1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VURANA: “ADAMIZ KÖKLÜ BİR BAĞCILIK KÜLTÜRÜNE SAHİP”
VURANA: “ADAMIZ KÖKLÜ BİR BAĞCILIK KÜLTÜRÜNE SAHİP”

VURANA: “ADAMIZ KÖKLÜ BİR BAĞCILIK KÜLTÜRÜNE SAHİP”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, ülkedeki asma gen kaynaklarını kayıt altına aldı.

A+A-

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, ülkedeki asma gen kaynaklarını kayıt altına aldı.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, konuyla ilgili detayları aktaran Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kuntay Vurana, proje ile, gen kaynaklarının kayıt altına alındığını ve bunun ülke bağcılığına, ulusal asma genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Vurana, 2011 yılında başlayan Asma Genetik Kaynakları projesi kapsamında ülkenin birçok bölgesine dağılmış olan,  Kıbrıs’a özgü ve birbirinden farklı olduğu düşünülen 32 üzüm çeşit ve tiplerinin toplandığını, tanımlandığını ve ampelografik özelliklerini belirlemek için Güzelyurt araştırma istasyonunda  muhafaza altına alındığını söyledi.

VURANA: “ADAMIZ KÖKLÜ BİR BAĞCILIK KÜLTÜRÜNE SAHİP”

Ülkenin eski ve köklü bir bağcılık kültürüne sahip olduğunu hatırlatan Vurana, adanın bağcılığa en uygun iklim kuşağı üzerinde yer aldığını belirtti.

Vurana şöyle devam etti:

“Adamız üzüm yetiştiriciliğinde Batı ve Doğu arasında kavşak konumunda olup 4000 yıllık bir tarihe sahip. Ülkemizde tarihten gelen yöresel üzüm çeşitleri bulunuyor ve bu çeşitler halkımız tarafından sevilerek tüketiliyor. Özellikle son yıllarda üreticilerimizin erken dönemde olgunlaşan yeni üzüm çeşitlerine eğilim göstermesinden dolayı eski çeşitler yok olmakla karşı karşıya. Dönem dönem meydana gelen hastalık ve zararlıların Kıbrıs’a dışarıdan gelen çeşitlere çok zarar verirken, eski yerel çeşitlerin özellikle hastalıklara karşı oldukça dayanıklı olduğunu tespit ettik.”

“YÖRESEL ÜZÜM ÇEŞİTLERİ İLE BİR KOLEKSİYON BAĞI KURULMASI ÖNEMLİ”

Kuzey Kıbrıs’ın yöresel üzüm çeşitleri ile bir koleksiyon bağı kurarak bu çeşitlerin bir araya getirilmesi, genetik kaynakların toplanması ve daha sonra değerlendirilmesinin  kendileri için önem arz ettiğini belirten Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Kuntay Vurana, bu şekilde ileride genetik kaynakların hem üstün özelliklerinden yararlanılarak yeni çeşitlerin ticari amaçla geniş çaplı üretimleri hem de bu gen kaynaklarının değişik amaçlarla ıslah çalışmalarında kullanımlarının söz konusu olabileceğini vurguladı.

Vurana, 2011 yılında başlayan Asma Genetik Kaynakları projesi kapsamında ülkenin birçok bölgesine dağılmış olan,  Kıbrıs’a özgü ve birbirinden farklı olduğu düşünülen 32 çeşit ve tipte üzüm örneklerinin toplandığını, tanımlandığını ve ampelografik özelliklerini belirlemek için Güzelyurt araştırma istasyonunda, “Asma Genetik Kaynakları parseli”, diğer adı ile “Arazi Gen Bankası”nda modern bağcılıkta “telli terbiye” sisteminde muhafaza altına alındığını kaydetti.

“Bu projenin ülkemiz bağcılığına ve ulusal asma genetik kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasına katkı sağlayacaktır” diyen Vurana, telli terbiye sistemleri ile ilgili Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden ayrıntılı bilgi alınabileceğini de ifade etti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.