1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. VERTİGO NEDİR?
VERTİGO NEDİR?

VERTİGO NEDİR?

Vertigo Nedir?

A+A-

Vertigo, baş dönmesi olarak da bilinir ve vücudun belli dengelerinin bozulması sonucunda oluşur. Tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri vertigo kapsamında değildir.Sürekli baş dönmesi ve cisimlerin göz önünde hareket ediyormuş gibi şikayetlerden oluşur. 

Baş dönmesi tek başına olabildiği gibi, bulantı, kusma, yürümede zorluk gibi şikayetlerle beraber olabilir.Yalnız her baş dönmesi vertigo olarak adlandırılamaz. 

Vertigo olup olmadığınızı anlamak için kendi etrafınızda 40 kere dönün

Vertigo yani baş dönmesi bir illüzyondur. Etraf ya da kendisi dönmediği halde, kişide şiddetle döndüğü hissi oluşur. Vertigo olduğunuzu anlamak için bir test yapmanız gerekirse; kendi etrafınızda 30-40 kere dönün ve kendinizi serbest bırakın. Nasıl etrafın döndüğünü hissediyorsanız vertigo da aynen böyledir.

Yerin tavana gelmesi gibi bir histir. Bunu yapmadan aynı şekilde etrafınızın döndüğünü hissediyorsanız vertigo hastası olabilirsiniz. Hastaların çoğu "Sandaldaymışım gibi sallanıyorum, ayağa kalktığım zaman dengem bozuluyor" gibi şikayetlerle doktora başvururlar.

Bu şikayetlerin çoğunun vertigo ile ilgisi yoktur. Vertigosu olan kişinin bu durumu anlamama gibi bir durumu söz konusu olamaz. Çünkü hasta ayakta duramayıp, hemen bir yere oturmak ya da yatmak zorunda kalır.

Farklı rahatsızlıklar vertigoyu tetikleyebilir

Vertigo birçok hastalığın habercisi olabilir. Bir grup vertigolar "Kulak Burun Boğaz" hastalıklarıyla ilgili olabilir. "Başım dönüyor, kesin kristallerim oynadı" denerek hastalar tarafından şikayetleri dile getirilen "İç kulak kristallerinin yerinden oynaması" hastalığı; hastanın yatakta sağdan sola dönerken ya da sırt üstü yattığı zaman başının dönmesidir. Buradaki baş dönmesi; yani vertigo bir dakika içerisinde geçer ama kişiyi son derece rahatsız eder.

Bu durum vertigoya sebep olan hastalıklardan biridir. Özellikle kadınlarda görülen ve vertigoya sebep olan bir diğer hastalık da "Menier" hastalığıdır. Bu hastalık; kulağın tek tarafının içinde sıvı toplanmasıdır. Bu hastalıkta da çok şiddetli bir vertigo görülmektedir.

Vertigo ataklar halinde olur. Hastada iki gün; çok şiddetli baş dönmesi, kulakta uğultu, bulantı ve kusma olur. Fakat 2–3 gün geçtikten sonra hastalık kendiliğinden düzelir ve neredeyse 2 ay hiçbir problem olmaz. 2 ay sonra hasta tekrar bir atak geçirir ve aynı belirtileri yaşamaya başlar.

Nörolojik baş dönmelerine dikkat!

Nörolojik olarak baş dönmeleri de vertigoya neden olabilir. Nörolojik olarak hastanın kafasını, beynini özellikle denge merkezini ilgilendiren hastalıklarda baş dönmelerine neden olabilir.

Nörolojik baş dönmeleri ile Kulak Burun Boğaz hastalıklarındaki baş dönmelerinin tek farkı, nörolojik baş dönmeleri çok yavaş gelişir ve çok uzun zaman sürer. Kulak Burun Boğaz ile ilgili baş dönmeleri 1-2 gün içerisinde gelişir ve çok şiddetli baş dönmesi görülür.

Vertigo en çok kadınlarda görülüyor

Menier hastalığı (Kulağın tek tarafının içinde sıvı toplanması) kadınlarda sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Menier hastalıkları %80 kadınlarda görülen bir hastalık olduğu için baş dönmeleri kadınlarda daha sık görülmektedir.

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.