1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'VERGİLER YÜKSEK PİYASA DONDU'
'VERGİLER YÜKSEK PİYASA DONDU'

'VERGİLER YÜKSEK PİYASA DONDU'

Oto galeri sahipleri, yüksek vergilerden şikâyet ediyor.

A+A-

Oto galeri sahipleri, yüksek vergilerden şikâyet ediyor. Vergilerin çok yüksek olmasından yakınan galericiler, kayıt dışı alınıp satılan araçlardan dolayı ekonomik sorunlar yaşadığını dile getiriyor. 2009’dan önceki hükümet döneminde kendilerine yönelik yapıcı girişimleri içeren bir paket sunulduğunu ancak hayata geçirilemediğini belirten galericiler, 2009’da göreve gelen UBP hükümetinin ise bu konuda hiçbir adım atmadığına dikkat çekti.

“Vergiler düşürülmeli”
Araç sektörünün ekonomik durgunluktan dolayı sıkıntı içinde olduğuna değinen oto galeri sahipleri, 45 araç satıcısının dükkânlarını kapattığını durumun daha da kötüye gideceğini vurguladı. “10 bin sterline aldığın bir araca 8 bin sterlin vergi ödüyorsan nasıl ayakta durabiliriz” sorusunu hükümete yönelten galericiler,  vergilerin düzenlenmesini talep etti. Yeni seçilecek olan hükümetin uygulanan vergilerde düzenlemeye gitmesine dikkat çeken galericiler, kayıt dışı alınıp satılan araçların tespiti yapılması durumunda vergi kaçıran kişilerin de önleneceğini savundu.
Geçmiş hükümet döneminde ne gibi sorunlar yaşadıklarını ve seçimlerden sonra yeni kurulacak olan hükümetten ne beklediklerini YENİDÜZEN ile paylaştı.

Oto galeri sahipleri ne dedi? Oto galeri sahipleri ne dedi?

Mustafa Karaoğlan (Karaoğlanoğlu Oto Galeri):
“Otomobil sektöründe piyasa durgun… Piyasanın canlanması için fonların düşürülmesi gerekli.  Yurt dışındaki satıcının belirlediği gerçek satış bedeli olan CİF, son zamanlarda özellikle iş araçlarında çok yükseldi. Dolayısıyla bu durum bizi olumsuz etkiliyor.  Her geçen yıl araç gümrük değerleri artıyor? Yurt dışından gelen aracın değeri (özellikle iş araçlarının) araç seyrüsefer ruhsatları yüksek, vergi açısından dünyanın en pahalı otomobillerini sürüyoruz. Sadece vergi açısından değil satım açısından da bu durum mevcut. Gümrük vergisinin yüksek olması gerekir. Bunu bizlerde biliyoruz yine de bu kadar yüksek olması hem bizi hem alıcıyı olumsuz etkiliyor. Bir diğer sıkıntımız ise 2. el araç seyri sefer ruhsatları ve devir ücretlerinin çok yüksek olması. Dünyanın hiçbir yerinde araç devir ücreti ödenmezken bizim ülkemizde 306 TL ödüyoruz. Kaybettiğimiz zamanda çabası. Yeni gelecek olan hükümetten beklentim araç kayıt dairesinde galerilere bir danışma hattı bölümünün açılması. Bu sayede özellikle iş araçlarında hacizli otomobil alımının önüne geçilecek.”

Ali Paşa (Paşa Oto Galeri):
“Dolaylı ve gelir vergilerinin hükümet tarafından düzenlenmesi gerek. Çünkü hem biz satıcıları hem de alıcıları mağdur ediyor. Vergilerin yüksek oluşu bizi olumsuz etkiliyor. 1300 cc yaklaşık 9000 sterlin olan aracın 3000 sterlin gümrük vergisi var. Bu durumda nasıl satıcılar vergi verip kazanç sağlayacak soruyorum. Gelecek olan hükümetin bunları düzenlemesi lazım. Bir diğer sıkıntımız ise isteyen herkesin bu sektöre girip istediği kadar galeri açabilmesi. Maaş alan insanlar başkasının adına bu işe girip bir kuruş vergi ödemiyorlar. Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB)’in yasal yaptırımı yok. MASİB’in yasallaşması gerektiğini düşünüyorum. Yeni gelecek olan hükümetten umudum var.”

Yenidüzen

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.