelemesi gerektiğinin altını çizerek, dairenin artık bu kapasiteyi oluşturması gerektiğini belirtti.

 “Resen vergi yerine, işletmelerle görüşülmeli”

Tulga, “Vergi Dairesi bu kaosu artık kabul edip, resen vergi yerine söz konusu işletmelerle görüşmeyi talep etmesi gerekir” diye konuştu. “Devlet ancak bu şekilde devlet olur” diyen Tulga, “kara bakıp, kaydı olan işletme vermedi beyanı artık salla gitsin olmamalı” dedi.

 “Vergi Dairesi’nin eli vatandaşın cebindedir”

Tulga, Vergi Dairesi’nin savunmasının “zarar ettiğini belgelesin ya da zarar ediyorsa niye kapatmıyor” şeklinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti, “insanlar canını mı düşünecek, vergiyi mi? Doğal olarak ayakta kalmak için çabalıyorlar. Birçok işletme için durum budur. Büyük işletmeler ise, küçüklerin mağdur olmasından dolayı daha da büyüyor. Küçükler aradan çekildikçe ve iş yapamaz duruma geldikçe, bu ortamda kazanan büyük oluyor. Büyük işletmeler bir kriz yaşasa da küçüklerin aradan çekilmesiyle büyümeye devam ediyor. Vergi Dairesi’nin eli vatandaşın cebindedir. Şu andaki durumla sadece bunalımı büyütürsünüz. Bunun tek yöntemi insanlarla diyalogtur, ortamı iyileştirmektir. Bir kriz masasının oluşması ve insanların tek tek dinlenmesi şarttır. Aksi takdirde beyan edilmedi, ben de tehdit ederim ve resen vergi çıkarırım demek bizi hiçbir yere götürmez, daha da gerilmemize neden olur.”

 “Hükümete büyük görev düşüyor”

Hürrem Tulga, krizin daha da kendini gösterdiğini ifade ederek, özellikle gelinen noktada hükümete büyük görevlerin düştüğünü kaydetti. Tulga, “Ağzınızla kuş tutsanız bu yapı sürdürülebilir değil” dedi. “Her açılan işletme kapanıyor, böyle bir ortamda yaşıyoruz” diyen Tulga, bunun tekelleşmeye, alacak verecek davalarına kadar uzadığını söyledi.

Haber Kaynağı: Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.