1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. VÜCUDUNDA DÖVME VEYA PİERCİNG OLANLAR DİKKAT!
VÜCUDUNDA DÖVME VEYA PİERCİNG OLANLAR DİKKAT!

VÜCUDUNDA DÖVME VEYA PİERCİNG OLANLAR DİKKAT!

Dövme ve piercing yaptıranlar dikkat!

A+A-

Uzmanlar, mikrop, kimyasal maddeler ve ilaçla alkol alımının hepatite neden olabileceğini belirterek, "Kan kardeşi olmayalım. Dövme, piercing, toplu sünnetlerden uzak duralım" dedi.

Müdürlüğü’nde 2014 yılının ilk ‘Fikir Bahçesi’ konferansı yapıldı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Kıyıcı, 'bulaşıcı sarılık' konusuna dikkat çekti. Prof. Dr. Murat Kıyıcı, bulaşıcı sarılıkla ilgili sunumuna vücudumuzda 500’den fazla önemli görevi olan karaciğeri anlatarak başladı. Karaciğerin bir elektrik süpürgesi gibi kanı zehirlerden temizlediğini, vitamin ve mineralleri depoladığını kaydeden Kıyıcı, bu organın aynı zamanda vücudu ve kasları güçlendirecek maddeleri doğru miktarlarda ürettiğini, ilaçların etkilerini düzenlediğini, sindirim için önemli olan safrayı ürettiğini anlattı.

Hepatitin iltihaplanmış karaciğer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kıyıcı, sarılığın dış görünüşten kolayca anlaşılamayacağından bahsederek, kan tetkikinin üzerinde durdu. Hepatit B’nin sigaradan sonra en büyük kanser yapıcı olduğunu ve 1991 yılından itibaren Türkiye'de aşısının yapıldığını söyleyen Kıyıcı, bu konuda hem yeni doğanlarda hem de yetişkinlerde aşının önemsenmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Murat Kıyıcı, mikroplar, kimyasal maddeler ve ilaçla alkol alımının hepatite neden olabileceğine dikkat çekti. Hepatit A ve E'nin ağız yoluyla hepatit B, C ve D'nin kan veya cinsel temasla bulaştığını anlatan Kıyıcı, "Hepatit B, C ve D kronikleşebiliyor. Hepatit A’dan korunmak için çocuklarda 5 yaşından itibaren el yıkama ve tuvalet temizliği eğitimi çok önemli. Dünyada 2 milyardan fazla kişi B tipi sarılık mikrobuyla karşılaşmıştır.

Türkiye’de yüzde 4 oranında hepatit taşıyıcısı var. Dünyada yaklaşık 400 milyon kişi müzmin B tipi sarılık hastasıdır. Bölgemizde B tipi sarılık vakaları fazla olduğu için bazı risklerimiz de varsa kan tetkiki yaptırıp durumumuzu öğrenelim. Tüm gebelere mutlaka B tipi sarılık var mı diye kan tetkiki yaptıralım. Bebeğimizi hastanede dünyaya getirelim, eğer bu mümkün olmuyorsa doğumdan hemen sonra (1-2 gün içinde) sağlık ocağına götürüp B tipi sarılık aşısını ücretsiz olarak yaptıralım" dedi.

Kıyıcı, ailede B tipi sarılık hastası, siroz ya da karaciğer kanseri olan bu nedenle ölen varsa hemen kan tetkiki yaptırılması gerektiğini belirterek, "B tipi sarılık veya C tipi sarılık taşıyıcısı veya hastasıysak mutlaka düzenli olarak kontrollere gidelim. Berberde her müşteriye ayrı jilet, ayrı ustura ucu ve tek kullanımlık kan taşı kullanılmasını sağlayalım. Kan kardeşi olmayalım. Dövme, piercing, toplu sünnetlerden uzak duralım. ‘Dişçi’ diye nitelenen ve kirli, mikroplu malzemelerle çalışan kişilere gitmeyelim" diye konuştu.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.