1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VİZE KALDIRILDI, SIRA TELEFON HATLARINDA
VİZE KALDIRILDI, SIRA TELEFON HATLARINDA

VİZE KALDIRILDI, SIRA TELEFON HATLARINDA

VİZE KALDIRILDI, SIRA TELEFON HATLARINDA

A+A-

Güven artırıcı önlemler kapsamında sınır kapılarındaki vize formu uygulamasını kaldırılmasının ardından, telefon hatlarının karşılıklı olarak kullanılmasını sağlayacak adımlar atılacak 

Suna ERDEN 

Yedi aylık aranın ardından yeniden başlayan müzakerelerde güven artırıcı önlemler kapsamında Rum tarafından KKTC’ye geçişlerde sınırda verilen vize formlarının kalması uygulaması dün itibari ile hayata geçti. Sınır kapılarından KKTC’ye geçiş yapan Rum ve turistler vize formu doldurmadı, sadece polise kimliklerini göstererek geçiş yaptı. İlerleyen günlerde günlük hayatı kolaylaştıracak yeni adımların atılacağı belirtildi. Kıbrıs müzakereleri başmüzakerecisi Özdil Nami, telefon hatlarının karşılıkla olarak kullanılmasını sağlayacak metotlar üzerinde çalışma yapıldığını, ayrıca karşılıklı mutabakat sağlanması durumunda yeni kapıların açılmasının da gündeme geleceğini söyledi. 

SIRA TELEFON HATLARINDA 

Güven artırıcı önlemler kapsamında sınır kapılarında vize formu doldurma zorunluluğunun kaldırıldığını kaydeden Nami, yeni kapıların açılması konusunu da liderlerin gündeminde olduğunu ifade etti. Her kapının kendine has koşulları olduğunu, Derinya kapısı ile ilgili bir öne hazırlık yapıldığına dair İçişleri Bakanlığı’nın daha önce açıklama yaptığını belirten Özdil Nami, Aplıç kapısının da uzun zamandır konuşulan başka bir kapı olduğunu, eğer karşılıklı mutabakat olursa önümüzdeki dönemde gündeme geleceğini söyledi. Nami, “Bunların haricinde güven artırıcı önlemler olarak karşılıklı cep telefonu hatlarının çalışmasını sağlayacak metot bulunabilir. Her iki liderin bu konuda arzusu var. Teknik bazı koşullar oluştuğunda Güney’den Kuzey’e gelenler kendi telefon hatlarını, Kuzey’den Güney’e geçenler de yine kendi hatlarını kullanabilecek” şeklinde konuştu. 

OLUMLU GELİŞMELER İÇİN ÇALIŞIYORUZ 

Güven artırıcı önlemler kapsamında Hellim konusunda bir uzlaşı olabileceğini kaydeden Özdil Nami şunları söyledi: “Hellimin coğrafi bir ürün olarak Avrupa Birliği’nde tescili ve Kıbrıs dışında üretiminin engellenmesi gündemde. Bir ürününü hellim olup olmadığını denetleyecek bir mekanizma olması lazım. Güney Kıbrıs bun mekanizmayı kendisi için oluşturdu. Fakat, Kuzey Kıbrıs içinde Avrupa Birliği’nin kabul edeceği bir mekanizma oluşturulması lazım. Bununla ilgili i çalışma yapılıyor ve belirli bir olgunluğa geldi. Biz, bunun her iki tarafın onay vereceği bir çalışma olmasını istiyoruz. 

Hellim konusunda henüz bir uzlaşı olmasa da ilk başladığımız noktadan daha ilerideyiz. Ancak tamamen bitene kadar da temkinli konuşmak zorundayız.” Özdil Nami, yine güven artırıcı önlemler için pratik, günlük hayatı kolaylaştıracak uygulamalar olabileceğini ifade ederek, henüz daha çok erken olduğunu, çalışmaların devam ettiğini, olumlu adımlar için güçlü bir iradenin var olduğunu dile getirdi.

StarKıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.