1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VERGİ DAİRESİ'NDE 'ONLİNE' DÖNEM!
VERGİ DAİRESİ'NDE 'ONLİNE' DÖNEM!

VERGİ DAİRESİ'NDE 'ONLİNE' DÖNEM!

“Bu sistem bizim için çok önemli”

A+A-

Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı, 6 Kasım’dan itibaren online çalışma sistemine giriş yaptıklarını belirterek, elektronik beyan ve elektronik ödeme kısmının da birkaç aya kadar hayat bulacağını ifade etti.

Fehime ALASYA

Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı “online dönem”e adım attıklarını ve ve tüm işlemlerin elektronik olarak yapılmaya başlandığını söyledi.
Yeni ve teknolojik girişimler ile Gelir ve Vergi Dairesi’nin hizmet kalitesini yükselttiğini anlatan Özdemir Kalkanlı, çalışmalarda gelinen aşamaları YENİDÜZEN’e değerlendirdi.

Kalkanlı, online çalışma modelinin sadece daire bünyesinde değil, diğer kurumlarla da istişare içinde çalışacağı konusuna değindi.

Daha düzenli vergi toplanması ayrıca mükelleflerin online olarak daha rahat ve hızlı bir şekilde vergilerini ödemesine olanak sağlayacak olan sistemin yavaş yavaş hayata geçmeye başladığını anlatan KKTC Maliye Bakanlığı Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Özdemir Kalkanlı, 6 Kasım’dan itibaren sisteme giriş yaptıklarını, elektronik beyan ve elektronik ödeme kısmının da ocak veya şubat aylarına dek tamamen hayat bulacağını ifade etti.

Kalkanlı “Nasıl ki bir banka hesabını cep telefonunuzdan ödeyebiliyorsunuz, vergi beyannamelerinizi de cep telefonlarınızdan ödeyebileceksiniz. Dışa açtığımız sistem ile yükümlüler vergi borçlarını online takip edebilecek. Şu ana kadar olmayan bu imkânların devreye girmesiyle, artık vatandaşımıza rahat nefes aldıracak”

Çeşitli kolaylıklar sağlanacak

Maliye Bakanlığı Gelir ve Vergi Dairesi, Tam Otomasyon Projesi kapsamında hazırlanan e-vergi otomasyon sisteminin devreye girmeye başladığını belirten Kalkanlı, proje ile vatandaşa önemli kolaylıklar sağlanacağına dikkat çekti.

Sistemin vergi gelirlerinin artırılmasında önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Kalkanlı, diğer kurumlarla entegrasyon, elektronik beyanname ve elektronik ödeme gibi vergi yükümlülerinin işlemlerini daireye gitmeden yapabilecekleri hizmetler sunulacağını söyledi.

Elektronik fatura ve evrak takibine geçilerek, beyanname ve tahsilat işlemlerinin de çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini belirten Kalkanlı, sistem ile çeşitli kolaylıklar sağlanabilineceğine dikkat çekti.

“Bu sistem bizim için çok önemli”

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren ve yeni sistemin nasıl avantajlar sunduğuna da değinen Kalkanlı, şöyle devam etti:

Eski program sadece matrahı girip vergiyi hesaplıyordu. Doğru dürüst fatura alamıyorduk. Bir yıldır yeni sistem üzerinde çalışıyoruz. Önce alt yapıyı tamamladık, yatırımlar yapıldı, server odası kuruldu, tüm ilçelerde online çalışım için gerekli cihazlar alınıp alt yapı tamamlandı. Şu anda yeni yazılım üzerinde çalışmaya başladık.

Her şeyimiz, en ufak kaleme kadar kayıt altındadır. Tüm ilçelerdeki işlemleri görebiliyoruz.

Diğer devlet dairelerinde yapılan tahsilâtlar da buraya gelip toplanıyordu. Örneğin Kaymakamlıkta çıkarılan av ruhsatı tahsilâtı artık getirilip buradaki vezneye yatırılıyordu, bizden bağımsız çalışıp, yatırımı gelip bizim veznemize yapıyorlardı. Artık o tahsilâtlar da bizim sistemimiz üzerinden yapılacak ve onları da görebileceğiz. Bağımsız çalışmalar son bulacak, üstelik çifte iş yapılmayacak. Oralara uç açacağız…

Bu bizim için çok önemli, bu sistemin tamamen oturmasına yaklaşık 2 ay kaldı…”

“Bir adım daha öne geçebileceğiz”

Vatandaşın vergi beyannamesi için birçok bölümü gezmesi, bu uğurda pek çok kez gidip gelmesi veya saatlerce zaman harcaması ortadan kalkacak. Sektörleri takip etmemiz çok zordu. Eski sitemde bir şirketin sadece matrahını girdiğimizden dolayı kar zararını belirleyen birçok kalemi, birçok etkeni mukayese edemezdik. Şimdi bu yeni sistem ile tümünü mukayese edebilecek, görebileceğiz.

Sektörsel bazda firmaları mukayese edebileceğiz. Dolayısıyla daha doğru vergi toplamada, bilgisayar vasıtasıyla bir adım daha öne geçebileceğiz.

Bir diğer avantaj da hesapları tutup dairemize sunan muhasebe firmalarına elektronik beyan sunma imkânı olacak.

“Vergi beyannamelerinizi de cep telefonlarınızdan ödeyebileceksiniz”

Ocak veya şubat aylarında elektronik beyanlar devreye girecek, bunun da ötesinde elektronik ödemeye gideceğiz. Nasıl ki bir banka hesabını cep telefonunuzdan ödeyebiliyorsunuz, vergi beyannamelerinizi de cep telefonlarınızdan ödeyebileceksiniz. Dışa açtığımız sistem ile yükümlüler vergi borçlarını online takip edebilecek. Şu ana kadar olmayan bu imkanların devreye girmesiyle, artık vatandaşımıza rahat nefes aldıracak.

Kişiler online sistem ile ‘vergi yoktur belgesi’ evlerden veya ofislerinizden alınabilecek…

Bu yeni sistem ile birçok alanda işlemler online yapılabilecek. Yeni sistem 2 haftadır devreye girdi.

6 Kasım’da devreye giren bu yeni sistem ocak veya şubat ayında istediğimiz şekliyle tamamen kullanılır duruma gelecek.

Yenidüzen

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.