1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. VW 5 MİLYON ARACINI GERİ ÇAĞIRIYOR
VW 5 MİLYON ARACINI GERİ ÇAĞIRIYOR

VW 5 MİLYON ARACINI GERİ ÇAĞIRIYOR

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen'in (VW) araçlarında emisyon testlerinde manipülasyon yaptığının ortaya çıkmasından sonra şirketin 5 milyon aracını geri çağıracağı bildirildi;

A+A-


VW'den yapılan açıklamaya göre egzoz emisyon testlerinde etkilenen dizel motorlu araçlar için şirket bir eylem planını hazırladı.

İlk adım olarak müşterilerin otomobillerindeki egzoz emisyon sorunun düzeltilmesi konusunda bilgilendirileceği belirtilen açıklamada, tüm araçların teknik olarak güvenli ve kullanılabilir durumda olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, eylem planında, Volkswagen ve şirketin grubunda bu sorundan etkilenen diğer markaların teknik çözümler ve alınacak önlemler konusunda ekim ayında ilgili resmi makamlarının bilgilendirilmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Müşterilere de gelecek haftalar ve aylarda gelişmeler konusunda bilgi verileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen tüm markaların, müşterilerin son duruma ilişkin sürekli bilgi alabileceği internet sitelerinin devreye sokulacağı vurgulandı.

Yapılan iç değerlendirmede dünya çapında şirket grubuna ait 11 milyon araçtan Volkswagen markasına ait 5 milyon aracın servise alınacağı duyurulan açıklamada, söz konusu araçların belirli üretim yılı ve modellerine göre "EA 189" tipi dizel motorlarıyla donatılmış olduğu kaydedildi.

Öte yandan emisyon testi manipülasyonundan etkilenen araçlardan doğacak zararın karşılanması için ayrılan yaklaşık 6,5 milyar avronun yetmeyeceği ifade edildi.

Söz konusu meblağın sadece teknik çözümler ve servis hizmetleri için öngörüldüğü, olası tazminat, avukat masrafları ve diğer masrafların bu rakamı artıracağı belirtiliyor.

Volkswagen şirketinin yeni Üst Yöneticisi Matthias Müller de bu olayın aydınlatılacağını belirterek, şirketin tarihinin en büyük sınamasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül'de VW'nin ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin maniple edilmesinden dolayı çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiğini bildiren EPA, VW hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı alınabileceğini duyurmuştu.

Skandalın ortaya çıkmasının ardından VW'nin eski üst yöneticisi Martin Winterkorn görevinden istifa etmişti. Şirket yönetimi, dünya genelinde 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testi manipülasyonundan etkilendiğini ve zararı karşılamak için yaklaşık 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdığını açıklamıştı.

Öte yandan Braunschweig savcılığı Martin Winterkorn hakkında soruşturma başlattı.

Bu arada VW ile aynı grupta bulunan Audi şirketi de dünya genelinde 2,1 milyon dizel motorlu aracının etkilendiğini açıklamıştı.

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.